Poimijakurssilla oppii keräämään luonnon yrtit oikein

Kirjoitushetkellä lumi peittää vielä maata, mutta kauppayrtinpoimijakoulutukseen on jo ilmoittautuminen käynnissä. Kurssilla opetellaan nimenomaan kaupalliseen käyttöön kerättävien yrttien tunnistamista ja käsittelyä turvallisesti ja hygieenisesti alaa koskevat sääntö- ja määräysasiat huomioiden. Forssan seudulla koulutusta järjestää vuosien kokemuksella Vihreät Tassut yrittäjä Tarja Jaakkola.

Poimijakurssilla oppii keräämään luonnon yrtit oikein | Luonto | Kotiseutulainen

Kevätkasvit tuoreina, kesäkasvit kuivaukseen

Koulutusta järjestetään erikseen kevätkasveille ja kesäkasveille. Kasviryhmät voi opiskella itsenäisinä kokonaisuuksina tai ilmoittautua molemmille. Yrttikouluttaja Jaakkolan mukaan molempiin on jo ilmoittautunut osallistujia ja vähintäänkin kurssi per kasviryhmä varmuudella järjestetään.

Kevätkasvien poimijakoulutus on suosittu. Opiskeltaviin kasveihin kuuluvat esimerkiksi nokkonen, voikukka ja vuohenputki. Näistä ryhmistä poimitaan eniten tuotteita markkinoille. Erona on, että kevätkasvit poimitaan pieninä versoina ja käytetään enimmäkseen tuoreina. Kesäkasveja jatkojalostetaan mausteiksi ja teessä käytettäviksi.

Yrtit käyttöön yritystoiminnassa

Tarja Jaakkolan mukaan ei voida sanoa yhtä tiettyä kasvia, jonka takia kurssille tullaan. Toisaalta on selvästi niitäkin, jotka tulevat teeyrttien takia juuri kesäkasveja opiskelemaan. Parasta antia kursseilla on erityisesti avoin keskustelu, ajatustenvaihto ja vertaistuki. 

Koulutukseen osallistuvat ovat tyypillisesti keski-ikäisiä naisia, joilla on toiminimi. He toimivat kahvila-, hyvinvointi- tai cateringyrittäjinä hyödyntäen villiyrttejä työssään. Kurssilta saadaan lisätietoa ja varmuutta käyttää yrttejä turvallisesti ja viranomaisvaatimusten mukaisesti. 

Myytävät yrtit poimittava oikein

Kauppayrttipoimijakoulutus on suoritettava, jos kerää yrttejä myytäväksi sellaisenaan eteenpäin lisätuloja saadakseen. Jaakkola kouluttaa myös erikseen eräopasopiskelijoita, joiden koulutukseen kurssi kuuluu. Kurssille tullakseen ei tarvitse valmistautua muutoin kuin muistiinpanovälineet mukaan ottamalla. Yrttejä ei kurssilla keräillä, vaan maastoretkillä keskitytään tunnistamaan kasvit luonnollisessa koossaan omissa kasvupaikoissaan.

Koulutukseen kannattaa ehdottomasti osallistua, jotta osaa poimia ja tunnistaa yrtit oikein. Hygienia ja turvallisuus ovat avainasemassa ja korostuvat kerättäessä yrttejä asiakkaalle. Kurssilla opitaan kasvien keräämisen lisäksi niiden oikeaoppinen käsittely, kuljetus ja jatkovarastointi. Käymme läpi myös kuluttajalainsäädäntöä ja sitä, miten yrttejä markkinoidaan. Olennaista on, että poimijakurssilla opiskelemme kaupallista käyttöä, emme omaa käyttöä.

Nokkonen, yrttien kuningas

Yrttiasiantuntija Jaakkolan mukaan nokkonen on ehdottomasti se yrtti, jota jokaisen tulisi oppia hyödyntämään. Nokkonen on ravintoarvoiltaan korkea sisältäen paljon mm. piitä, rautaa ja c-vitamiinia sekä pienempiä määriä myös kaikkia muita vitamiineja.

Kaikki tunnistavat nokkosen eikä sitä voi sekoittaa muihin kasveihin. Nokkosta löytyy helposti lähes jokaisen pihalta. Se on myös helppo kuivata ja käyttää ympäri vuoden, kesällä tuoreena ja talvella kuivattuna. Nokkonen on monikäyttöinen ja sopii vaikka mihin.

Spesiaalina omatekoiset yrttiteet 

Tarja Jaakkola poimii paljon eri villiyrttejä omaan käyttöön ja hyödyntää niitä monipuolisesti ruuanlaitossa. Hän käyttää paljon esimerkiksi siankärsämöä, jonka tunnettavuuden ja käytön hän soisi lisääntyvän.

Siankärsämö on hyvä yleisyrtti ja sopii monen ruoan mausteeksi. Se on yleinen, mutta sitä ei usein mielletä käyttökelpoiseksi. 

Jaakkola juo hyvin paljon itsetehtyä kuivatuista luonnonyrteistä tehtyä teetä. Vadelmanlehti, pihlaja, maitohorsma, puna-apila, mesiangervo ja kotipuutarhasta poimitut mustaherukan lehdet ja minttu ovat kaikki yrttejä, joita Jaakkolan teesekoituksista löytyy. 

Käytän lisäksi yrttejä lisävitamiinin lähteinä sekä ruuassa mausteena. Yrteillä voi myös maustaa suolaa ja sokereita.Mesiangervo esimerkiksi on hyvä yleisterveyden kannalta, sillä se vahvistaa hengitysteitä ja yleiskuntoa sekä sisältää luonnon aspiriinia ja c-vitamiinia. Mesiangervo, kuten monet muutkin yrtit, sisältävät myös allergeeneja, jonka vuoksi yrttien käytön suhteen tulee olla tarkka.

Tarjolla kaiken kansan hortoilua

Yrttikouluttajaa itseään yrteissä kiehtovat niiden monikäyttöisyys ja vanha käyttö lääkkeinä ja rohdoskasveina sekä kosmetiikkakäyttö. Hänen mukaansa aiheesta voi ammentaa loppumattomasti ja aina oppii uutta kirjoja selailemalla.

Jos yrttien hyödyntäminen ja tunnistaminen omaan käyttöön kiinnostaa, järjestän myös vapaamuotoisia villiyrttikävelyjä ja -retkiä. Monipuolisimpia ovat yrttityöpajat, joissa käydään läpireseptiikkaa ja yrttien käyttöä ruuan ja juomien valmistuksessa. Tervetuloa tutustumaan yrttien moninaiseen maailmaan!

Teksti: MetsäAnna

Kuvat: Tarja Jaakkola

Aiheeseen liittyviä juttuja