Terveyttä ja kauneutta puutarhasta, osa 2

Puutarhan positiiviset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ovat moninaisia. Aihepiiri on laaja, mutta se kiehtoo ja kiinnostaa, koska puutarhatyöt ja puutarhoissa käyskentely ovat monilla sydämen asioita.

Terveyttä ja kauneutta puutarhasta, osa 2 | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Liisa ja Markku Pietilän puutarha Ypäjällä on vuosikymmenten mittainen projekti, jossa lajikirjoa ei ole laskettu eikä kuluneita euroja stressattu.

Kasvien ja kasvun seuraaminen vievät huomion pois arkisista asioista

Puutarhan yksityiskohdat ja alati muuttuva näkymä ylläpitävät tarkkaavaisuutta ja mielenkiintoa. Kevään ensimmäiset kukat krookukset ja sinililjat ilmestyvät jopa ennen kuin ruoho muualla vihertää. Hauskinta on, kun kukkia ilmestyy paikkoihin, joihin ei edes muista mitään syksyllä piilottaneensa. Toisaalta on mielenkiintoista seurata, onko talvehtiminen tai sipulin alkuunlähtö onnistunut ylipäätään. Sama koskee keväällä istutettavia taimia, kukkia ja pensaita. Odotus ja jännitys siitä, miten kasvu kesän mittaan onnistuu, on aina läsnä uutta ja yksivuotista kokeiltaessa. Sen sijaan monivuotisiin perennoihin ja yrtteihin voi melkein luottaa ja vain seurata, koska kasvu käynnistyy, ja ruskeinkin puska taas vihertää. Kasvu ja kauneus vangitsevat katseen, ja muu maailma unohtuu. Tämä on lumoutumista, joka edistää psyykkistä palautumista. Terapeuttinen vaikutus on myös sillä, että puutarhaelämä seuraa vuodenkiertoa. 

Puutarha rentouttaa ja rauhoittaa

Jos puutarhaintoilu on sopivalla tasolla, se lievittää stressiä ja virkistää. Puutarhan viherympäristössävallitsee sopiva aistiärsykkeiden määrä ja niiden taajuus on ihmiselle luontainen. Sairaaloissa, vankiloissa ja luostareissa puutarhatoimintaa on jo kauan harjoitettu psyykkistä hyvinvointia edistävänä kuntoutusmuotona. 

Puutarhan harrastajat ovat yleisesti tyytyväisempiä elämäänsä ja fyysisesti aktiivisempia kuin ei-harrastajat. Esimerkiksi iäkkäillä siirtolapuutarhureilla Hollannissa on todettu parempi koettu terveys ja hyvinvointi kuin ei-puutarhureilla. Erityisesti siirtolapuutarhatoiminta on monesti sosiaalista toimintaa, mikä osaltaan lisää hyvinvointia. Puutarhanhoito parantaa myös käden ja sormien puristusvoimaa, mikä on hyväksi erityisesti ikäihmisille.

Puutarhassa on aina tekemistä. Puutarhanhoito tuo merkityksellisyyttä sekä rytmiä arkeen. Kastelukierros on tehtävä päivittäin,ja rikkojakin saa kitkeä useamman kertaa kesässä nurmikon leikkaamisesta puhumattakaan. Lisäksi puutarhan terapeuttisia vaikutuksia kumpuaa tietoisuudesta luonnon voimista ja rytmeistä. Aina ihminen itse ei voi vaikuttaa lopputulokseen, kun viljelmä on säiden ja eliöiden armoilla. Elämän tarkoituksellisuuden on katsottu vahvistuvan hoivasuhteessa kasviin. Kun kasvia kastelee, ravitsee ja kitkee kilpailijat sen ympäriltä, se menestyy, ja hoitotoimillasi on selvää merkitystä.

Moniaistilliset puutarhakokemukset luovat turvallisuuden tunnetta, kiireettömyyttä ja läsnäoloa. Moniaistillisuus on myös voimaannuttava tekijä. Ehkä oletkin kuullut erillisistä aistipuutarhoista, joita Suomeenkin on rakennettu. Lähin esimerkki pienimuotoisesta aistipuutarhasta sijaitseeJokioisten kunnanviraston, Paanan koulun sekä kirjaston väliin sijoittuvalla viheralueella. Kasvien äärelle on mukava pysähtyä paitsi ihailemaan kauneutta ja vaikkapa kukintojen yksityiskohtia, myös tuoksuttelemaan ja käsin koskettelemaan erilaisia kasvipintoja. Puutarha on viherympäristöä siinä kuin metsäkin, mutta lisämausteena on (itse) aikaansaatu kauneus ja estetiikka hoidetun kasvillisuuden muodossa.

Ensi kerralla, kun kuljet ja touhuilet puutarhassa, mieti kiitollisena miten monilla tavoin luonto sinua hellii ja hoitaakaan aivan huomaamattomasti. Voisitko ehkä tarjota mahdollisuuden puutarhaelämykseen myös jollekin, joka ei itse pääse kasvillisuuden ääreen viemällä hänet sinne? Jo pelkkä puutarhassa oleskelu ja viherympäristön näkeminen saavat hyvinvointia aikaan. Ja hei, jos joku rikkaruoho jossain kasvaa, niin älä murehdi, sekin lisää vain luonnon monimuotoisuutta. Sammalpeitteinen nurmikko on vain kaunis tausta kukillesi. 

Jos sinua kiinnostaa tietää lisää puutarhatoiminnan hyvinvointivaikutuksista, googleta esimerkiksi Erja Rappe, joka on ansioitunut aihepiirin tutkija Suomessa. 

Jokioisilla kaunista nähtävää myös Wendlan puutarha, Humppilantie 9A.

Hyvinvointia edistämässä MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja