Aika laittaa siemenet purkkiin

Kevät merkitsee multasormille toiminnan aikaa. Ensimmäiset taimikasvatukset tulevan satokauden kasvihuone- ja avomaakasveja varten laitetaan nimittäin alulle jo alkuvuodesta. Tahti kiihtyy kesää kohti. Valon määrä eteläikkunalla kasvaa harppauksin riittäväksi pienten taimien kasvuun, joten esikasvatuksen voi aloittaa.

Aika laittaa siemenet purkkiin | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Kylvökalenteri

Kylvökalenteriin on merkitty sopiva kylvöajankohta tavallisemmille esikasvatettaville vihanneksille ja yrteille. Sieltä sopii erityisesti aloittelijan vilkaista, mitä missäkin kuussa kannattaa laittaa kasvamaan. Alan konkareilla kylvöajat tulevat selkärangasta. Kasveilla on nimittäin oma rytminsä ja kasvuaikansa, jota ei liioin olosuhteilla muuteta. Osa vaatii pidemmän esikasvatuksen ja osan voi laittaa suoraan avomaalle kasvamaan. Tässä on oltava tarkkana. Myös se, missä päin Suomea asut, vaikuttaa lämpötila- ja valo-olosuhteisiin. Etelässä voi aloittaa aiemmin kuin Pohjois-Suomessa. Samoin, jos olet onnellinen kasvihuoneen omistaja ja aloitat kauden esilämmittämällä kasvihuonetta, voit aloittaa sinne tulevien kasvien esikasvatuksen aiemmin kasvivaloa apuna käyttäen. 

Siemenet 

Siemeniä moni hankkii verkkokaupoista jo talven mittaan. Puutarhamyyjä Marjon Kauppinen Karkkilan K-Raudasta kertoo, että tässä vaiheessa kaikkia siemeniä on heillä vielä hyvin saatavissa.

– Ihmiset ovat vasta heräilemässä esikasvatustouhuihin. Meillä siemenet saapuivat kauppaan jo tammikuun alussa. Mikäli haluaa varmistaa tietyn siemenen saamisen, on hyvä olla ajoissa liikenteessä.

– Tomaattilajikkeissa on tänä vuonna vajausta eikä kaikkia lajikkeita ole saatavilla. Peruslajikkeita, kuten kirsikka- ja pensastomaatteja, siemenvalikoimasta kuitenkin löytyy, ja niitä pystytään tilaamaan lisää. Lajikkeiden siementuotannossa on välillä heittelyä johtuen edellisen vuoden ääriolosuhteista. Etenkin erikoislajikkeista joudutaan tällöin tinkimään. 

Siemenpussista saat tarkat tiedot kasvattamiseen. Siinä kerrotaan koska on sopiva kylvöaika, mikä on sopiva kylvösyvyys, mikä sopiva istutus- ja mikä sopiva riviväli sekä se, onko kyseessä esikasvatettava kasvi vai suoraan avomaalle kylvettävä. Huomioitavaa on lisäksi itämislämpötila sekä se, itääkö siemen pimeässä vai valossa. 

Alkuun

Siemen tarvitsee kasvaakseen kosteutta, ravinteita, lämpöä sekä sopivan kasvualustan. Marjon Kauppinen Piha ja puutarhaosastolta neuvoo rohkeasti seuraamaan annossiemenpussin ohjeita ja symboleita. Pussin kyljestä selviää kaikki tarpeellinen. 

– Aikaisempia esikasvatettavia kasveja ovat tomaatit, chilit ja paprikat sekä jotkut yrtit. Suurin osa valikoimasta on kuitenkin avomaalle suoraan kylvettäviä lajeja. 

– Ihmisten suosikkeja kotitarveviljelyssä ovat erilaiset vihanneslajikkeet laidasta laitaan. Asiakkaamme kasvattavat omaa satoa niin avomaalla kuin parvekkeillakin. Perusvihannekset salaatit, porkkanat, sipulit, herneet, tomaatit ja paprikat ovat suosituimpia. Erityisesti miesten juttu on chilipaprikoiden kasvatus, jota hifistellään kasvattamalla eri lajeja ja tavoittelemalla suuria kasvatuskokoja. 

Puutarhamyyjä Kauppisen mukaan erillinen kylvömulta on parasta esikasvatettavien taimien siemenille. Kylvömulta on sopivan matalaravinteista sekä rakenteeltaan käypää hentojuurisille siementaimille. 

Hyvä kylvömulta on hiekkapitoista eikä se sisällä pitkiä ”turvejouhia”. Tarvittaessa kaktusmultakin sopii kylvöalustaksi. Saatavilla on myös valmiita turveruukkuja ja turve- ja sammalbrikettejä, joihin siemenet voi kylvää. ​Mullan sekaan voi halutessaan lisätä perliittiä, joka pitää mullan kuohkeana ja pidättää kosteutta. Vermikuliitillä kylvösten peittäminen estää kosteuden haihtumista ja härmän muodostumista mullan pintaan.

Tärkeää on sopivan kosteuden ja lämpötilan ylläpito itämisvaiheessa. Kasvatusalusta tai ruukku pitää peittää esimerkiksi elmukelmulla. Valmiissa kylvöalustoissa on erilliset kannet. Niiden avulla pidetään kosteus tasaisena ja helpotetaan myös kastelua. Huoneistoissa, joissa sisälämpötila vaihtelee, voidaan kylvöksiä pitää tasalämpöisinä erillisten lämpömattojen avulla. 

Kasvun ihmeitä

Kun purkkikylvöt on tehty, jäädään seuraamaan kasvualustan kosteutta ja kastellaan sitä tarvittaessa. Liiasta vedestä siemenet eivät välitä. Siemen herää kasvuun, kun itämislepo päättyy olosuhteiden ollessa itämiselle optimaaliset. Mullasta työntyy vähitellen esiin vihreitä möykkyjä. Tässä vaiheessa kelmut ja kannet on hyvä poistaa. Nyt tarvitaan valoa, jotta taimista kasvaisi tanakkavartisia. Marjon Kauppinen neuvoo hankkimaan kasvivalon, etenkin jos riittävästi luonnonvaloa ei ole. Saatavilla on LED listoja, jotka hajottavat valoa tarjoten sitä leveästi. LED listatovat siten yksittäisiä kasvivalopolttimoita parempia kasvien kasvattamiseen. 

– Haluan vielä mainita kasvien vesiviljelyn. Sitä voi harjoittaa ympäri vuoden eli talvellakin voi kasvattaa esimerkiksi yrttejä tai salaatteja sisällä. Vesiviljelyyn alkuun pääset helposti hankkimalla siihen tarkoitetun starttipaketin. Se sisältää kookospelletin, ravinnelannoksen sekä valon. Mieleiset siemenet voi hankkia itse. Ilona on aina tuoretta vihreää kotikeittiössä.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Kuva: Marjon Kauppinen, Karkkilan K-Rauta.

Aiheeseen liittyviä juttuja