Mitä pakata mukaan apteekista mökille lähtiessä? Huolehdi mökkiapteekkikuntoon ennen lomaa

Mökille lähtiessä on hyvä miettiä, mitä pakata mukaan apteekista. Mahdollisia hätätilanteita varten ota mukaan ensiapulaukku oikeilla ja mökillä lomaileville sopivilla tuotteilla. Lisäksi huolehdi, että omat reseptilääkkeiden reseptit ovat voimassa, niitä on tarpeeksi ja lääkkeisiin liittyvät seurantakokeet ovat hoidettuna. Ja että lääkkeet on säilytetty ohjeiden mukaan yleensä huoneen lämmössä, eikä talven kylmillään olleessa mökissä, jolloin lääke on saattanut pilaantua ennen viimeistä käyttöpäivää.

Mitä pakata mukaan apteekista mökille lähtiessä? Huolehdi mökkiapteekkikuntoon ennen lomaa | Terveys | Kotiseutulainen

Kysyimme vinkit kattavan mökkiapteekin kokoamiseen Forssan Kutomon apteekista. Sairaanhoitaja, proviisoriopiskelija Jasmin Räsänen kokosi meille yhteen listan.

 – On hyvä ennakoida eli jos on allergioita niin varautuu niihin allergiatuotteilla, joita on tablettina, nenäsuihkeina, silmätippoina ja voiteena. Jos on silmä- tai nenäoireita, tulisi hoidon olla paikallista; nenäoireisiin kortisoninenäsuihke ja silmäoireisiin antihistamiinitipat.

Antihistamiinivoidetta käytetään yleensä pistoihin ja puremiin. Kyypakkaus soveltuu ensiavuksi ampiaisen ja mehiläisen pistoihin, kyyn purema tulee aina käydä näyttämässä lääkärillä.

 – Mukana on hyvä olla haavanhoitotuotteet ja pienet sakset sekä punkkipihdit- tai pinsetit. Jos mökillä ei ole puhdasta vettä, haavan voi puhdistaa antiseptisellä suihkeella tai keittosuolaliuoksella. Päälle laitetaan laastari tai tilanteen mukaan haavataitos ja sideharsoa.

Jos mökillä tulee liikuttua paljon, kannattaa mukaan pakata myös rakkolaastareita. Kylmäpakkaus tai pikakylmäpussi on oiva ensiapu nyrjähdykseen tai murtumaan. Kylmägeeliä voi laittaa myös ötököiden puremiin ja pistoksiin, kunhan iho on ehjä. 

 – Pikakylmäpussi on oikea vaihtoehto tapaturmien varalle kylmähoidoksi, jos mökillä ei ole sähköä tai kylmälaitteita kylmäpakkauksen säilytykseen. Sen voi pitää myös autossa mukana, etenkin jos liikenteessä on lapsiperhe, Jasmin Räsänen tarkentaa.

Suojaa itsesi auringolta

Ota mökille mukaan myös särkylääkkeitä, sairastumisen tai tapaturman yllättäessä. Ja muista suojata ihosi auringolta vaatteilla, olemalla varjossa ja käyttämällä aurinkovoidetta.

 – Suomalaisten on hyvä käyttää aurinkovoiteita, joiden suojakerroin on vähintään 30, mielellään 50. Aurinkovoidetta tulee lisätä noin parin tunnin välein ja uidessa tulee olla vedenkestävää aurinkovoidetta, Jasmin Räsänen vinkkaa.

Palanutta ihoa hoidetaan aloe veralla tai after sun tuotteilla. Vaikeammissa ihovaurioissa käytetään hydrokortisonia. Mökkiapteekiin voi myös hankkia närästyslääkkeitä, jos rasvainen grilliruoka aiheuttaa oireita. 

 – On tärkeää huolehtia juomisesta ja mökkiapteekkiin voi myös pakata nesteytysjuomia, Jasmin Räsänen muistuttaa.

Teksti ja kuvat: Minna Al-Taeshi.

Aiheeseen liittyviä juttuja