12 Kaikua

Ellen Thesleff (1859-1954) loi Kaiku-nimisen maalauksensa 22-vuotiaana. Siitä tuli hänelle läpimurtoteos. Ellen palasi aiheeseen niin Italian Firenzessä kuin Suomen Muroleessa. Hän oli yksi suomalaisten taiteilijoiden kirkkaimpia nousevia tähtiä. Hänen luomansa hohtava taide jatkaa edelleen nousuaan taideavaruuden kirkkauteen.

12 Kaikua | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Omat kontaktini Thesleffiin ovat syntyneet hänen kuviensa ja erityisesti Pirkko Soinisen ja Hanna-Reetta Schreckin upeiden kirjojen välityksellä. Itselleni syttyi halu kirjoittaa hänestä näytelmä Tarja Aron tulkittavaksi. 

Tähdenlento tapahtui 2019 HAMissa, jossa oli laaja Ellen Thesleffin töiden näyttely. Olimme yhdessä Tarjan kanssa siihen tutustumassa. Rakkaus Elleniin, hänen elämäänsä ja taiteeseensa syttyi ilmiliekkiin. Coronakaan ei pystynyt sammuttamaan sydäntemme paloa. Nyt tunnemme olevamme valmiita tuon palon jakamiseen teatteriyleisön kanssa

Olemme kuunnelleet Ellenin taiteen kaikuja avoimin korvin. Mitä syvemmin olemme kuunnelleet, sen herkemmin olemme niitä tulkinneet. On sitten kyseessä Isadora Duncanin tanssi, tai Gordon Craigin hurmurius, puhumattakaan yhteyksistä suomalaisiin taiteilijatovereihin ja italialaisiin vanhoihin mestareihin.

Ellen Thesleffin taide on suomalaista taidehistoriaa. Kuten Hanna-Reetta Schreck kirjoitti; ”hän maalasi kuin jumala”.

Pertti Munck

Ellenin 12 Kaikua, käsikirjoittaja ja ohjaaja

Aiheeseen liittyviä juttuja