Lasten kanssa melomaan

Melominen on suosittu retkeilytapa. Melomalla pääsee vesille ja seuraamaan rantojen elämää aivan eri näkökulmasta kuin maitse kulkemalla. Melominen on myös melko kevyttä. Reppu kulkee kanootin tai kajakin pohjalla ja jalkojen sijaan pääroolissa onkin ylä- ja keskivartalo. Lasten kanssa melomaan voi lähteä siinä kuin patikointiretkellekin, kunhan lapsi osaa ja malttaa istua paikallaan.

Lasten kanssa melomaan | Luonto | Kotiseutulainen

Turvallisen retken edellytykset

Vesillä liikuttaessa turvallisuus ja ennakointi takaavat mukavan matkanteon. Sääolosuhteet voivat vaikuttaa huomattavasti retken onnistumiseen. Sopiva kalusto, varustelu ja suunnittelu helpottavat, joten panosta niihin.Aikuisen on oltava varma omista melontataidoistaan ennen kuin lähtee melomaan lasten kanssa. Aikuisen tulee olla uimataitoinen ja lapsenkaan ei tule pelätä vettä. Melonta- tai pelastusliivit tulee olla kaikilla melontaretkeen osallistuvilla aina päällä vesillä ollessa. Lapsille tulee olla sopivankokoiset liivit. Pakkaa vesitiiviisti mukaan paitsi matkapuhelin (täyteen ladattuna), myös vaihtovaatteet kaikille. Melonta on vesilaji, jossa voi kastua joka tapauksessa. Meloessa, kuten muillakin retkillä, ota tavaksi pitää mukana myös ensiapupakkausta. Älä unohda äyskäriä tai muuta tyhjennysvälinettä. Melontakaluston tulee olla ehjää, joten tarkista välineet, mukaan lukien melat ja narut, ja niiden riittävyys ennen vesille lähtöä.

Reitti ja sää

Melonta lasten kanssa aloitetaan kerryttämällä kokemusta helpolla eli tyynellä ja rauhallisella säällä melomalla. Säätä tulee tarkkailla myös retken aikana. Sopivia paikkoja melontaan ovat sellaiset tuulensuojaiset vesistöt, joissa ei juuri virtausta ole, kuten pienet lammet, järvet tai joet. Näin välttää väsymisen ja kanootti pysyy hallinnassa. Veneväyliä pitää välttää ja muutenkin kannattaa meloa lähellä rantaa turvallisuuden vuoksi. Rantaviivan tuntumassa on myös enemmän nähtävää luonnossa kuin avovesillä. Rantautumispaikat tulee kartoittaa etukäteen. Sääntönä on, että mitä pienempiä lapsia on mukana melontaretkellä, sitä lyhyempiä etapit ja sitä useampi mahdollisuus rantautua ja pitää lapsille tärkeintä eli evästaukoa.

Kalusto

Avokanootilla voi melomaan lähteä 2 aikuista ja 1-2 pientä lasta. Lapset ovat tällöin keskipenkillä vierekkäin tai kanootin pohjalla. Pohjalla ollessa lasten pieni liikehdintä ei vaikuta juuri kanootin ohjattavuuteen. Laita pohjalle makuualusta ja pehmustetta, mikä pitää pohjan läpi tulevan kylmän loitolla. Lasten on kiva seurata vesielämää pohjalta käsin, syödä siellä eväitä ja vaikka nukkua aikuisten meloessa.

Isoaukkoisella kajakilla, johon samaan aukkoon mahtuu eteen lapsi ja taakse aikuinen, voi lähteä liikkeelle yksi aikuinen ja yksi lapsi. Aukkoon ei laiteta aukkopeitettä. Aikuinen meloo kaksilapaisella melalla ja lapsi voi joko meloa tai olla melomatta. Lapsen yksilapainen, lyhyt mela on kiinnitettävä narulla kajakkiin, sillä mela voi helposti karata lapsen otteesta.

Tukevalla kaksiaukkoisella kajakilla voi jo kokeilla melontaa alakouluikäisen lapsen kanssa. Lapsi meloo edessä kaksilapaisella melalla ja aikuinen ohjaa takana istuen. Koululaisen ja teinin kanssa voi osallistua melonnan alkeiskurssille, jolloin oikean tekniikan oppii heti alussa. 

Leppoisasti alkuun

Lasten kanssa melotaan heidän jaksamisensa ja osaamisensa mukaan. Parempi on suunnitella retki rauhalliseksi ja lyhyeksi kuin kilometrien suorittamiseksi ja ennätystehtailuksi. Retkien pituus ja vaativuus kehittyvät siinä kuin lapsen taidot, kokemus ja fyysiset voimat. Malttakaa aloittaa rauhassa, niin tiedossa voi ennen pitkään olla mitä mukavampia melontaretkiä ympäri Suomen suvivesistöjä.

Melontavälineitä vuokralle ja melontaretkiä tarjoavia yrityksiä: Erärenki Tammelassa, Vähäveden melontakeskus ja Vähäveden tila Karkkilassa, Kajak&Outdoor Finland Loimaalla.

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja