Hyvä näkökyky liikenteessä on kaikkien liikkujien turva

Heikentynyt hämäränäkö on suuri liikenneturvallisuuden riskitekijä, joka nousee ajankohtaiseksi syksyn pimeissä keleissä. Autoilijoista lähes kolmasosa välttelee pimeällä ajamista, ja on huolissaan muiden autoilijoiden näkökyvystä liikenneturvallisuuden kannalta.

Hyvä näkökyky liikenteessä on kaikkien liikkujien turva | Terveys | Kotiseutulainen

Hämäränäkö on silmien kyky sopeutua erilaisiin valaistusolosuhteisiin ja erottaa kontrasteja pimeässä. Siinä missä silmät tottuvat kirkkaaseen ympäristöön muutamassa minuutissa, voi sopeutuminen hämärään ympäristöön viedä puolikin tuntia. Jos hämäränäössä on ongelmia, on silmien entistä hankalampi tottua pimenevään ympäristöön. Kontrastinäöllä tarkoitetaan silmän kykyä erottaa eri sävyjä toisistaan. Hämäränäkeminen muodostuu kontrastinäöstä ja kyvystä tottua valaistusolosuhteiden muutokseen. Kontrastinäkö vaikuttaa siis paljon siihen, miten hyvin näemme aamu- ja iltahämärällä ajaessa. Huonosta hämäränäöstä voi kertoa esimerkiksi hankaluus havaita liikennemerkkejä kaukaa ja vastaantulevien autojen valoista herkästi häikäistyminen. Pelkkä pimeässä ajamisen epämiellyttävyyskin voi viestiä heikosta hämäränäöstä.

Hyvä näkökyky liikenteessä on kaikkien liikkujien turva | Terveys | Kotiseutulainen

Hämäränäön heikkenemiseen vaikuttavia tekijöitä ovat ikääntymisen myötä tapahtuva silmän valoa taittavien väliaineiden samentuminen, kaihin kaltaiset ikääntymiseen liittyvät silmäsairaudet sekä mahdolliset muut sairaudet ja lääkitykset. Usein huonontunut hämäränäkö voi johtua myös korjaamattomasta taittovirheestä, joka on kuitenkin helppo korjata sopivilla linsseillä. Jotkut ihmiset tulevat hämärässä myös likinäköisemmiksi, mikä heikentää heidän näköään vieläkin enemmän. Avun tähän vaivaan voi tuoda se, että silmälaseihin, joita käytät hämärässä valossa (esim. autoa ajaessasi), lisätään miinusvoimakkuutta tai vähennetään plusvoimakkuutta. Heikentynyt hämäränäkö voi vaivata niitä, joilla on käytössään silmälasit, mutta myös niitä, jotka näkevät päivänvalossa vaivattomasti ilman silmälaseja.

Hyvä näkökyky liikenteessä on kaikkien liikkujien turva | Terveys | Kotiseutulainen

5 vinkkiä parempaan näkemiseen hämärässä

  1. Käy optikolla näöntutkimuksessa, johon kuuluu kontrastiherkkyyden tutkiminen. Pienetkin näönkorjaukset parantavat näkemistä hämärässä ja oikeanlaiset linssit sopivilla pinnoitteilla lisäävät kontrastia.
  2. Onko Sinulla kuivat silmät? Kuivasilmäisyystutkimus auttaa löytämään oikeat tuotteet kuivien silmien hoitoon ja näin parantaa näkemistä.
  3. Silmävitamiinit: A, E C ja luteiini. Ravinnolla on näkemiseen ja etenkin hämäränäköön iso merkitys! Oikeanlainen yhdistelmä tukee solujen toimintaa ja lisää näöntarkkuutta.
  4. Silmänpohjanrakennekuvaus antaa kokonaisvaltaista tietoa silmän terveydestä ja auttaa valitsemaan oikeita toimenpiteitä.
  5. Huolehdi silmälasiesi ja tuulilasin puhtaudesta liikenteessä.

Kirjoittaja: Satu Järvinen, Pro-Auctore, Optometrist / Optikko

Aiheeseen liittyviä juttuja