Yhdeksänkymmenvuotias – ja niin ajanmukainen

Pihlgren ja Ritola Oy valmistaa aitoja paperitapetteja, joissa perinne ja design kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Niissä kohtaa myös yllättävälläkin tavalla vanhanaikaisuus ja nykyaikaisuus, onhan mukana hyvin arvostettu asia: luonnonmukaisuus. Vanhoilla työtavoilla valmistetut tuotteet ovat ympäristöystävällisiä; ei liuottimia, ei myrkkyjä. Tapettimaalit tehdään itse edelleen vanhalla ohjeella ja seinällekin tapetit laitetaan ihan oikealla liisterillä. Ja ne hengittävät.

Yhdeksänkymmenvuotias - ja niin ajanmukainen | Yritysuutiset | Kotiseutulainen

Kuva Pihlgren ja Ritola

Ensimmäinen Pihlgren ja Ritola Osakeyhtiön tapettimallisto näki päivänvalon vuonna 1930. Vuonna 1937 tehdas muutti nykyisiin tiloihinsa Toijalan Satamatielle, jossa tapetit edelleen valmistetaan – alusta loppuun. Vanha punatiilinen tehdasrakennus sijaitsee Nahkialanjärven kulttuurimaisemassa, ja se on viimeisiä edelleen toiminnassa olevia tapettitehtaita Suomessa. 

Tapettimallisto on jaettu taiteilijamalleihin, klassisiin malleihin ja retromalleihin. Joukossa on myös aidosti vanhoja vintagemalleja, joita ei enää valmisteta. Vintagemallit ovat ns. poistuvia malleja, joita on saatavilla niin kauan kuin varastoa riittää.

Tapettien valmistuksessa käytetään edelleen samaa, liimaväreihin perustuvaa rotaatiopainomenetelmää kuin tehtaan alkuaikoina. Tällä perinteisellä menetelmällä syntyvät tapeteille tunnusomaiset pehmeät värit, elävä painojälki ja kaunis himmeä pinta.

− Toki ihan omankin mallin saa, mutta koska kaikki on käsityötä, on se hintavampaa. Mutta mahdollista, kertoo tehtaan tuotannosta vastaava Hanna van Ingen.

Kautta maan

Pihlgren ja Ritola Oy:n tapetteja myydään paitsi yhtiön omassa verkkokaupassa, myös vähittäiskaupoissa ja muissa verkkokaupoissa ympäri maan.

– Retroa ostetaan eniten, samoin jugend on haluttua, mutta moni etsii vain sitä, mikä tuntuu hyvälle. Vanhoihin rakennuksiin, mutta myös uusiin.  Nyt tuntuu ihmisillä olevan iso innostus sisustamiseen ja remontointiin. Tapetointi ei ole vaikeaa ja meidän asiakaspalvelusta saa kyllä siihen neuvojakin, jos haluaa.

Hanna van Ingen kertoo, että malliston tapetteja pyritään aina pitämään varastossa ja jälleenmyyjät saavat täydennystä tarvitessaan, vaikka kohde olisi suurempikin.

Värisilmää ja koneinnostusta

Tapettitehtaalla työskentelee kymmenkunta henkeä. Ammattitaito esimerkiksi tapetin painajilla on ihan omaa luokkaansa.

− Sen taidon voi oppia vain työtä tehdessä. Meidänkin painajamme astuivat askeleita taaksepäin, kun tulivat digipainosta tänne.  Ja hienosti ovat oppineet.

Suurin osa työstä tehdään ennen varsinaista painamista. Värit sekoitetaan, telat laitetaan ja kohdistukset… kaikki on tarkkaa käsityötä.

− Vaaditaan esimerkiksi hyvää värisilmää. Mutta paljon myös kärsivällisyyttä. Miehet myös huoltavat koneet itse ja näihin koneisiin ei löydy osia mistään varaosaliikkeestä, ne on tilattava metallipajoista. Käsityötä nekin.

Tehtaalla järjestetään pyynnöstä myös vierailuja ryhmille.

− Kaikkein innostuneimpia ovat tainneet olla koneinsinöörit, Hanne van Ingen nauraa. Heidän mielestään koneiden pitäisi edelleen näyttää näiden kaltaisilta, käsin säädettäviltä… Hauska nähdä se innostus.

Tapettien näyttely Keltaokrasta ultramariiniin

Keltaokrasta ultramariiniin – tapettien värikäs maailma – näyttely on  Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n järjestämä kolmas kesänäyttely.

Tapettien väreistä ja värien historiasta kertova näyttely on avoinna yleisölle 8.6.–7.8. tiistaista perjantaihin klo 10-17 (lounastauko klo 13-13.30), lauantaisin klo 10-14. Ilmainen sisäänpääsy.

Vuonna 1930 perustettu  Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy on perinteikäs paperitapetin valmistaja, jonka upeat design- ja perinnetapetit painetaan vanhoilla rotaatiopainokoneilla Akaan Toijalassa. Pihlgren ja Ritola -tapettien painovärit ovat aina olleet ns. liimamaaleja, joiden käytöllä on pitkät perinteet tapetinvalmistuksen historiassa. Värit sekoitetaan alusta loppuun tehtaalla liidusta, liisteristä, pigmenteistä ja vedestä. 

Näyttelyssä esitellään väriteemoittain tehtaan tapettimalleja ja niiden alkuperäismalleja eri vuosikymmeniltä. Entiseen tehtaanjohtajan kotiin on koottu vihreä, keltainen, punainen ja sininen huone, joissa kävijä pääsee tutustumaan tapettimallien väriloistoon, värien käyttöön eri aikakausina, sekä tapetinvalmistuksen historiaan. 

Näyttely sijaitsee Toijalan keskustassa osoitteessa Kalevantie 10, 37800 Akaa. 

Aiheeseen liittyviä juttuja