Lähes 3000 peuraa jahtikauden saalis

Peurakannan kasvu on saatu pysähtymään Loimaan alueella. Helmikuun puolivälissä loppuneella jahtikaudella kaatui 2 786 päätä, yhteisluvan luvanhaltija Pekka Rinne kertoo tyytyväisenä.

Loimaan seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella on kymmenen metsästysseuraa tai –seuruetta, jotka kuuluvat ns. yhteislupamenettelyyn. Alastarolla on oma riistanhoitoyhdistys.

Lupia jaettiin 2122, joista käytettiin 2034. Yhdellä luvalla saa ampua kaksi vasaa.

Jahtikauden alussa syyskuun ensimmäisenä päivänä jaettiin 2 000 lupaa. ”Lupapankissa” oli 500 lisälupaa, joita muutamat seurat ja seurueet ottivat.

Rinne on tyytyväinen myös siitä, että riistakeskuksen suosituksen mukaisesti saalis oli yli 50-prosenttisesti naarasvoittoinen niin aikuisissa peuroissa kuin vasoisssa.

Loppusyksyn sateet ja pimeys haittasivat metsästystä. Mutta heti kun tammikuun alussa saatiin lunta, metsästäjät olivat innokkaasti peurajahdissa.

Vahtimimalla suurin osa saaliista

Suurin osa peuroista ammuttiin vahtimalla. Kun lunta alkoi tulla, sitä tuli niin paljon, että ajojahti matalajalkaisten koirien kanssa ei onnistunut.

Rinne sanoo, että viimeisen kolmen vuoden aikana peurakannan kasvu on saatu taittumaan aktiivisten metsästäjien ansiosta.

Loimaan seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Tiainen kertoo, että metsästyskortin suorittaneita ja riistanhoitomaksun maksaneita on runsaat 500. Mutta kaikki eivät metsästä aktiivisesti.

− Joka tapauksessa ja kaikista vaikeuksista huolimatta onnistuimme hyvin peuran metsästyksessä, Tiainen iloitsee.

Teksti: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja