Minä ja muuttuva ilmasto: Kysymys on aina omasta valinnasta

Kirsi Laine-Mäki on forssalaisen Envor Recycling Oyn yksikönjohtaja. Envor Recycling on metallinkierrätykseen erikoistunut kiertotalousyritys, joka toimii yhteistyöyrityksenä osana laajempaa ympäristöhuollon palveluja tarjoavaa Envor Group perheyhtiötä. Kirsi Laine-Mäki vastaa romuliiketoimintaan liittyvästä ostosta, myynnistä ja työnjohdosta. Kiinnostus yhteiskuntaa ja ihmisten hyvinvointia koskeviin asioihin on vienyt hänet monenlaisiin yhdistystoimiin, tärkeimpänä koripallo.

Minä ja muuttuva ilmasto: Kysymys on aina omasta valinnasta | Luonto | Kotiseutulainen

Hän on niin äiti kuin isoäitikin, jota vie lähiluontoon oman koiran lenkkeilytys. Tämä isoäiti nauttii luonnosta ja Suomen hienoista maisemista moottoripyörän selässä sekä rentoutuu kotiseudullaan Turun saaristossa rakkaalla mökillään.

Merivettä ja ruostetta

− Puhdas luonto on minulle merkittävä voimavara niin työ- kuin vapaa-ajalla. Metsä ja meri laskevat stressitasoja. Minulla on moottoripyöräillessä avokypärä, jolloin mäntymetsässä ajaessani erotan pihkan tuoksun, peltomaisemissa kypsän viljan, samoin kuin vastalevitetyn lannan hajun. Luonto tulee näin lähemmäs, kertoo Laine-Mäki.. 

Kirsi Laine-Mäen mielipaikka luonnossa on oma saaristomökki, jossa hän seuraa Itämeren tilaa. Hän uskookin verestään puolet olevan merivettä, sillä hänen äitinsä suku on ulkosaaristolaisia, ja saaristo siksi läheinen ja tärkeä paikka. 

− Toinen puoli verestäni on ruostetta, Kirsi nauraa. − Jo isäni oli kiertotalousosaaja. Ymmärrys omaa ammattia kohtaan on syntynyt kasvatuksen myötä. Pienenä minua kiusattiin roskakuskin tyttäreksi, mutta nykyään alaa jo arvostetaan ja sillä on hyvä maine. Kierrätys ja kiertotalous on myös mediaseksikästä. Työssäni olen nähnyt selkeän asenneilmaston muutoksen, Laine-Mäki kertoo iloiten asiasta. 

Rauta on rahaa

Yritystoiminnan myötä Laine-Mäki kertoo ihmisten ja yritysten ymmärtäneen, että rauta on rahan arvoista tavaraa. Hän havainnollistaa tätä selittämällä, kuinka esimerkiksi maatilat osaavat jo tuoda rautaromun kierrätettäväksi. Enää ei joka äestä tai muuta maatalouskonetta jemmata liitereihin varaosiksi eikä muita romuja kätketä luontoon ties mihin kuoppiin. Kierrätys on opittu ja liitereitä siivoamalla voidaan saada myös lisätuloja. Laine-Mäki kertoo perikunnasta, joka maapaikan myydäkseen tyhjensi koko tilan lukuisat varastot ja tienasi sillä sievoisen summan siivouspalkkaa. Liekö muutos sukupolven muutoksesta johtuvaa; pula-aika on jo takana ja tekeminen ja osaaminen maatalouden murroksen myötä muuttuu. 

− Minulle tulee joka tapauksessa hyvä mieli joka kerta, kun ihmiset tuovat romua kierrätykseen ja osoittavat, että se tuottaa heille itselleenkin iloa päästä tavarasta eroon asiallisin keinoin. Se antaa paljon ja kannattelee tässä työssä, sanoo Laine-Mäki.

Onnistunut uudistus

− Mitä tulee valtion toimiin ympäristönsuojelun alaan liittyen, on uusi 19.7.2021 voimaan astunut jätelain uudistus todella hyvä asia, huomauttaa Laine-Mäki. 

Jätelaki velvoittaa jätealan tuottajat eli roskaajat erilliskeräämään ja kierrättämään jätteitä nykyistä tehokkaammin. Kirsi Laine-Mäki sanoo jätelain siirtymäajan ohjaavan kotitalouksia biojätteen keräämiseen vuoteen 2024 mennessä, eikä se ole enää ulkoistettavissa, vaan se muuttuu velvoitteeksi. Nykyinen kaivoslaki sen sijaan huolettaa, murehtii Laine-Mäki. 

− On pelottavaa, että kaivosomistukset valuvat ulkomaalaistaustaisille yrityksille, jotka eivät tunne Suomen luontoarvoja ja näe ja arvosta sitä suomalaisten tavoin. Tähän pitäisi saada muutos luonnonvarojen säilymisen ja turvaamisen kannalta. 

Minä ja muuttuva ilmasto: Kysymys on aina omasta valinnasta | Luonto | Kotiseutulainen

Puhdas vesi ohjaa

Kirsi Laine-Mäki vaikuttaa luontoon omilla pienillä teoillaan ja valinnoillaan. Hän mainitsee lähiruuan ostamisen ja arvostamisen. On hyvä ymmärtää mistä ruoka tulee pöytään, mitä pöytään valitaan ja voiko sen hakea tuoreena pöytään, oli se sitten oma puutarha, tori tai metsä. Hän käyttää ekologisia biohajoavia pesuaineita, sillä tietää kaiken päätyvän mereen tai luonnon vesiin. Puhdas vesi onkin hänelle yksi tärkeimmistä toimintaa ohjaavista asioista, sillä hän rakastaa luonnonvesissä uimista niin kesällä kuin talvella avannossa. Hän toivookin ihmisten muistavan ekologiset tuotteet vaikkapa matonpesupaikoilla. Samoin vesiin päätyvät mikromuovit ja yleinen roskaaminen harmittavat Laine-Mäkeä. Ihmisten tulisi olla yleisesti vastuullisia ja ajatella muita ihmisiä ja eläimiä käyttäytymisessään, hän penää. 

Oma valinta

Luonnon arvostus lähtee omista valinnoista, Kirsi Laine-Mäki muistuttaa. Tuleeko siitä hyvä mieli, että kirjahyllyn vie metsään jonkun vieraan palstalle, minne se ei kuulu, kun sen vieminen jäteasemalle maksaisi 10 euroa, jotta se olisi asiallisesti kierrätetty, hän ihmettelee. Tupakan tumpitkin jaksaa kyllä viedä roskikselle asti, jos ne on kaupasta asti jaksanut käyttöön hakea. Pienet teot merkitsevät. Hän toivoo, että jäteasemille tultaisiin matalalla kynnyksellä. 

− Ne ovat moderneja, siistejä ja puhtaita paikkoja nykyään. 

Likaa, rottia ja hajua ei enää näe. Myös ”roskakuskien” hän kertoo tänä päivänä olevan monialaosaajia paitsi lajittelussa monilokeroautoja käyttäessään myös ajopäätteiden ja hydrauliikan käyttäjinä ns. ajonörtteinä. 

Paikallisesti

Palataan vielä Forssan luontoon. Vaikka saaristo onkin se mielipaikka ja sielunmaisema Kirsi Laine-Mäelle, ovat Kehräämön alue ja Loimijokiranta latautumispaikkoja arjessa. Siellä lenkkeillään koirien kanssa tai kävellään vieraiden kanssa Piipulle ja Wahrenin-puistoon ihailemaan alueen kauneutta ja ainutlaatuisuutta. Kannattaa nähdä myös asuinpaikkakuntansa lähiseutu ja luonto, hän lopettaa.

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja