Terassi kesäkuntoon ekologisin menetelmin

Koska terassit ja muut kesäoleskelutilat kaipaavat talven jäljeltä huoltoa, kartoitamme mitä luontoystävällisiä keinoja niiden puhdistamiseen ja ehostamiseen on tarjolla. Ekologiset käsittelyaineet eivät sisällä muovia tai myrkkyjä. Ne valmistetaan luontaisista aineista, kuten kasviöljyistä. Terassit ja laiturit ovat pääosin puuta, joten keskitymme sen käsittelyyn.

Terassi kesäkuntoon ekologisin menetelmin | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Puhdistus 

Viihtyisyyden vuoksi puinen pinta tulee vähintäänkin puhdistaa. Jo pelkällä pesulla päästään pitkälle, kun talvet pölyt, liat ja roskat siivotaan. Terassin pesuaineet sisältävät homeenpoistoaineita, jotka ovat monesti kovia kemikaaleja, eivätkä siten ympäristölle ystävällisiä. Homeenpoisto on kuitenkin suositeltava toimenpide ennen muuta käsittelyä, joten siihen löytyy etsittäessä ekologisiakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi kotimainen pintakäsittelyaineiden valmistaja Uula, jolle vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat kantavia arvoja yritystoiminnassa, tarjoaa homeenpesua. Se on mikrobikasvustoa tuhoava emäksinen pesuaine, joka soveltuu kaikenlaisten luonnollisesti likaantuvien ja puhdistusta vaativien ulkopintojen huoltopesuun sekä puhdistuspesuun ennen maalausta.
Puisten ulkopintojen pesussa voi hyvin käyttää myös perinteistä mäntysuopaliuosta. Mäntysuopa sisältää mäntyöljyä, joka itsessään on antimikrobista eli mikrobeilta suojaavaa ainetta. Puisten pintojen pesussa on huomioitava, ettei vahingoita pintaa liian rajulla hankaamisella, kuten liian korkealla paineella. Juuriharja on riittävän karkea harjaukseen. 

Öljykäsittely suojaa pintaa

Puhdas ja kuiva pinta on edellytys parhaalle lopputulokselle. On makuasia, minkälaisen suoja-aineen pinnoille laittaa. Monet puunsuoja-aineet ja maalit suojaavat jo itsessään puupintaa. Ennen niitä voi terassin pinnan käsitellä homeenestoaineella, jota ekologisena löytyy myös Uulalta. Tämä toimii ennaltaehkäisevänä pohjusteena, joka hidastaa home- ja leväkasvustojen muodostumista. 

Suoja-aineista ekologisempia ovat pellavaöljy, keittomaali ja terva. Öljy ja terva sopivat niin laiturille kuin terassille. Pellavaöljy on turvallinen ja myrkytön käyttää. Se suojaa puuta, kun se imeytyy syvälle puun syihin ja siten sulkee puun solukot. Vesi ei öljykäsiteltyyn puuhun pääse imeytymään niin helposti. Pellavaöljy on haihtuva öljy, joka saattaa syttyä itsestään, joten tutustu käyttöohjeisiin huolellisesti.

Roslagin mahongilla sävyä

Roslagin mahonki sopii hyvin terasseille, koska se ei juuri haihdu pinnoilta. Tämä perinnemaali sisältää keitettyä pellavaöljyä ja tervaa. Roslagin mahongilla saa aikaan läpikuultavan, hengittävän ja niin auringolta kuin muilta säärasituksilta suojaavan pinnan. Sitä myydään valmiina ja on myös sävytettävissä kuultaviin sävyihin. 

Kaikki mainitut tuotteet levitetään puhdistetulle ja kuivalle pinnalle tuotteelle sopivilla siveltimillä. Tämän jälkeen pinnan annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen tuotteet suojaavat puupintaa. Ulkopuupintojen käsittelyyn kannattaa varata mahdollisimman aurinkoinen ja kuiva ajankohta, jolloin kuivumiset käsittelyiden välillä onnistuvat parhaiten. Tuotteita voi käyttää myös ulkokalusteiden hoitoon. 

Siperiankuusta tai rautasulfaattia

Siperiankuusi on puulaji, joka terassi-tai laiturimateriaalina kestää käsittelemättömänä kaikista pisimpään. Siperiankuusen annetaan harmaantua luonnollisesti. Jos keinotekoisesti haluat uutta, käsittelemätöntä puupintaa harmaannuttaa, siihen voi käyttää rautasulfaattia. Sen käsittelyssä on muistettava suojavarusteiden käyttö, koska se saattaa ärsyttää ihoa, nielua ja hengityselimiä.

Kausihuolto tie pitkään ikään

Kaiken kaikkiaan puupinnat tarvitsevat säännöllistä huoltoa, mutta hyvin hoidettuna ne myös palvelevat pisimpään, pysyvät kauniina ja siten ovat pitkäikäisinä ekologisia ja taloudellisia käytössä. Kun teet käsittelyt luonnonmukaisin menetelmin, vesistö ja luonto säästyvät.  RTV:n Forssan myymälän Kirsi Raevirta kertoo ympäristöystävällisten käsittelyaineiden kysynnän kasvaneen. Samalla myös tuotevalikoima on lisääntynyt. Etenkin vesiohenteisten ja biohajoavien tuotteiden määrä laajenee koko ajan. Raevirran mukaan monet tuotteista ovat kuitenkin sellaisia, että kasvit kannattaa niiden roiskeilta suojata. 

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja