Onnenpipanoita Sarka-museossa

Sarka-museon Ravintolasalissa avautuu tänään Mia Nikkilän taidenäyttely Onnenpipanoita.

Onnenpipanoita Sarka-museossa | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Mia Nikkilä on itseoppinut naivistitaiteilija, jonka raikkaan ja positiivisen taiteen tarkoituksena on tuottaa iloa ja lempeyttä maailmaan. Näyttely Onnenpipanoita käsittelee onnen löytämistä. Teoksissa onnellisuus löytyy arjen pienistä asioista, toisista ihmisistä, kohtaamisista ja hetkessä olemisesta.

 − Onni on usein pieniä, jopa niin pieniä juttuja ettei niitä aina huomaakaan. Pidämme monia asioita itsestäänselvyyksinä, Nikkilä kertoo. Hänen mielestään on tärkeää ottaa hetkestä kiinni ja nähdä siinä onnea ja iloa. Hän uskoo, että hymy palaa takaisin, samalla tavoin kuin hyvät teot. Kaikki voivat osallistua onnellisemman ja empaattisemman maailman rakentamiseen. Myös hänen hersyvän lempeät teoksensa ripottelevat onnenpipanoita kanssakulkijoille löydettäväksi.

 − Minulle rakkain maalaus tässä pienessä näyttelyssäni on ”Kahvia ja Pullaa”. Nikkilä kertoo. ”Siinä edesmenneet Mummu ja Pappa tapaavat kuvitelmissani aina kesäisin heinäpellon laidalla kahvin ja pullan merkeissä. Nämä menneet sukupolvet elivät ankaria aikoja ja selvisivät suurista ongelmista. Onni löytyi silloin hyvin pienistä asioista ja kaikesta nykyajan kotkotuksista voitiin vain haaveilla.

 Meille nykyajan ihmisille elämä on hyvin erilaista ja haasteet toisenlaisia. Onnenkaipuu on kuitenkin kaikille sukupolville yhteinen. Ehkä myös keinot sen saavuttamiseksi pysyttelevät jokseenkin samana vuosikymmenestä toiseen.

Mia Nikkilä – Onnenpipanoita 1.11. 2023–14.1.2024, Ravintolasali, Suomen maatalousmuseo Sarka.

Aiheeseen liittyviä juttuja