Niksejä lapsiperheiden tahrojen poistoon – vaatteille pidempi käyttöikä

Mustikastalila väritahra, ketsupista ja tomaatista punaista, rasvoista ja hedelmistä keltaista, lasten vaatteilla on päivittäin kirjava värivalikoima tahroja. Ja maidosta, pulahduksista sekä muista eritteistä, tekstiilit saavat uusia, ei niin toivottuja aromeja. Mitä tehdä? Kannattaako ostaa ollenkaan valkoisia vaatteita?

Niksejä lapsiperheiden tahrojen poistoon – vaatteille pidempi käyttöikä | Koti | Kotiseutulainen

Lapsiperheen arjessa on lukuisia tilanteita, joista ei selvitä ilman tahroja.Ennaltaehkäisy kuten suojaamalla ruokalapulla ruokailutilanteet tai essulla kuvataide puuhastelut, helpottaa hieman vaatehuoltoa, mutta tärkeintä on toimia heti tahran synnyttyä. Tahran voi pestä pois, vaikka astianpesuaineella.

Tulisiko käyttää kylmää vai kuumaa vettä? Netti on täynnä erilaisia ohjeita tahranpoistoon: mustikkatahraan suositellaantekstiilin tahrakohdan liottamista kiehuvassa vedessä, maitotahroihin auringon UV-säteilyä ja lapsen oksennukseen ruokasoodaa ja Pirkka on palkinnut astianpesuaine- ja leivinjauhetahnan.Yksinkertaisesti, tahrassa kuin tahrassa on tärkeätä esipestä se, ennen laittamista pyykinpesukoneeseen. 

Esipesuun voi käyttää mäntysaippuaa, nestemäistä pyykinpesuainetta,sappisaippuaa, etikkaa − vaihtoehtoja riittää. Tämän jälkeen, jos tekstiili kestää sen, vaatteen voi laittaa likoamaan veteen, johon on laitettu pyykinpesunestettä. Vesi on yleensä hyvä, niin esipesussa kuin liottamisessa, olla kylmää, eritteiden esipesussa voi  käyttää lämpimämpää vettä.Tahrasta riippuen, liotettua vaatetta, ei välttämättä tarvitse edes hangata vaan seuraavaksi laittaa vain pyykinpesukoneeseen ja pestä pesuohjeiden mukaan.

Aina kuitenkaan tämä ei riitä, silloin voi testata pyykinpesujauheesta tehtyä tahnaa.L isäät vain vettä pyykinpesujauheeseen ja laitat sen tahran päälle, annat vaikuttaa ja laita pyykinpesukoneeseen.Vielä tämän jälkeen, vaikka tekstiili olisi käynyt jo useamman kerran pyykinpesukoneessa, etenkin rasvatahraan voi laittaa suoraa tai liottaa sitä Coca Colassaja lopputulos saattaa yllättää positiivisesti.

Tahrat, jotka eivät ole lähteneet pesussa, eivät haittaa tekstiilin kierrätystä, kun siitä päätetään luopua. Pesemättömät tekstiilit lajitellaan sekajätteeseen, koska ovat  uudelleenkuidutukseen kelpaamattomia.  Tekstiilit, joissa on tahra, kelpaavat uudelleenkuidutukseen eli ne laitetaan tekstiilikeräykseen. .

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja