Isosuon pitkospuita pitkin Porsaanharjulle

Tunnet varmaankin Harjureitistön. Se on hieno, 28 kilometrinen ulkoilureitistö Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajamailla Säkylänharju-Virttaankankaan alueella. Harjureitin läntisintä osaa edustaa Isosuon pitkospuureitti. Reitillä pääsee kulkemaan niin suolla kuin harjun metsissä. Päätimme tutustua Isosuon 3,1 kilometrin osuuteen pääsiäisen lopulla.

Isosuon pitkospuita pitkin Porsaanharjulle | Luonto | Kotiseutulainen

Isosuon pitkospuiden p-alue on hyvin viitoitettu. Se sijaitsee aivan Säkylän rajalla, Säkylä-Virttaantien välittömässä läheisyydessä noin 8,5 kilometriä kantatie 41 risteyksestä Säkylän suuntaan. Tuttu harjureitistön opasviitoitus ja opastaulun reittikartta löytyvät isohkolta P-alueelta. Parkkipaikalta lähtevää hiekkaista harjupohjapolkua kuljetaan viitoituksen mukaan noin 300 metriä, jolloin päästään pitkospuiden alkuun. 

Seurueemme oli innokkaana matkassa, mutta ehkä 1-1,5 viikkoa etuajassa sen hetkisiin keliolosuhteisiin nähden. Pitkospuut olivat varjoisemmilla osuuksilla vielä lumen ja osin jään peitossa. Suliakin osuuksia löytyi. Poikkeuksellinen olosuhde ei meitä juuri haitannut, mutta iäkkäille tai pikkulapsille kulkeminen olisi voinut olla työlästä. Lumien sulaessa ja pitkospuiden kuivuessa Isosuon reitti on nopea ja helppokulkuinen pitkospuiden osalta. 

Pitkospuiden loppuessa ollaan jo Säkylän harjun alla ja maasto alkaa nousta kohti Porsaanharjulla sijaitsevaa näköalalaavua, jonne mekin eväinemme suuntasimme. Loppupätkä kuljetaan puolustusvoimien ampuma-alueen sisällä, ja reitistöltä poistuminen on kielletty. Onneksi reitti on hyvin viitoitettu. Polkua seuraamalla kulkija saapuu Porsaanharjun viime syksynä valmistuneiden kuntoportaiden alle. Portaat nousemalla onkin jo laavulla, joka sijaitsee lähes koko harjumuodostelman korkeimmalla kohdalla noin 145 metriä merenpinnan yläpuolella. 

Näköalalaavu on siisti ja hyvin varusteltu. Istumapaikkoja on monelle, mikä onkin hyvä, sillä laavulla saa harvoin olla omissa oloissaan. Vajasta löytyvät polttopuut ja biokäymälä, jossa oli jopa vessapaperia. Laavulta voi tähyillä puiden välistä avautuvaa maisemaa kauas Pyhäjärven suuntaan.

Harjun alla Isosuon reitin polku on paikoin pehmeähiekkaista, joka tekee siitä hetkellisesti raskaskulkuista. Muuten Harjureitistön polkupohja on pääsääntöisesti kantavaa ja hyväkulkuista, sillä se kulkee hiekkaharjulla kuivissa männiköissä. Paluumatka alamäkeen virkistävän eväspaussin jälkeen käykin reippaaseen tahtiin. 

Isosuon pitkospuureitillä ehdimme tutkailla muun muassa yhtä karvamatoa ja kevään toista sitruunaperhosta. Kurjet ujelsivat jossain korkeuksissa. Etukäteen tiesimme, että niitä saattaa olla harjua ympäröivillä suoalueilla muuttoaikaan enemmänkin. Suolla vesi ja kevääseen heräilevä kasvusto pilkisti sieltä täältä. Kaiken kaikkiaan Isosuon reitti on melko leppoisa reitti, jota voi suositella kuivan maan aikaan kuljettavaksi. Reittiin on hyvä varata aikaa 2-3 tuntia evästauon kanssa.

Isosuon lähtöpaikka Virttaantie 980, Säkylä

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja