Ellenin 12 Kaikua johdattaa yleisönsä intiimisti syvälle taiteilija Ellen Thesleffin olemukseen

Taiteilija Ellen Thesleffin teokset ovat osa suomalaista taidehistoriaa. Marraskuun puolivälissä ensi-iltansa Lounais-Hämeen Pirtillä saava Ellenin 12 Kaiku -näytel-mä on Pertti Munckin kynästä syntynyt monologi, jonka tulkitsee Tarja Aro.

Ellenin 12 Kaikua johdattaa yleisönsä intiimisti syvälle taiteilija Ellen Thesleffin olemukseen | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Lounais-Hämeen Pirtin saliin on aseteltu lasilintu häkissään, vanha matkalaukku, maalaustelineeseen monitasoinen teos ja kaiken rekvisiitan keskellä yhtä kahdestatoista kaiusta tapailee taiteilija Tarja Aro. Kuunnellessa kohtausta Ellenin haaveesta vapauttaa sokaistuja houkutuslintuja tulee itsekin imaistuksi toiseen maailmaan, aina 1800-luvulle asti.

– Tarina on vaikuttava. Löydän siitä kerta kerralta enemmän samaistumispintaa itseeni ja omaan elämääni. Ellen oli hyvin voimakastahtoinen ja erityinen persoona, jota on haastava sanoin kuvailla. Rooli on kasvanut minuun matkan varrella ja löydän jatkuvasti uusia ulottuvuuksia, näyttelijä Tarja Aro sanoo.

Monologinäytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Pertti Munck kertoo lukeneensa paljon ja perehtyneensä Ellenin elämään perusteellisesti.Hän tiesi jo näytelmää kirjoittaessaan, että sen tulisi tulkitsemaan Tarja Aro.

– Tarjan kanssa olemme tunteneet jo pitkään, mutta tutustuimme lähemmin Forssan Teatterilla Axel ja Emeliet –näytelmän tiimoilta. Kävimme yhdessä Tarjan kanssa tutustumassa Ellen Thesleffin töiden laajaan näyttelyyn jo vuonna 2019 HAM:ssa, Pertti Munck kertoo.

– Olemme kuunnelleet Thesleffin taiteen kaikuja avoimin korvin. Mitä syvemmin olemme kuunnelleet, sitä herkemmin olemme niitä tulkinneet.

Alustavasti neljä näytöstä

Ellenin 12 Kaikua -näytelmä saa ensi-iltansa 18.11.2021 Lounais-Hämeen Pirtillä. Vakavan ja syvällisen pohdiskelun lisäksiluvassa on myös laulua ja tanssia, joten todellisen tunteiden vuoristoradan kyytiin tulee yleisö pääsemään.

– Lounais-Hämeen Pirtille on nyt suunniteltu alustavasti neljä näytöstä.Rekvisiitan puolesta näytelmä sopii esitettäväksi hyvinkin pienessä ja intiimissä tilassa, vaikka olohuoneen nurkassa. Joten esityksen voi tilata oikeastaan mihin vain, Pertti Munck kertoo.

Lounais-Hämeen Pirtin näytelmäiltoihin kuuluu myös teemaan sopiva italialainen iltapala.

– Näytelmän olen kirjoittanut sydänverellä. Rakastan näitä monologiprojekteja ja olen saanut niitä toteuttaa jo vuosien ajan. Kuulemani mukaan tätä Thesleffin elämään pohjautuvaa näytelmää on odotettu ja olemme tehneet paljon työtä, jotta odotus palkitaan.

– Toivottavasti myös yleisö löytää paikalle runsain joukoin.

Ellenin kaiku to 18.11. klo 19,  su 21.11. klo 18, to 25.11. klo 19, su 28.11. klo 18. Lippujen varaukset: www.lounais-hameenpirtti.fi

Aiheeseen liittyviä juttuja