Lehdet tippuvat, nyt laitetaan haravat heilumaan

Talveen valmistautuvat lehtipuut ovat jälleen tiputtaneet lehtensä. On haravoinnin aika. Haravointi lienee yleisin tapa siivota pihat lehdistä. Suosiotaan ovat nostaneet myös lehtipuhaltimet ja ajoleikkureiden perässä vedettävät lehtikeräimet. Yleisesti ottaen lehdistä halutaan eroon, vaikka ne voisi silputa leikkurilla maahan maaperän ravinteeksi ja multavuuden parantamiseksi.

Lehdet tippuvat, nyt laitetaan haravat heilumaan | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Haravointijätteet jäteasemille

Haravointijätteeksi lasketaan jäteasemilla maatuvat lehdet ja havunneulaset, mutta myös ruohonleikkuujäte, sammal, kitketyt kasvit, heinät ja kaislat. Haitallisia vieraslajeja ei saa laittaa haravointijätteisiin. Jäteasemilla haravointijäte kompostoidaan ja sitä voi käyttää esimerkiksi viherrakentamiseen. Henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuodut pienkuormat saa toimittaa jäteasemille maksutta. Isommista eristä peritään maksua hinnaston mukaan. Esimerkiksi Karkkilan jäteasemalla alle 2 m3 kuormat saa tuoda maksutta. 

Loimi-Hämeen Jätehuollon jäteasemat Forssassa ja Loimaalla ottavat haravointijätettä vastaan. Vieraslajeista neuvotaan laittamaan ne säkitettyinä sekajätteisiin. Loimi-Hämeen Jätehuollon osakaskunnilla, kuten esimerkiksi Urjalalla, on haravointijätteen vastaanottopaikaksi ilmoitettu kunnan keskusjätevedenpuhdistamon välittömässä läheisyydessä oleva alue.

Oma kompostori muhimaan

Jos omalla kotipihalla on tilaa eikä haravointijätteen määrä ole valtava, voi olla hyvä idea hankkia tai perustaa oma kompostori. Muun muassa Martat opastavat nettisivuillaan lehtien kompostointia. Kompostin pohjalle tehdään ilmastointikerros risuista tai salaojaputkista. Sen jälkeen kompostia aletaan kasata täytekakun tapaan eri kerroksiin. Lehtiin sekoitetaan vanhaa kompostimultaa tai puutarhamultaa ja typpilannoitetta nopeuttamaan lehtien maatumista. Komposti pitää vielä kastella haalealla vedellä. Lopuksi päälle kasataan parinkymmenen sentin kerros lehtiä. Komposti suojataan sateelta kannella tai rei’itetyllä muovilla. Kompostia tulee kääntää keväällä ja myöhemmin syksyllä. Reilu vuoden päästä komposti pitäisi olla valmis käyttöön.

Metalli- vai muoviharava, kas siinä pulma

Haravaa on tarjolla moneen lähtöön. Löytyy leveää lehtiharavaa, yleisharavaa, muoviharavaa ja rautaharavaa, säädettävää ja yksimittaista, irrotettavalla lavalla ja kiinteällä lavalla. Puutarhatyökalumarkkinat ovat laajat, koska haravan valintakin on makuasia. Someron Tokmannin myymäläpäällikkö Satu Munukka kertoo, että leveämpi muovinen harava on heillä metallista perusharavaa myyvämpi malli. Myös lehtipuhaltimia on myynnissä 3 eri mallia. Lisäksi Tokmannilla myydään haravoitsijoiden matkaan paljon kestopuutarhasäkkejä. Ne ovat kevyitä ja helppo käsitellä siirrettäessä lehtiä paikasta toiseen. 

Hyötyliikuntaa parhaimmillaan

Teetpä niin tai näin, haravointi on kuitenkin mukavaa ulkoilua ja hyötyliikuntaa. Saat paitsi raitista ulkoilmaa, myös maaperästä rapsutellut mikrobit leijuvat ilmassa. Hengitysilman mukana ne siirtyvät kehoosi ja omaa mikrobikantaasi monipuolistaen lisäävät vastustuskykyä flunssakaudenlähestyessä. Haravointi saa aikaan myös mukavaa kiertoliikettä rankaan ja liike hieroo vagushermoa, joka aktivoi parasympaattista hermostoa eli palauttaa. Muista lisäksi nauttia syksyn ruskaväreistä, ja ota illalla buranaa, jos selkä on haravoinnista pipi. 

Lisätiedot haravointijätteestä ja aukioloista Loimi-Hämeen Jätehuolto www.lhj.fi (Forssa, Humppila, Urjala, Somero, Loimaa, Tammela, Ypäjä) ja Rosk’n Roll www.rosknroll.fi (Karkkila)

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja