Forssalaista osaamista tapettimaailman huipulla!

Suomen ainoa rotaatiopainotekniikkaa käyttävä tapettitehdas, Pihlgren ja Ritola Oy työllistää forssalaisen Jere Maaniityn ja tammelalaisen Jussi Kovaleffin.

Forssalaista osaamista tapettimaailman huipulla! | Koti | Kotiseutulainen

Jussi Kovaleff ja Jere Maaniitty tekevät tapettia käsityönä. Kuva Tuija Brooker

Molemmat miehet olivat rotaatiopainajia Sanomilla Forssan painossa yli kaksikymmentä vuotta, ennen kuin se lopetti toimintansa Forssassa syksyllä 2015. 

−  Hetken aikaa oltiin ilman hommia ja sitten tapettitehtaalle haettiin painajia. Mutta sehän on aivan eri alaa kuin aikaisemmin Sanomilla, Jere kertoo. 

− Entisessä paikassa hoideltiin työt näyttöpäätteeltä ja nyt ajetaan sata vuotta vanhoja koneita käsityönä alusta loppuun, lisää Jussi.

− Vaikka meillä molemmilla on painajan koulutus, jouduimme opettelemaan kaiken alusta asti uudelleen. Vanha painotekniikka on haastavaa ja työ itsessään on monipuolista ja antoisaa.Ei tällaista käsityöammattia opeteta missään kouluissa enää, se pitää hoitaa esimerkiksi oppisopimuksella. Laitteet ovat niin vanhoja, ettei niiden käyttöä opi kuin tekemällä, Jussi summaa. 

Ja lisää vielä, että vaikka nuoret käyvät painajan koulutuksen ammattikoulussa,  varsinainen työ opitaan vasta oikeissa hommissa. Jokainen painokone on erilainen ja jokaisessa on omat haasteensa. Vain tekemällä oppii.

Miesten mielestä tapettiala on nosteessa ja kysyntää riittää, toisin kuin sanomalehtipainoissa.

Painaminen tapahtuu niin, että hallissa on kaksi konetta, joilla painetaan kuvioita, yhdellä koneella painetaan pohjapaperia. Käytännössä neljää painokonetta ajetaan kutakin vuorollaan ja sitten on vielä tapettileikkurit erikseen. Kaikki työvaiheet ovat perinteisiä ja tehdään käsityönä. Siksi jokainen painettu tapetti on uniikki, omanlaisensa. 

Jussi ja Jere ovat kaksi kolmesta käsityöläisestä, jotka hallitsevat sata vuotta vanhat koneet ja tekniikat  Suomessa. Muita saman alan osaajia löytyy Ruotsista ja Englannista. Siksi onkin helppoa otsikoida tämä juttu Jeren tokaisulla: Forssalaista osaamista tapettimaailman huipulla!

Teksti Tuija Brooker

Aiheeseen liittyviä juttuja