Elonkierron joulupolku avataan sunnuntaina 12.12.

Elonkierrossa Jokioisilla viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty joulupolku saa jatkoa. Positiivisten kokemusten myötämukaan lähti taas iso joukko osallistujia mukaan. Uusi joulupolku on lehden ilmestyessä lähes avaamistaan vaille valmis. Epävarmoista säistä järjestelyihin osallistuvat eivät murehdi. Tärkeintä on joulun sanoma ja kokemuksellisuus.

Elonkierron joulupolku avataan sunnuntaina 12.12. | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Joulupolku on seutukunnan yhdistysten ja toimijoiden yhteinen ponnistus. Kantavana teemana on  kaikilla joulu, mutta toteuttamismahdollisuudet ovat moninaiset. Usein kohde on tekijänsä näköinen ja kuvaa tekijätahon toimintaa jouluisella twistillä.Vuosi sittenjoulupolulta löytyi esimerkiksi Lounais-Hämeen rastin tontturastit ja perinteinen seimikuvaelma jeesuslapsen syntymästä Jokioisten seurakunnan pystyttämänä. Arvata saattaa, että ainakaan tonttuja ja lyhtyjä ei joulupolulta puutu tänäkään vuonna. Kannattaakin suunnata Jokioisille ihan itse tutkimaan polun tämänvuotista toteutusta.

– Mukaan lähti tänä vuonna valtaosa viime vuonna mukana olleista tahoista, kertoo joulupolun järjestelyjä koordinoivan Elonkierron Ystävien toiminnanjohtaja Miia Kuhanen. 

– Mukana on myös muutamia uusia osallistujia. Muutamia mainitakseni mukana on esimerkiksi Jokioisten maa- ja kotitalousseura, joka vuosi sitten ilahdutti jouluisella paalitaiteella, sekä Mäntypuiston päiväkoti, joka järjesti toiminnallisen osuuden lapsille. Yhteensä toimijoita on yli parikymmentä.

Elonkierron joulupolku avataan sunnuntaina 12.12. | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Positiivista palautetta

Viime vuoden joulupolusta saatiin paljon kiitosta ja hyvää palautetta niin Jokioisten kunnalta ja mukana olleilta järjestöiltä ja yhdistyksiltä, joten oli helppo päätös jatkaa joulupolkua tänäkin vuonna, sanoo Kuhanen. Polku oli korona-aikaan pelastus monelle; kävijöille, kun ei päässyt mihinkään sekä yhdistyksille, jotka eivät muuten voineet mitään järjestää. Viime vuonna kävijöitä riitti paljon koko joulun ajan. Etenkin avajaisviikolla Kuhanen kertoo P-alueen olleen täynnä autoja päivästä toiseen.

Kesän aikana on rakennettu Elonkiertoon pöytäpenkkiryhmäkatoksia ympärivuotiseen käyttöön. Niihin asennetaan joulupolun ajaksi patterikäyttöinen valaistus. 

– Joulupolun avauspäivään mennessä saadaan myös Elonkiertoon uusi opastaulu parkkialueelle sekä tuloportti polun alkuun, iloitsee Kuhanen. 

Joulupolku edustaa hyvin Elonkierron tavoitetta edistää hyvinvointia. Se tarjoaa paitsi liikuntaa ja yhteistä tekemistä perheille, myös hyvää mieltä kävijöilleen.

Joulupolku kiertelee Elonkierron puistossa rannan myötäistä polkua rantaniitylle ja palaa sieltä kohti makasiinia. Kaikki kohteet huolellisesti kiertäessä polulle tulee mittaa lähes kaksi kilometriä. Polulle on hyvä varata runsaasti aikaa. Koska pisteet ovat ulkona, polulle tulee varautua vuodenajan vaihtelevien säiden mukaan. Pimeys ja säät ovat osa kokemuksellisuutta. Tasku- tai otsalamppu on tarpeellinen varuste pimeällä liikuttaessa.

Joulupolku tarjoaa elämyksiä koko perheelle, joten kaikenikäiset kävijät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi viettämään aikaa jouluiseen Elonkiertoon. Polku on helposti kierrettävissä lastenvaunujen kanssa ja koiratkin ovat tervetulleita. Isoille ja pienille koirille on järjestetty vuohiaitaukseen oma pop up-koirapuisto tapahtuman ajaksi. Pyörätuolilla polun pystyy kiertämään avustajan kanssa kelin salliessa. Huomioitava on yksi jyrkempi alamäki. Alueelta löytyy myös laavu, jolla voi paistaa omatoimisesti makkaraa.

Joulupolku avataan sunnuntaina 12.12. kello 15-17, jolloin makasiinilla tarjoillaan lämmintä glögiä, pipareita ja joulupuuroa. Myös jouluista ohjelmaa on luvassa ja kenties Joulupukkikin piipahtaa paikalla. Avajaiset järjestetään koronarajoitusten puitteissa ja THL:n ohjeistusta seuraten. Joulupolun tunnelmia voi seurata Elonkierron facebookissa. Kävijöille joulupolku on avoinna aina loppiaiseen 6.1.2021 asti. Joulupolku on maksuton.

Kuvat: Miia Kuhanen, Elonkierto

Aiheeseen liittyviä juttuja