MetsäAnna lähiluontokohteessa: Someron Metsäkoivulan polku – Talvimetsän siimeksessä

Somero tunnetaan monipuolisista luontoaarteistaan, kuten Torronsuosta ja Häntälän notkoista. Uusimpana luontonähtävyytenä on vastikään Someron kaupungin maille kunnostettu Metsäkoivulan polku. Lähdimme talviselle retkelle koko perheen voimin sunnuntaisena aamupäivänä. Ennen liikkeelle lähtöä varmistelin polun puuhamieheltä talvikulkuisuutta ja polttopuutilannetta. Sain oikein ystävälliset neuvot matkaan. Polttopuitakin luvattiin laavun tienoilla löytyvän. Talvikulkua polulla kerrottiin olevan ainakin laavulle asti, noin 1,5 km suuntaansa. Paikalta löytyy myös metsätiellä kulkeva latu, jota pitkin pääsee saman laavun lähistölle.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Someron Metsäkoivulan polku – Talvimetsän siimeksessä | Luonto | Kotiseutulainen

Metsäkoivulan polun päähän on alle vartin ajo Someron keskustasta. Hämeen härkätieltä on hyvä ja selkeä viitoitus Levontien parkkipaikalle asti.  Tilaa on hyvin 5-6 autolle. Polun lähtöpiste on selvästi merkitty havainnollisella kartalla sekä nimikyltillä. Vaikka olimme liikkeellä lumiseen aikaan, erottui polku tallattuna metsästä ja oli mukava lähteä matkaan. Polku oli merkitty maastoon sinisillä maalitäplillä puun kylkiin. Olipa muutaman kiven kyljessäkin erottuva sinimerkki. 

Polku sukelsi lumisen metsän siimeksiin. Melko nopeasti polku eteni kulkevaksi kallion kyljessä. Jääpuikkoja tuntui näkyvän jatkuvasti. Kallio vain jatkui jatkumistaan kohoten melko suoraseinäisenä helposti 4-5 metrin korkeuteen. Maaston vaihtelua alueella on paljon. Polkukin siirtyi kuljettavaksi kallion päälle pienen könyämisen jälkeen. Polulla on hyvä katsella maastoa molemmin puolin, vaikka suuri kallioalue jääpuikkoineen ja jyrkänteineen vetoaakin. Toisella puolella voi nähdä pilkottavan suomaisemaa ja kesäaikaan kartan mukaan avovettäkin. Korkeusero on huomattava kallion päältä alas suolle katsottaessa.  Meille maaston haastavuus oli sopiva ja vaihtelu toi talviseen aikaan hauskuutta lasten matkan tekoon. Tämä reitti sopii hyväjalkaisille ja antaa kivaa motorista treeniä koko keholle. 

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Someron Metsäkoivulan polku – Talvimetsän siimeksessä | Luonto | Kotiseutulainen
MetsäAnna lähiluontokohteessa: Someron Metsäkoivulan polku – Talvimetsän siimeksessä | Luonto | Kotiseutulainen

Polulla ei ollut ruuhkaa, vaikka sunnuntaina olimmekin liikenteessä. Muutama seurue polulla tarpoi. Nuotiopaikan kiveys oli vielä lämmin saapuessamme paikalle. Nuotiopaikalle on polulta oma pistonsa ja risteyksessä hyvä opasviitta. Viitan tienoilla näkee myös klapipinon, josta puut kannattaa poimia matkaan tulipaikalle mennessään. Nuotiopaikka kätkeytyy niin hyvin maastoon, ettei sinne ilman opastusta ja polkua varmaan osuisikaan. Se on rakennettu erittäin tunnelmallisesti kahden kallion väliseen rotkoon puron varteen. Laavun ulkoasu on myös poikkeuksellinen, ja osoittaa tekijöidensä harrastuneisuutta asiaan. Laavu, tai oikeastaan nuotiokatos, on rakennettu ekologisesti alueen tuulen kaadoista. Paikka on hauskasti nimetty Pontikkapuroksi.  Aikoinaan paikalla voi hyvinkin kuvitella pannun porisseen, niin tiivis takametsien tunnelma purolla vallitsee. 

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Someron Metsäkoivulan polku – Talvimetsän siimeksessä | Luonto | Kotiseutulainen

Klapit olivat kuivia ja kovaa puuta, joten oli ilo pitää nuotiohetkeä. Makkaranpaistamisen jälkeen kiipesimme vielä näköalapaikalle laavun takaiselle kalliolle. Siitä saimme vinkin puuhamieheltä. Talviseen aikaan sinistä polkua ei oltu kuljettu pidemmälle. Ehdotankin, että niitä, jotka tulevat vain nuotiopaikalle asti, voisi opastaa erikseen kyltillä näköalapaikalle. Muuten näköalapaikalle tulee automaattisesti polkua eteenpäin jatkaessaan. Edestakainen kulkeminen talvimaastossa ei meitä haitannut. Matka oli sopiva retkellemme, johon paikan päällä kului kaikkinensa kolmisen tuntia. Tänne tulemme varmasti uudelleen sulan maan aikaan. Suosittelen kohdetta myös talvella. Luonnossa hienoa on se, että näkymä muuttuu joka hetki. 

Osoitetiedot: Levolantie, Somero

www.somero.fi hyvät ajo-ohjeet ja kohdetiedot.

Teksti ja kuvat: MetsäAnna, lähiluontokohteiden ja lähimatkailun puolesta

Aiheeseen liittyviä juttuja