Aivosi kaipaavat huolenpitoa

Aivot ovat tärkeimpiä elimiä ihmisyytemme takana. On itsestään selvää, että aivojen hyvinvoinnista pitää pitää huolta. On hyvä tietää kuinka aivomme pysyvät toimintakykyisinä ja terävinä tämän ajan haasteissa. Jos uni alkaa pätkiä tai pahimmillaan muisti, ja väsymys on läsnä suurimman osan päivää, on aika muuttaa jotain elämässään.

Aivosi kaipaavat huolenpitoa | Terveys | Kotiseutulainen

Aivojamme kuormittavat vaativa, jatkuvasti muutoksessa oleva työelämä. Aivoja kuormittaa myös maailman tilasta murehtiminen tai ihmissuhdeongelmat. Puhutaan tunnekuormituksesta. Vaarana pitkään ovat työkyvyn heikkeneminen, masennus tai uupumus.

Työn tauottaminen jo työpäivän aikana on tärkeää. Mikrotauot ovat vaikkapa pieniä venyttelyhetkiä työpisteellä, jotka laittavat veren kiertämään ja saavat lihakset rentoutumaan jännitystiloista. Kahvitauot ovat työpaikoilla tärkeä sosiaalinen hetki, joiden aikana esimerkiksi huumorin avulla rentoutua päivän tuoksinassa. Vielä tehokkaampaa taukoa aivoille on ulkoilu ja happihyppely.

Lepoa ja liikuntaa

Unen aikana aivojen energiavarastot täydentyvät. Muistissa tapahtuu konsolidaatiota eli hermoverkossa järjestyvät tapahtumat ja epäolennaiset asiat karsiutuvat. Unen aikana aivoissa on käynnissä myös lymfakierto, joka pesee aivoja eli aivoista poistuu aivoille haitallisia kuona-aineita amyloideja. Riittävän pitkä ja laadukas uni on todella tärkeää aivojen kehityksen, normaalin toiminnan ja elpymisen takia.
Ihminen on aikojen saatossa purkanut stressihormonit hikoilemalla. Tämä tapa toimii edelleen stressinsäätelyssä. Hyvää fyysinen kunto tukee myös unen aikaista palautumista. Metsässä käveleminen tekee tutkitusti hyvää mielelle. Liikkuminen pitää kunnossa ja saa kehosi erittämään mielihyvähormoneita.

Syö terveellisesti

Värikäs ruoka tekee hyvää aivoille. Esimerkiksi karotinoidien saanti on yhteydessä parempaan kognitioon eli tarkkaavaisuuteen. Ylipäätään kasvisten runsas käyttö on aivoterveyden kannalta eduksi. Aivot tarvitsevat toimiakseen hyvälaatuisia rasvoja, vitamiineja ja ravintoaineita, jotka ovat hyväksi aivoverisuonille ja suojaavat myös sydäntä.

Aktivoi aivoja

Älylliset haasteet luovat uusia hermosolujen yhteyksiä. Hyvin verkottuneet aivot ovat vastustuskykyisemmät muun muassa muistisairauksien aiheuttamille muutoksille. Uusien taitojen, kuten kielten tai tanssien, opettelu aktivoi aivoja. Kokoa palapelejä tai pelaa korttia.

Ihminen on laumaeläin ja tarvitsee toisia ihmisiä toteuttaakseen lajinmukaista käytöstään. Aivot voivat hyvin, kun näet ystäviäsi.

Kirjoittaja: AM

www.muistiliitto.fi/fi/aivot-ja-muisti/aivoterveys

Aiheeseen liittyviä juttuja