Trendikkäässä sisustuksessa näkyy oma persoona ja siinä on väriä

Tämän hetken sisustamisen trendeistä kertovat sisustussuunnittelija Riikka Koistista Sisustuksen Harmoniasta (Forssa) ja Johanna Sulander-Hovilaa Kotja designista (Somero). Trendivärejä ovat nyt pastillin sävyt.

Trendikkäässä sisustuksessa näkyy oma persoona ja siinä on väriä | Koti | Kotiseutulainen

– Etenkin laventeli, persikka ja maanläheiset värit kuten ruskeansävyt ja beige, joita kirkastetaan korallin sävyllä, Riikka Koistinen Sisustuksen Harmoniasta kuvailee.

– Tehostevärinä käytetään kirkasta perussinistä ja Pantonen vuoden 2022 väri on Very Peri eli talvi on sininen. Trendivärit ja vuoden värit ovat välillä rajujakin ja suosiossa muutaman vuoden, sisustuksen voi pitää trendikkäänä pienillä muutoksilla kuten trendivärien mukaisilla tyynyillä ja maljakoilla, Johanna Sulander-Hovila Kotja Designista kertoo.

Oma persoona esille

Riikka Koistisen mielestä tällä hetkellä sisustamisessa halutaan tuoda oma persoona esille ja yhdistellään tyylejä. Esimerkiksi sisustamisen lähtökohtana voi olla itselle tärkeä arvomatto, kuten eräällä hänen asiakkaallaan.

− Värejä käytetään enemmän ja kliinisyys on väistymässä. Amerikasta tullut shakertyyli on ajankohtainen sisustuksessa.

Shaker on yli parisataa vuotta vanha sisustustyyli, jossa huonekalut ovat yksinkertaisia, tarkoituksen mukaisia ja tehty kestävistä materiaaleista.Tyylin ominaispiirre on peiliovi.

– Asiakkaat satsaavat tilojen toimivuuteen. Esimerkiksi keittiöön halutaan toimintoja kuten erilaisia laatikoiden sisäisiä ratkaisuja ja nouseva sähköpistorasia, Johanna Sulander-Hovila kertoo.

Aitoa ja kestävää

Tekstiileissä arvostetaan aitoja ja kestäviä materiaaleja kuten villaa, pellavaa ja juuttikankaita.
− Tämän hetken sisustusta ovat ryijymäiset matot ja tyynyt eli tekstiilit, joissa on pintastruktuuria. Sametti ja vakosametti ovat uusiutuneet 1970-luvulta, Johanna Sulander-Hovila kuvailee.

− Puu pinnoissa ja huonekaluissa, mm. pähkinä, on palaamassa sisustukseen. Puiset kalusteet ovat ajattomia ja pitkäikäisiä. Niitä voi huoltaa ja maalata sisustuksen mukaan ja etenkin keittiöihin monet tilaavat pöydän mittatilaustyönä, Riikka Koistinen muistuttaa.

Aina muutoksia ei tarvitse tehdä isolla rahalla. Suunnitelmat tehdään asiakkaan budjetin ympärille. Johonkin panostetaan, jossakin pihistetään. Esimerkiksi lattiassa kannattaa panostaa laatuun, sitä ei vaihdeta useasti kuten taas irtokalusteita voi vaihtaa myöhemmin.

− Sisustuksen tulee olla kodin omistajan mukainen eli hänen tarpeilleen sopiva ja toimiva. Hyvä laatu ei rikkoudu helposti.Täyspuuhuonekaluja, valaisimia ja kivi-/graniittiesineitä ei kannata heittää pois, niille löytyy aina ottajia. Johanna Sulander-Hovila vinkkaa.

Lempeä ja kutsuva tunnelma

Valaistus luo tunnelman tilaan. Hyvä valaistus sisustuksessa ei ole esiinpistävä ja se suunnitellaan tilan ja sen toimintojen mukaan.

− Tilassa voi olla niin sanotusti siivous- ja viihtyvyysvalot. Esimerkiksi olohuoneeseen voidaan luoda epäsuora ja kerroksellinen valaistus pöytä-, lattia- ja seinävalaisimilla, kun taas keittiön työpisteissä tuleeolla hyvä valaistus, että näkee työskennellä. Tauluissa käytetään upotettua tai kiskoilla olevaa kohdevalaistusta, Riikka Koistinen selittää.

Hän tutkii ja huomioi luonnonvalon suunniteltavassa kohteessa. Se voi vaikuttaa tilan toimintoihin.

Remontit työllistävät

Johanna Sulander-Hovila kertoo, että Kotja Designissa tämän hetken projekteja ovat omakotitaloremontit, tilavaihdot ja vapaa-ajan asuntojen remontit. Etenkin keittiöremontteihin kaivataan tueksi sisustussuunnittelijaa.

− Unelmaprojekti on kohde, johon on varattu riittävästi aikaa: ei ole kiire ja todella saa harkita ratkaisuja. Sisustaminen on ongelmien ratkaisua ja asiakkaan toiveiden hahmottamista ja visualisointia. Pienimmillään se on ollut taulujen asentamista ja suurimmillaan vanhan purkamista ja uuden rakentamista. Tulen mielelläni katsomaan, jonka jälkeen teen tarjouksen ja asiakas päättää sen jälkeen, mitä tehdään.

− Olen maalta ja maanläheinen, minulle on tärkeää luonnonvarojen säästäminen ja toiminnot ja toimivuus sisustamisessa. Makuasioissa ei ole oikeaa ratkaisua.

Myös julkisia tiloja

Riikka Koistinen Sisustuksen Harmoniasta kertoo, että nyt heillä tehdään tila-, väri-, valaistus-, kalustus-, tekstiili- ja pintamateriaslisuunnitelmia rivi- ja omakotitaloihin. Sisustuksen Harmonia sisustaa myös julkitiloja ja toimistoja.

− Julkitilat ja toimistot ovat kohteena erilaisia kuin kodit, niissä tulee näkyä brändin ilme ja arvot. Suunnitteluun vaikuttaa lisäksi, paljonko asiakkaat käyvät tilassa, Riikka Koistinen täsmentää.
Tällä hetkellä halutaan panostaa työhyvinvointiin ja tilojen suunnittelussa tyky-toiminnan huomioimiseen.

−Toimistoissa luodaan lepotiloja ja hiljaisen työn tiloja avokonttorin rinnalle.Tehdään keittiöt ja loungetilat. Otetaan työntekijä huomioon ja tehdään tilasta ideoimaan kutsuva.

Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja