Härkätie – Eteläisen Suomen kaunis maisematie

”Halki viljavien peltojen ja laajojen metsien kiemurtelee Hämeen Härkätie viedessään kulkijan Turusta Hämeenlinnaan”. Näin mainostettiin Suomen vanhinta tietä jo vuosikymmeniä sitten. Ja edelleen tie kulkee halki eteläisen Suomen. Tie, jota kuninkaat, kauppiaat, pyhiinvaeltajat ja monet muut ovat kulkeneet jo yli tuhat vuotta, vie edelleen luonnonkauniille matkalle halki eteläisen Suomen.Hämeen Härkätien historia alkaa jo viikinkiajoista mutta tien nimi on paljon nuorempi. Härkätie nimitys on luultavasti levinnyt vasta Tupakkirulla-lorusta, mistä se on varmasti edelleen monelle tuttu.

Härkätie – Eteläisen Suomen kaunis maisematie | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Kuninkaat ja pyhiinvaeltajat

Härkätie on ollut kiinteästi osa Etelä-Suomen kehitystä – sitä pitkin tulleet niin kuninkaat kuin pyhiinvaeltajatkin. Härkätietä pitkin ovat kauppiaat tuoneet ja vieneet tavaroitaan. Suomen vanhimman vakinaisen lasitehtaan, Somerolla Pitkäjärvellä sijainneen Åvikin, tuotteet löysivät tiensä Ruotsin markkinoille  1700- 1800 taitteessa juuri Härkätietä pitkin.Tosin lasinmyyjät  silloin valittivat toistuvasti Härkätien huonoa kuntoa. Onneksi tie on nykyään todella hyvässä kunnossa.

Palveluja ja nähtävää

Suomen vanhin tie Hämeen Härkätie tarjoaa matkailijalle paitsi kauniita maisemia ja historiaa, myös nykyaikaisia palveluja ja monenlaista nähtävää. Erilaiset kahvilat, korkeatasoiset taidenäyttelyt, majapaikat ja tapahtumat ovat kokemisen arvoisia. Turusta lähdettäessä seuraa Härkätie Paimionjoen vartta siirtyen Somerolla metsäisempään maastoon. Vain ajoittain Härkätien nykylinjaus yhtyy 10-tiehen tehden tiestä miellyttävän ja turvallisen myös pyöräilijöille ja patikoijille. Majapaikat ja ruokapaikat matkanvarrella mahdollistavat jokaiselle kunnolle sopivan matkanteon. 

Vaikka pyöräretkelle

Härkätie on loistava kohde muutaman päivän pyöräretkelle.  Kannattaa kuitenkin suunnitella pienempiä päivämatkoja kuin tavallisesti polkee, sillä tienvarrella on paljon nähtävää ja koettavaa: melontaretki Paimionjoella, kesäteattereita, taidenäyttelyitä, kirpputoreja, koskia, lähteitä, museoita, loistavia ruokapaikkoja, persoonallisia kahviloita ja paljon muuta.

HISTORIA

  • Suomen vanhin tie Turusta Hämeenlinnaan n 160 km.
  • Viikingit kulkivat Härkätietä pitkin
  • Kirkonmiehet ja pyhiinvaeltajat kulkivat Härkätiellä, sillä se yhdisti  Turun tuomiokirkon, Rengon Pyhän Jaakon ja Hattulan Pyhän Ristin.
  • Suomen ensimmäisen varsinaisen lasitehtaan Åvikin lasit kuljetettiin 1700 -1800 lukujen taitteessa Härkätietä pitkin Somerolta maailmalle.
  • Liedossa sijaitsee esihistorillinen Linnavuori jossa nykyään sijaitsee Liedon vanhalinna.
  • Marttilassa sijaitsee muistomerkki Suomen viimeisen ’rauhanaikana suoritetun mestauspaikan’ kohdalla. Antti Antinpoika Hannula mestattiin kirveellä 22.10.1824.

Teksti Olla-Riitta Mäkelä

Aiheeseen liittyviä juttuja