Suomen luonnon päivänä syödään mustikkapiirakkaa

Suomen luonnon päivä 28.8.2021 on uusi kansallinen liputuspäivä, jota vietetään Suomen upean luonnon kunniaksi ja arvostuksen lisäämiseksi elokuun viimeisenä lauantaina. Suomi on ensimmäinen maa, joka virallisesti alkoi liputtaa luonnolleen. Luonnon omaa juhlapäivää vietettiin ensimmäisen kerran 2013. Kalentereihin se pääsi vasta viime vuonna 2020 Yliopiston almanakkatoimiston tehtyä siitä päätöksen 2018. Päivä onkin merkittävästi kasvattanut sekä suosiotaan että tunnettavuuttaan alkuajoista.

Suomen luonnon päivänä syödään mustikkapiirakkaa | Luonto | Kotiseutulainen

Luontoa juhlitaan rennosti

Suomen luonnonpäivän toivotaan olevan iloinen, rento juhla, jota voi luonnossa viettää täysin itselleen sopivimmalla tavalla pilke silmäkulmassa. Jokaisella meistä on nimittäin oma ainutlaatuinen luontosuhteemme. Luonnonpäivää on aikojen saatossa juhlittu metsäravintoloilla, souturetkillä, pönttötalkoilla ja kansallispuistoissa kuorolaulamalla, vain muutamia tapoja mainitakseni. Juhlia voi yksin tai, mitä parasta, yhdessä, tekemällä pienen tai isomman retken kauniiseen luontoon ihanien eväiden kanssa. Lehtikuohut kannon nokassa tai havuoluet mökkilaiturilla auringonlaskussa kuulostavat oikeinkin houkuttelevilta kippistelytavoilta luonnon päivänä. Tähän juhlaan voi osallistua helposti, arkisestikin ja ihan missä vaan luonnossa, oli se sitten lähimetsä tai erämaa. Helppous ja rentous on tälle juhlapäivälle luonteenomaista. Riittää, että on ylpeä Suomen luonnosta.

Kaikkien tulisi päästä luontoon

Suomen luonnonpäivänpääteemoja ovat mustikkapiirakan syöminen, luonnossa oleminen kesästä kaikin aistein nauttien ja sibeliusboksin tekeminen. Mustikkapiirakka on nimetty luonnon päivän leivokseksi ja ohjeita sibeliusboksin tekemiseen saat Suomen luonnon päivien virallisilta nettisivuilta. Sieltä löytyy myös valmiita ideoita päiväkoteihin ja kouluihin luonnonpäivän varalle. Vuonna 2021 korostetaan myös yhä useampien mahdollisuutta päästä luontoon. Esteettömyyden eteen onkin tehty paljon töitä esimerkiksi kansallispuistoissa.

Osallistu luonnonpäivän tapahtumiin

Tapahtumien järjestäminen Suomen luonnon päivään sopivasti on oiva tapa myös yhdistysten ja yritysten näyttää luontoarvostustaan. Näkyvimpiä kampanjoita on ollut Suomen Ladun Nuku yö ulkona-tapahtuma. Siihen on voinut osallistua matalalla kynnyksellä vaikka omalta kotipihaltaan tai lähtemällä telttailemaan järjestettyyn Nuku yö ulkona-tapahtumaan. Tällainen mahdollisuus oli viime vuonna esimerkiksi Loimaan Ladun aktivoimana Kertunmäen kuntoilualueella Loimaalla. Pidä silmäsi auki, jos kaipaat jotain vastaavaa. Uutena tällekin seudulle on tullut tentsile-majoitusta tarjoavat yritykset, joten tervemenoa kokeilemaan sellaista vaikkapa juuri Suomen luonnon päivänä Eerikkilään tai Virttaalle (yopuussa.fi). Tentsile on ilmaan puiden väliin pingotettu teltta. Mutta hei, voisiko sinun yrityksesi tai yhdistyksesi järjestää jotain luonnon päivään sopivaa tapahtumaa? Nyt ideoimaan, vielä ehdit.

Suomen luonnonpäivän tapahtumia Kotiseutulaisen alueella koronarajoitusten puitteissa:

  • Tammela Saaren kansanpuisto: Metsäjamit kello 10-15 koko perheelle. 
  • Liesjärven kansallispuisto: Liikkeelle luontoon – esteetön luontotapahtuma Peukaloisen (4km) esteettömällä luontopolulla kello 11-15. Tapahtuma on maksuton.
  • Karkkila, Tervasillan kupeessa: Jokijuhla kello 12-16, jonka yhteydessä voirasteilla tutustua vesistökunnostuksiin, tutkia pohjaeläimiä ja kokeilla purokunnostusta. Tapahtuman kummina toimivat Aki Kaurismäki ja Aleksi Salmenperä.
  • Humppila, Kenkämaailman piha-alue: Sadonkorjuumarkkinatklo 12-17. Kesän tuotteiden lisäksi neuvoja ja vinkkejä luonnossa kulkemiseen ja retkeilyyn.

MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja