Jokaiselle kuukaudelle herkullinen kukkakuosi menneiltä vuosilta

Vuoden 2022 kuosikalenteri on ilmestynyt. Forssan museon Kuosikeskuksen kesänäyttelyn Ihana kukka! (15.6.-15.8.2021) painokankaiden alkuperäisluonnoksia esittelevä vuosikalenteri vuodelle 2022 on nyt myynnissä. Kalenterissa on mukana 12 herkullista kukkakuosia 1940-1970-luvuilta. Pääroolin ovat valmiiden painokankaiden sijaan ottaneet kuosiluonnokset, joiden esittelemästä ideasta painokankaan tuotanto on lähtenyt liikkeelle.

Jokaiselle kuukaudelle herkullinen kukkakuosi menneiltä vuosilta | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kalenterin luonnosten tekijöitä ovat Finlayson-Forssa oy:n Forssan kuosisuunnitteluateljeen suunnittelijat tai sille työskennelleet freelancerit Elisabeth Lindahl, Aini Vaari, Arja Mattila, Valma Arvela, Kirsti Rantanen, Mirja Tissari, Pirkko Korkeamäki ja Helena Kaulio-Turkki. Mukana on myös kuosimalli Finlayson Oy:n Forssan tehtaiden ensimmäiseltä painokankaiden ammattisuunnittelijalta, Charlotte Handlilta.  

Forssan museo on julkaissut kuositettuja seinäkalentereita vuodesta 2019 alkaen yhteistyössä MAK Media Oy:n kanssa. Kalenterit esittelevät Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelmaa ja suomalaisen painokankaan historiaa kuvien ja kuvatietojen avulla. Forssan museo säilyttää suomalaisen teollisesti tuotetun painokankaan historiaa Kuosikeskuksessaan. Suomen painokangasteollisuus alkoi Forssassa vuonna 1861 ja jatkui aina vuoteen 2009 saakka eri yritysnimien alla.    

Kalenteria on saatavilla Forssan museosta ja Kuosikeskuksesta (Wahreninkatu 12, Wahreninkatu 13) hintaan 14,90 € aukioloaikoihin ti-pe 10-16, la-su 12-16.

Aiheeseen liittyviä juttuja