MetsäAnna lähiluontokohteessa: Tammelan Saaren kansanpuisto – Mielenkohotuslenkillä työpäivän päätteeksi

Kevättalven aurinko on kohonnut jo niin korkealle, että illemmallakin on valoisaa pidempään. Päätin lähteä Saaren kansanpuistoon Tammelaan. Päivä oli aurinkoinen ja ehdin Tammelaan auringon ollessa vielä muutaman tunnin näkyvissä. Saaren kansanpuisto sijaitsee harjujen, pikkulampien ja järvien syleilyssä Hämeen järviylängöllä vain reilu vartin ajon päässä Forssan keskustasta.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Tammelan Saaren kansanpuisto – Mielenkohotuslenkillä työpäivän päätteeksi | Luonto | Kotiseutulainen

Terveyttä luonnosta

Valon kasvanut määrä vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että lisääntynyt auringonvalo lisää serotoniini-hormonin määrää kehossamme. Jos työpäivät kuluvat enimmäkseen sisätiloissa keinovalossa, olisikin tärkeää jaksaa lähteä ulkoilemaan jossain välissä päivää. Jo lyhytaikaisen luonnossa oleskelun on tutkittu lievittävän stressiä, rauhoittavan mieltä ja virkistävän oloa. Miksipä emme siis käyttäisi näitä luonnon tarjoamia ilmaisia terveysvaikutuksia oman hyvinvointimme edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Riittää, että lähdemme lähimetsään. Toisaalta kaupunkialueiden ulkopuolisilla luontoalueilla mielialan on todettu kohenevan vieläkin tehokkaammin.

Järvimaisemat elvyttävät

Saaren kansanpuisto on erinomainen kohde mielialan kohentamis- ja elpymislenkille. Se on riittävän iso, viehättävä esteettisesti eli täynnä kauniita ja monipuolisia maisemia, maaston- ja luonnonvaihteluita, sekä lähellä, mitkä ovat tärkeitä tekijöitä luonnon elvyttävien vaikutusten kannalta. Läheinen sijainti lisää käyntikertojen määrää. Alue on myös hyvin metsäistä. Metsäisessä ympäristössä elpyminen on nimittäin vielä vahvempaa esimerkiksi kaupunkipuistoihin verrattuna. Elpymisellä tarkoitetaan luontokokemuksen myönteisiä psyykkisiä ja voimavaraistavia vaikutuksia eli esimerkiksi rauhoittumista ja rentoutumista, ajatusten selkiytymistä ja arkipäivän huolien unohtamista. Nämä luonnon elvyttävät vaikutukset saadaan käyttöön, kun luonnossa vietetään vuositasolla yli viisi tuntia kuukaudessa lähiviheralueilla tai 2-3 kertaa kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla.

Kansanpuisto on perinteikäs luontokohde

Saaren kansanpuisto on perustettu 1932, mikä tarkoittaa, että ensi vuonna puisto täyttää jo 90 vuotta. Se koostuu varsinaisesta kansanpuiston alueesta, jonka omistavat Forssan ja Tammelan kunnat, Pirtin alueesta, jota hallinnoi Lounais-Hämeen Pirtin säätiö sekä geologisesti arvokkaasta yksityisen omistamasta harjukokonaisuudesta, joka on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla. Kaukolan harjun näkötorni sijaitsee harjualueen korkeimmalla kohdalla. Minä tein alueella yhdistelmälenkin siten, että könysin jäistä polkua pitkin ensin näkötornille ja sieltä kuljin pikkulampia ihaillen Suujärven reitille järvien väliselle harjulle männikköön. 

Saaren kansanpuisto oli minulle tuttu lähinnä uima- ja juhlapaikkana. Yllätyinkin positiivisesti upeasta luonnosta ja harjujen päällä kulkevista luontoreiteistä. Opastetuilla reiteillä on rentoa ja turvallista liikkua, vaikkakin olisin tarvinnut välillä nastakenkiä. Saaren luonnossa arkipäivästä irtautuminen käy itsestään, sillä näkymät poikkeavat paljonkin saviseudun peltomaisemista, joihin olen tottunut. Luonnossa kannattaa kiinnittää tarkkaavaisuutta ympäristön yksityiskohtiin. Moniaistillisten luontokokemusten myötä palautuminen on tehokasta, kun luonnossa lumoutuu ja uppoutuu hetkeen. Tämä lisää myös tietoista läsnäoloa ja yhteyttä luontoon. Mieli tyhjenee, mikä voitelee aivoja ja sitä kautta myös aivoterveys paranee. Elvyttävälle ympäristölle tyypillistä on olemisen ja rauhoittumisen mahdollisuus. Saaren kansanpuisto kauneudessaan tarjoaa kaikkea tätä. 

Kehotan nyt kaikkia ulkoilemaan luonnossa ihan oman hyvinvointinsa puolesta. Mitä useammin saatte itsenne liikkeelle luontoon, sitä vahvemmin voitte emotionaalisesti ja sitä vahvemmin saatte käyttöönne luonnon hyvinvointivaikutukset. Jaksatte myös paremmin töissä ja olette siellä tehokkaampia ja tyytyväisempiä.

MetsäAnna, lähiluontokohteiden ja lähimatkailun puolesta

Aiheeseen liittyviä juttuja