Lokakuun Ruokakeskiviikko tänään myös verkossa: Valmiina vai valmistaen?

Ruoanvalmistus alkoi Suomessa muuttua, kun naiset siirtyivät yhä enemmän työelämään, kodinkoneet yleistyivät ja valmisruoat kehittyivät 1960-luvulta lähtien.

Lokakuun Ruokakeskiviikko tänään myös verkossa: Valmiina vai valmistaen? | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Tutkijatohtori FT Maria Vanha-Similä Jyväskylän yliopistosta kertoo Ruokakeskiviikon esitelmässään 13.10. klo 18, miten arkinen ruoanvalmistus on muuttunut toisen maailmansodan jälkeen. Ruoanlaitto on kokenut suuren muutoksen lähivuosikymmenien aikana. Aluksi valmisruokiin suhtauduttiin epäillen, mutta ne ovat löytäneet tiensä suomalaisten lautasille. Ruoanlaiton nopeus ja helppous ovat tulleet tärkeiksi. Esityksessään Vanha-Similä vie kuulijat nostalgiselle aikamatkalle ruoanlaiton lähihistoriaan. Hän kertoo muun muassa, miten mikroaaltouunista piti tulla ruoanlaiton mullistaja, valmissoseiden tiestä osaksi vauvojen arkea sekä pakastimien merkityksestä valmisruokien yleistymisessä. 

Maria Vanha-Similä on 1900-luvun arkeen ja naisten historiaan erikoistunut tutkija. Hän työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston ja Sarka-museon yhteisessä Minun maaseutuni – Ylisukupolvisuus, paikka ja sukupuoli suomalaisten maaseutusuhteen rakentajina -tutkimushankkeessa. 

Ruokakeskiviikot ovat Suomen maatalousmuseo Sarkan luento- ja tapahtumasarja, jossa syvennytään erilaisiin ruokateemoihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Vanha-Similän esitys on nähtävissä ja kuultavissa seminaaritila Riihessä klo 18. Sitä voi seurata myös verkossa suoratoistolähetyksenä esityksen alkaessa YouTube-kanavallamme: www.youtube.com/channel/UCij6ADmdGUE1rux9znUyhxw.  

Aiheeseen liittyviä juttuja