Aurinkolasit – tärkein suoja silmillesi!

Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä sekä tuulelta ja roskilta. Parhaan hyödyn aurinkolaseista saa, kun valitsee ne käyttötarkoituksen mukaan. Etenkin keväthangilla hiihtävät ja laskettelijat häikäistyvät helposti. Tämä johtuu siitä, että auringon valonsäteet heijastuvat lumesta ja altistavat silmät jopa suuremmalle säteilymäärälle kuin kesäisin. Myös pilvisinä talvipäivinä UV-säteilyä voi olla paljon.

Aurinkolasit – tärkein suoja silmillesi! | Terveys | Kotiseutulainen

Yksi hyvä syy käyttää aurinkolaseja on lumisokeuden välttäminen. Lumisokeus eli ”hitsaajan silmä” on silmän palovamma. Siinä silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy liiasta auringon ultraviolettisäteilystä, ja sen epiteelisolukko vaurioituu. Lumisokeuden saa talven hangilta tai kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu lumesta ja vedestä. Lumisokeus on ohimenevä, mutta kivulias vaiva. Epämiellyttävä tunne, valonarkuus, kipu, kyynelvuoto ja luomiturvotus ovat tavallisimpia oireita.  Ne häviävät usein itsekseen muutamassa vuorokaudessa, kun sarveiskalvon solut ovat uusiutuneet. Joissain tapauksissa tarvitaan lääkärikäyntiä ja antibioottihoitoa. Kunnon aurinkolaseilla kivuliaan vaivan voi välttää.

Tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon aurinkolasien valinnassa ja käytössä. Perinteiset tummalinssiset aurinkolasit suojaavat parhaiten häikäisyltä. Vaalealinssisemmät tai liukuvärjätyt lasit parantavat näkömiellyttävyyttä, mutta eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin. Vaalealinssiset aurinkolasit voivat myös olla valmistetut suodattamaan tiettyjä valon aallonpituuksia, jolloin ne sopivat erilaisiin valaistusolosuhteisiin tai harrastuksiin. Urheilulasit ovat suunniteltu eri lajityyppien mukaan ja niissä on erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia.

Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisen sävyisenä. Aurinkolasimuoti tarjoaa kuitenkin monen värisiä linssejä, erityisesti asustelasivalikoimissa. Urheiluun tarkoitetuissa laseissa paljon käytettyjä värejä ovat keltaisen ja punaisen sävyt, koska ne korostavat ympäristön kontrastieroja. Polarisoivat linssit estävät vaakasuorilta pinnoilta (esim. märkä tie) tulevaa häikäisevää heijastusta. Polarisoidulla linssillä näkee veden pinnan alle, joten se on loistava aurinkolasi kalastamiseen ja vesille. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta, ja vaalenevat kun siirrytään sisätiloihin. Nykyään fotokromaattiset linssit tummuvat myös autoillessa, joten niillä pärjää lähes kaikissa tilanteissa. Erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä linssipintojen heijastukset häiritsevät näkemistä. 

Piilolinssit ja aurinkolasit ovat toimiva pari. Piilolinssejä on kätevä käyttää aurinkolasien kanssa. Tällöin käyttöön voi valita kaarevia, sivulta suojaavia malleja.  Joissakin piilolinsseissä on myös se etu, että siitepölyallergiaoireet saattavat helpottua linssin suojatessa silmän pintaa. 

Lapsen silmä on erityisen altis vaurioille. Nuoren silmän mykiö on kirkas, joten se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi lapsen silmien suojaus häikäisyltä ja UV-säteiltä on erityisen tärkeää. Mykiön läpäisevän säteilyn on todettu altistavan silmäsairauksille ja näön heikkenemiselle. Auringon UV-säteily on voimakasta, joten perheen pienimpien silmät on hyvä suojata myös pilvisellä säällä tai varjossa.  Aurinkolasilinssien optiikka vaikuttaa näkömukavuuteen ja kehysten muotoilu vaikuttaa käyttömukavuuteen. Mitä mieluisammat lasit ovat, sitä varmemmin niitä pidetään, ja optisen laadun lisäksi lasien tulee sopia omaan tyyliin iästä riippumatta. 

Teksti: Pro-Auctore optikko Satu Järvinen

Aiheeseen liittyviä juttuja