|

Systeemisiskot auttavat kohti järjestystä

Autamme aloittamaan. Järjestämme järkevästi. Karsimme kanssasi. Kuljetamme kierrätykseeen. Näin lupaavat forssalaiset Terhi Latvala ja Katri Tuori Systeemi-siskot Ky:stä. He ovat olleet koulutettuja ammattijärjestäjiä runsaat viisi vuotta.

Systeemisiskot auttavat kohti järjestystä | Uutiset | Kotiseutulainen

Entisestä nuoren huoneesta aiotaan tehdä vierashuone. Ensimmäiseksi kolme korkeaa kaappia pois, samoin turhat tavarat. Säilytettävät tavarat järjestetään uudelleen.

Asiakaskunta on laaja nuorista vanhuksiin eikä tyypillistä asiakasta voi määritellä. Jokaiselle löytyy hänen tarvitsemansa apu.

− Joku voi haluta järjestää yhden varaston. Toinen taas koko huushollin, kun suunnittelee asunnon myyntiä. Työmäärä voi vaihdella yhdestä päivästä pariin viikkoon, Latvala kertoo.

Tavaraa on kertynyt syystä tai toisesta liikaa, eikä se ole häpeä. Ei vaan saa henkisesti aloitettua. Toisella voi olla fyysinen este, jos joutuu pyörätyuoliin.

Ei ole häpeä pyytää ammattiapua

Tuorin mukaan edelleen kynnys pyytää ulkopuolista apua on turhan korkea. Aivan sama, kun miettii, voinko ottaa siivoojan. Luuleeko naapuri minua laiskaksi?

− Kyse ei ole laiskuudesta, vaan henkisestä prosessista. On vaikea aloittaa. Kun puoliso kuolee, uusi elämäntilanne vie kaikki voimavarat. Olemme apuna myös henkisessä puolessa, Tuori sanoo.

Latvala ja Tuori ovat huomanneet, että pienelläkin uudella järjestyksellä on suuri vaikutus. Mieli kohenee ja koti tuntuu viihtyisältä.

Usea kerää tyhjiä pahvilaatikoita yläkerran varastoihin. Pakkausta ei hävitetä, kun ostetaan uusi kodinkone. Tyhjien pahvilaatikkojen säästäminen on iso riski, jos syttyy tulipalo.

Systeemisiskot neuvovat, mihin turhat tavarat ja vaatteet kannattaa viedä. He hoitavat kuljetuksen pakettiautollaan. Palvelusta saa kotitalousvähennyksen.

Vaatteista, kengistä ja kirjoista on työlästä päästä eroon. Tämän vuoksi lahjoittaminen ja oikeaan paikkaan kierrättäminen on helpointa.

Systeemisiskot auttavat kohti järjestystä | Uutiset | Kotiseutulainen

Asiakas päättää viime kädessä

Latvala ja Tuori korostavat, että kaikki tehdään yhdessä asiakkaan kansssa. He auttavat ja tukevat, mutta asiakas tekee lopullisen päätöksen.

−Järjestämme yhdessä säilytettävät tavarat. Aarteitakin voi löyty, kun ei muista, mitä kaikkea kaappien ja komeroiden kätköistä löytyy.

Ammattijärjestäjien etikkaan kuuluu, että he eivät ota tavaroita itselleen eivätkä myy eteenpäin.

Texvex ottaa vanhoja tekstiilejä. Päämääränä on, että jätekeräykseen jäisi mahdollisimman vähän vietävää.

Vähemmän on enemmän, kun löytää tavarapaljoudesta itselle rakkaita esineitä, joiden olemassaoloa ei edes muista.

Onko kotisi jonkun varasto

Kotoa pois muuttaneet lapset jättävät entiseen kotiin tavaroita, joita kukaan ei tarvitse. Vanhemmat eivät vaan raaski heittää vauva- ja lapsuusajan leluja ja kirjoja pois.

Kenen tavaroita säilytät kodissasi. Tämä on hyvä kysymys, kun ryhtyy karsimaan tavaroita. Vanhemmat eivät aina henno laittaa vastaan, kun lapset jättävät tai tuovat tavaroita säilytykseen.

Latvala ja Tuori järjestivät Someron työväenopistossa kurssin, joka otettiin innostuneesti vastaan.

Systeemisiskot liikkuvat 150 kilometrin säteellä Forssasta Poriin ja Helsinkiin sekä myös Hämeenlinnaan.

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja