Kesäsilmät!

Aurinko paistaa kesäisin kirkkaasti ja silmät saattavatärtyä yhtäkkisestä valon määrästä. On toki muitakin syitä ärtymiseen, joten tässä muutama vinkki kesästä nauttimiseen kirkkain silmin.​

Kesäsilmät! | Terveys | Kotiseutulainen

Käytä laadukkaita aurinkolaseja etenkin aurinkoisella säällä. Tosin uv-säteilyä on ilmassa pilviselläkin ilmalla, joten aurinkolasit ovat tärkeä suoja jatkuvaan käyttöön keväästä pitkälle syksyyn. 

Hyvät aurinkolasit ovat erittäin tärkeät jos vietetään aikaa vesillä, jossa aurinko heijastuu myös vedestä. Tällöin tarvitaan aurinkolaseja, joissa on hyvä UV-suoja, jotta silmät eivät vahingoittuisi. Peilipinta antaa lisä suojaa heijastaen uv-säteilyä poispäin. Lapset viettävät paljon aikaa ulkona ja heidän silmiesän suojaaminen on erittäin tärkeää!

Älä katso suoraan aurinkoon, sillä se voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa jo lyhyessäkin ajassa.  Käytä päähinettä tai oleile varjoss ajos silmäsi vuotavat tai ovat todella herkät. Lisäksi kannattaa käyttää kostutustippoja, jotka pysyvät silmän pinnalla pitkään. Ne antavat mukavuutta näkemiseen, suojaa silmän pinnalle ja silmille raikkaan olon.

Käytä suojalaseja jos remontoit. Kesä on yleensä aikaa, jolloin ihmiset kunnostavat koteja ja kesämökkejä. Silloin sattuu myös normaalia enemmän onnettomuuksia, joissa silmät vahingoittuvat. Onnettomuudet ovat yleisiä metsässä liikkuessa, puutarhatöissä ja remontoidessa. Useimmat onnettomuudet voitaisiin välttää kunnollisilla suojalaseilla.

Vältä silmien hieromista ja tämä neuvo pätee kaikkiin vuodenaikoihin. Silmiä ei kannata koskaan hieroa sormin, vaan niitä tulisi pyyhkiä kostutetulla puhtaalla pyyhkeellä tai nenäliinalla. Sormista siirtyy helposti bakteereja silmiin aiheuttaen tulehduksia ja toki ensimmäisenä ikävänä vaivana tuntuu kirvelyä. Silmiä kannattaa pyyhkiä ja puhdistaa silmän ulkonurkasta sisäänpäin. Lemmikkien silmiin voi myös laittaa säilöntäaineetonta kostutustippaa roskan poistamiseen tai ärtyneisyyden hoitoon.

Viisi ruoka-ainetta, jotka ovat hyödyksi silmien terveydelle

1.Oranssi on terveyden väri – muista porkkanat, sillä ne ja muut oranssin väriset kasvikset edistävät silmien terveyttä ja suojaavat näköä. Oransseissa kasviksissa on paljon betakaroteenia. A-vitamiini ehkäisee kuivia silmiä ja hämäräsokeutta. Hyviä A-vitamiinin  lähteitä ovat porkkanoiden lisäksi, makeat perunat, kurpitsa, mango, papaija, aprikoosi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali. Maksassa, maidossa ja kananmunissa on myös paljon A-vitamiinia.

2. Lohi – kosteutta silmille. Rasvaiset kalat, kuten lohi, anjovis, makrilli, sardiini ja silli, ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä, ja ne voivat helpottaa kuivasilmäisyyden oireita. Muita hyviä omega-3-rasvahapon lähteitä ovat pellavansiemenet, hampunsiemenet, saksanpähkinät, oliiviöljy, rypsiöljy ja avokado.

3. Vihreä tee – täynnä antioksidantteja.Lämmin kupillinen vihreää teetä ei ole pelkästään rauhoittavaa, vaan siinä on myös paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.

4. Mustikka – aivojen marja. Mustikat ovat täynnä antosyaaneja – flavonoideja, joilla tiedetään olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Ne suojaavat verkkokalvoa liialliselta valolta ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Mustikoissa on myös C-vitamiinia, joka ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja kaihia.

5. Mantelit sisältävät paljon E-vitamiinia, joka hidastaa silmänpohjan rappeumaa. Yksi kourallinen manteleita sisältää noin puolet päivittäisestä E-vitamiinin saantisuosituksesta. Monet vihannekset ja ruoka-aineet sisältävät kahta silmille tärkeää antioksidanttia: luteiinia ja zeaxanthiinia. Useimmat ihmiset saavat ravinnostaan liian vähän näitä ravintoaineita, joten niitä voi kätevästi nauttia pillerin muodossa. Ravintolisä auttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, hyvään näkemiseen ja silmien jaksamiseen!

Pro-Auctore optometristi Satu Järvinen

Aiheeseen liittyviä juttuja