Terveyttä ja kauneutta puutarhasta, osa 1

Kevät on puutarhaihmisten onnen aikaa. Kun maa sulaa ja lämpö palaa, koittaa hetki upottaa kädet multaan. Talvi on selattu siemenluetteloa ja tilaukset tehty. Ikkunan pielet pursuavat erilaisia taimia odottamassa pihalle ja kasvihuoneisiin pääsyä. Puutarhaihminen on odottanut juuri oikeaa ajoitusta ja sopivaa lämpötilaa, sillä eihän pieniä taimia voi viedä ulos paleltumaan. Mikä saa ihmiset tekemään puutarhatöitä, ja mitä hyötyä siitä meille on?

Terveyttä ja kauneutta puutarhasta, osa 1 | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Kuva on Anneli Nikusen ja Martti Jaakkolan puutarhasta Ypäjä. Annelilla on eläkepäivillään vihdoin riittävästi aikaa taimille ja puutarhalle.

Vaivannäkö palkitaan

Kasvien kanssa onnistuminen saa aikaan osaamisen ja kykenevyyden tunteita. Kun on koko kesän istuttanut, ravinnut, kastellut ja kuokkinut, voi omalta pihalta poimia kauneimmat kukat maljakkoon ja valmistaa gratiinin kasvimaan antimista. Itse viljellyt, tuoreet ja puhtaat vihannekset tuottavat hyvää mieltä ja usein johtavat siihen, että myös ruokavalio on terveellinen tai ainakin kasvispitoinen. 

Se tunne, että voi tuottaa itse ja elää omavaraistaloutta edes jonkin tuotteen suhteen, saa aikaan tyytyväisyyttä. Kokemusitse kasvatetun ruuan laittamisesta ja nauttimisesta on kokonaisvaltainen ja vaikuttava. Itse kasvatettu ja laitettu maistuu maukkaammalta. Tällainen ruoka on todellista lähiruokaa ja monesti melko luomuakin.Varmuudella tietää missä kasvikset ovat kasvaneet, ja mitä eväitä ne ovat saaneet kasvuunsa. Kasvimaa opettaa myös lapsille ruuan tuotantoa, vastuullisuutta sekä kasvimaailman perusasioita.  Kasvien hoitoon sisältyy huolenpitoa, elämän vaalimista, sekä parhaimmillaan yhdessä tekemistä.Puutarha on myös armollinen ja salliva. Vaikka ei aina onnistuisikaan, puutarha tarjoaa aina uusia mahdollisuuksia. Useimmiten aina jokin kuitenkin kasvaa ja menestyy, eikä epäonnistuminen ole totaalista.

Mullassa piilee hyötymikrobeja

Maaperän ja kasvien kanssa tekemisissä oleminen vahvistaa immuunipuolustusta ja vähentää allergiariskiä. Multa ja kasvit sisältävät monia ihmiselle hyödyllisiä mikrobeja. Unohda siis hanskat ja anna mullan vaikuttaa. Ei haittaa, vaikka kynsien alla onkin maata. Monipuolistat vain elimistösi mikrobikantaa, joka muodostuu muun muassa sadoista eri bakteerilajeista. Valtaosa bakteereista asuu suolistossa ja vaikuttavat sieltä käsin monin tavoin ihmisen terveyteen ja vastustuskykyyn. Bakteerit osallistuvat ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään, hermoston toimintaan ja jopa mielialaan. Sairastumisriski esimerkiksi sydän- ja aivoverenkiertohäiriöihin, masennukseen ja muistisairauksiin paranee. Jo pelkästään näiden vaikutusten takia kannattaa möyhentää maata ja kitkeä käsin.

Puutarhanhoitoon on niin monta tapaa kuin tekijäänsäkin, joten ennakkoluulot narikkaan ja lapio multaan. Kasvien hoidon suhteen toimii hokema ”tekemällä oppii”.  Äläkä väheksy pienimuotoisempaa viljelytoimintaa. Parveke- ja ruukkukasvatus saa aikaan yhtäläisiä hyvinvointivaikutuksia. Muista ottaa myös lapset tai lapsenlapset mukaan touhuihin. Taimet voi ostaa vaikka torilta, tai sen amppelitomaatin, niin kuin minä itse. 

Vinkkejä kivaan yhdessä tekemiseen puutarhassa Marttaliitolta kampanjassa Kasvata kotona- lapsiperhe viljelee www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/kasvata-kotona/

Ja koska parveke voi olla puutarha pienoiskoossa, ohjeita parvekeviljelyyn satokausi.fi/parvekeviljely/

Hyvinvointia edistämässä MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja