Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi 23.8.-29.8.2021

Puunhalausviikko on Viherympäristöliiton vuonna 2016 osana silloista valtakunnallista Vihervuotta lanseeraama teemaviikko. Idea siihen on lähtöisin Maa- ja kotitalousnaisilta, joilla oli hallussaan tuolloin puunhalauksen Suomen ennätys vuodelta 2014, jolloin yli 4000 ihmistä halasi puita saman päivän aikana.

Halaa puuta - arvosta lähiympäristöäsi 23.8.-29.8.2021 | Luonto | Kotiseutulainen

Perinnettä on jatkettu siitä päivästä alkaen muistutuksena viherympäristöjen merkityksestä niin maalla kuin kaupungissakin. Puunhalausviikkoa vietetään aina elokuun viimeisellä viikolla, jolloin vietetään myös Suomen luonnon päivää.

Puut mukana tärkeissä tehtävissä

Yksi suurikokoinen puu tuottaa happea kahden ihmisen tarpeiksi, ja ne sitovat hiilidioksidia puhdistaen ilmaa. Puun keskimääräinen vuosituotto on yli 100 kg happea ilmakehään. Puut ja viherympäristöt kasveineen ovat tästä syystä tärkeitä hyvinvoinnillemme. Puunhalausviikko haluaa jakaa tietoa puiden merkityksestä ihmisille ja ekosysteemille. Puut ovat keskeisessä roolissa monimuotoisuuden ylläpitäjinä tarjoten elinympäristöjä ja ravintoa niin lahottajille, sienille ja kääville kuin pölyttäjille ja linnuille. Ne myös pehmentävät, värittävät ja elävöittävät maisemaa. Lisäksi puut muodostavat muun muassa erilaisia verkostoja, kuten ekologisia verkostoja, jotka toimivat käytävinä eliöille elinympäristöstä toiseen.

Halaamalla puuta tuet hyvinvointiasi

Viherympäristön terveysvaikutuksia on tunnistettu lukuisa määrä. Luonnossa elimistön stressitasot laskevat, kun verenpaine, hengitystiheys ja lihasjännitys vähenevät. Rentoutuminen ja palautuminen tapahtuvat tiedostamatta. Riittää, kun pitää mikrotauon luontokuvaa katselemalla. Myös ihmisen mieliala luonnossa kohenee sekä luovuus ja ongelmanratkaisukyky paranevat. Luonnossa altistuu myös luonnon hyvää tekeville mikrobeille, mikä lisää vastuskykyä ja suojaa monilta sairauksilta. Luonnossa tulee kaiken lisäksi liikuttua huomaamatta enemmän kuin pitikään, ja liikunta on hyväksi niin keholle kuin mielelle.

Luonnon syli hoitaa monipuolisesti.

Puut hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet, joten puita on helppo lähestyä. Niille voi avoimesti kertoa myös mieltä painavista asioista. Puu jaksaa kyllä kuunnella eikä vaadi mitään. Puut tarjoavat myös turvaa ja vakautta, sillä ovathan ne pitkäikäisiä, monia myrskyjä kokeneita, pihojen ja puistojen vartijoita. Niihin voi myös kiintyä. Puiden halaaminen korona-aikanakin on turvallista ja se aktivoi kaikkia aisteja. Esimerkiksi juontaja Vappu Pimiä halailee puita ja kertoo saavansa niistä voimaa.Miksetpä siis kokeilisi?

Etsi puu, joka viehättää ja vetää sinua puoleesi. Puita voit halata missä tahansa. Ota hyvä halausote, sulje silmät ja hengitä syvään 10 kertaa. Kuulostele ympäristön ääniä ja vie huomiosi kehosi tuntemuksiin: miltä maa tuntuu jalkojesi alla, miltä puu kaarnoineen, oksineen, jäkälineen tuntuu ja miltä ympäristö tuoksuu. Kas siinä sinulle pieni läsnäolo- ja pysähtymisharjoitus puunhalausviikolle, tai vaikka päivittäiseen käyttöön.

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja