Miljoonakangas -projekti sitoo historian nykypäivään

Forssa Fabric Oy haki ”Miljoonakankaasta tähän päivään” -projektille rahoitusta Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksesta (AVEK) viime keväänä. Huhtikuun alkupuolella odotettu kirje saapui. Sen avaaminen oli jännitystä täynnä, paperin rapinaa ja sitten keskittynyttä kirjeen lukemista. Voi sitä riemua, hyppimistä ja hihkumista, kun selvisi, että projektiavustus oli myönnetty.

Miljoonakangas -projekti sitoo historian nykypäivään | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Miljoonakangas -projektin tarkoituksena on elvyttää ja elävöittää Suomen tekstiilihistoriaan liittyvän miljoonakankaan 1860-luvulta tähän päivään. Miljoonakangas oli ensimmäinen teollisesti Suomessa painettu kuosillinen painokangas. Miljoonakangas oli aikakautensa suuri innovaatio ja sitä painettiin miljoonia metrejä mullistaen koko tekstiiliteollisuuden. Lähes aina molemmin puolin painettu miljoonakangas on nykykäsityksenkin mukaan eettisesti hyvä tuote. Kestävyytensä ansioista kankaalla oli pitkä elinkaari.

Tarkoituksena on ideoida Miljoonakankaasta tämän päivän uusi ekologinen ja pienen hiilijalanjäljen tuottava innovaatio niin materiaalin kuin vaatemallistonkin suhteen. Ekologisuus, käytännöllisyys ja tuotteen pitkä käyttöikä ovat tärkeitä arvoja tämänkin päivän kuluttajille. Vaatemalliston suunnittelun lähtökohtana on vaatteen ajattomuus, monikäyttöisyys, muunneltavuus sekä käytännöllisyys. Lähes kaikki vaatteet suunnitellaan sukupuolineutraaleiksi-vaatteiksi eli vaatteita voivat käyttää sekä miehet että naiset. Syntyisi tuoteperhe, jolla on vahva historiallinen pohja ja selkeä käyttöfunktio tuotteistettuna. Markkinoille saataisiin tuote, jolla on mielenkiintoinen ja mielenkiintoa herättävä tarina. Talonpoikaispukeutuminen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella toimii hyvänä ideoinnin lähteenä vaatemallistolle.

Miljoonakangas

Forssaan perustettiin puuvillatehtaat jo 1840-luvulla ja Suomen ensimmäinen kankaanpainokone tuli Forssaan vuonna 1861, jolloin alkoi teollinen kankaanpainanta. Forssa oli lähes 70 vuotta ainoa paikka Suomessa, jossa painettiin kangasta.

Miljoonakankaalla oli iso merkitys ihmisten elämässä yli sadan vuoden ajan. Se loi mahdollisuuden ostaa villakankaan näköistä valmista kangasta suhteellisen edullisesti. Valmiiden kankaiden ostaminen lisäsi myös räätäleiden ja ompelijoiden määrää.

Miljoonakangas on painetun sidosjäljitelmähousukankaan nimitys. Sen tarkoituksena oli jäljitellä kuosiin kudotun kankaan ulkonäköä painotekniikalla. Miljoonakankaan pohjamateriaali oli vahvaa puuvillakangasta, johon kuosit painettiin. Kuosit olivat pitkään erilaisia raitoja ja ruutuja.

Miljoonakangas oli tehtailija A.W. Wahrenin ideoima ja tuottama ulkomailta saadun mallin mukainen liikeidea, joka sysäsi liikkeelle koko painokangasteollisuuden synnyn Suomessa. A.W. Wahren osti Suomeen ensimmäisen teollisen Perrotine-kangaspainokoneen vuonna 1861. Kankaan painaminen perustui kohopainantaan puulaattojen avulla. Vuonna 1862 tuli uusi telapainokone. Alkuun tehdas osti valmiiksi kaiverrettuja kuparilaattoja Saksasta. Malleja ostettiin myös Englannista ja Ruotsista, jossa malleja alettiin suunnitella 1870-luvulla.

Kankaat painettiin molemmin puolin ja painotyö oli korkealaatuista. Vain hinnan perusteella oli pääteltävissä, oliko kangas painettu kuosiin vai kudottu. Painettu kangas oli paljon halvempaa kuin villainen kuosiin kudottu kangas ja nopeampi valmistaa. Miljoonakangas oli myös ekologinen materiaali, koska painettavan puuvillakankaan kutomiseen käytettiin kehruussa syntynyttä jätettä. Lisäksi vahvan kaksipuoleisen kankaan kuluneen pinnan saattoi kääntää ja käyttää uudelleen.

Miljoonakankaalla oli useampia kauppanimiä kuten esimerkiksi Everlasting ja Tricot. Tricotia painettiin vuosina 1862-1914. Tricotille oli tyypillistä pystysuorat raidat, jotka muistuttivat neulepinnan ”vakoja”. Everlasting-malleja löytyy mallikirjoista alkaen 1880-luvulta vuoteen 1955. Everlasting oli puuvillakankaalle kuvioitu ja molemmin puolin painettu kangas. Sitä oli vielä liisteröimällä jonkin verran kovetettu. Miljoonakangas oli aikakautensa suuri innovaatio ja nautti aikanaan suurta suosiota. Se oli edullista, laadukasta, hyvin saatavaa ja muodikastakin. Miljoonakangasta painettiin lähes sadan vuoden ajan yhteensä miljoonia metrejä.

Aiheeseen liittyviä juttuja