Elä elämäsi hymyillen – Ilmari Huitin taidetta Galleria Bremerissä

Taidemaalari Ilmari Huitin (1897–1960) taiteella on oma näyttelytilansa Suomen Valimomuseon yhteydessä Galleria Bremerissä, Karkkilan vanhalla ruukkialueella. Heinäkuun alussa siellä avautui Huitin taiteen uusi pienoisnäyttely teemalla Elä elämäsi hymyillen.

Elä elämäsi hymyillen – Ilmari Huitin taidetta Galleria Bremerissä | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Huitti-huoneessa on tällä kertaa esillä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön sekä HH-kokoelmien tauluja, joita yhdistävät hehkuvat värit, kaunis luonto sekä tunnelmallisten tai toiminnallisten hetkien vangitseminen.

− Halusimme tuoda taiteen ystäville pitkän korona-ajan piristykseksi tämän väri-iloittelun avulla Huitin taiteesta esiin sen heleämpiä ja valoisampia puolia, kertoo Ilmari Huitin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti.

Galleria Bremerissä on nähtävillä muutakin mielenkiintoista, sillä siellä on Högforsin tehtaan firabelitöiden näyttely nimeltä Salaa valetut. Museonjohtaja Tommi Kuutsa kertoo tehtaan työntekijöiden ja konepajakoululaisten valmistamien esineiden esittelevän tekijöidensä korkeaa ammattitaitoa ja kekseliäisyyttä. Valimomuseossa voi tutustua myös perusnäyttelyyn, joka kertoo yleisesti Suomen valimotoiminnasta sekä esittelee erityisesti Högforsin tuotantoa 200 vuoden ajalta. Museo on avoinna 2.6. – 15.8. ke-su klo 11-17 ja muulloin la-su klo 12-15.

Ilmari Huitti tallensi kotiseutuaan

Kustaa Ilmari Huitti (1897–1960) syntyi nykyisen Karkkilan, silloisen Uudenmaan läänin Pyhäjärven pitäjän Vaskijärven kylässä. Kauppiasisä Kaarle Eenokinpoika Huitti oli muuttanut sinne vaimonsa Josefiinan kanssa ja ehtinyt saada ennen Ilmaria jo kolme potraa poikaa.

Kuopukseksi jäänyt Ilmari innostui taiteesta jo varhain ja aloitti lyijykynäpiirroksilla ja vesiväritöillä, kunnes siirtyi kokeilemaan öljyvärejä. Oltuaan vähän aikaa kuvanveistäjä Alpo Sailan opissa hän pääsi opiskelemaan maalaustaidetta Ateneumiin ja valmistui sieltä ryhmänsä priimuksena 20-vuotiaana vuonna 1917. Ensimmäiseen näyttelyynsä hän pääsi osallistumaan jo samana vuonna Helsingissä. Ilmari Huitin tauluja on hankittu Ateneumin sekä useiden muiden taidemuseoiden kokoelmiin 1920-luvulta lähtien.

Taulujensa aiheet Ilmari Huitti ammensi pääosin Karkkilan ja Lopen alueen henkilöistä, pihapiireistä ja maisemista. Opiskeluaikaansa lukuun ottamatta hän asui Vaskijärvellä koko ikänsä, ensin synnyinkodissaan Ristinkedossa sekä sen jälkeen itse rakennuttamissaan Huitinmäessä ja Aittamäessä.

Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön tehtävänä on ylläpitää Huitin sille jättämää taidekokoelmaa sekä lisätä hänen taiteensa tunnettuutta järjestämällä näyttelyitä ja esittelemällä Huitin tuotantoa muutenkin. Tänä vuonna Huitin taiteeseen voi tutustua Galleria Bremerin lisäksi Punkaharjulla Aseman Taidelaiturin näyttelyssä ”Metsän sielu”, jossa esillä on 23 teosta HH-kokoelmista.

Aiheeseen liittyviä juttuja