Asennetta

Tänään kirjoittaessani tätä ulkona sataa vuoroon räntää, lunta ja vettä. Tuuli paiskaa taivaalta pyytämättä tulevan päin näköä niin, että nenäkarvat lepattaa.

Asennetta | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Sää on fakta, jonka voi todeta katsomalla ulos ikkunasta.

Miksi se toiselle on koko päivän ähkimisen aihe ja toiselle se on mahdollisuus. Juu, jos toinen on ulkotöissä ja toinen sisätöissä, niin eron ymmärtää. Mutta jos kysymyksessä on kaksi ihmistä, jotka voivat olla tämän räntärähmäpäivän kotona, sisällä.

Asenne ratkaisee. Niin se vain on. Vaikka silloin, kun oikein onteloita myöten kyrsii, on se maailman takatukkaa nostattavin ärsytyslause.

Silti se on totta.

Huono sää on toiselle mahdollisuus rutista samalla kaikki muukin, mikä elämässä on pielessä, väärin ja epäoikeudenmukaista. Ja lopultahan vika on aina hallituksen.

Toiselle se on mahdollisuus ottaa kirja ja viltti ja asettua sohvalle. Tai katsoa putkeen seitsemän osaa unelmankevyttä hömppäsarjaa. Koota leegotornitalo lasten kanssa tai valmistaa gourmee illallinen. Ja unohtaa ainakin hallitus.

Harvoin voimme valita olosuhteita. Elämässä on monia asioita, kuten alku ja loppu ja suurin osa siinä välissä, joita emme voi hallita. Mutta asennetta voi. Sen voi jopa valita. Siitä voi pitää kiinni. Siihen elämää helpottavaan asenteeseen voi jopa oppia. Ja ympäristö kiittää – eihän jatkuvan rutinan kuuntelu aina ole helppoa. Ennemminkin se aiheuttaa vain vaikkumuuria kuuloelimiin.

Toki ihminen tarvitsee silloin tällöin rutinapäiviä ja itsesäälin kylpytynnyriä – mutta valitsemalla itselleen mukavamman, myönteisemmän ja lämpimämmän asenteen, voi joskus huokaista, että elämässä on hetkensä. Vaikka ulkona edelleen sataa räntää taivaan täydeltä.

Ja vielä lopuksi kiitosten paikka: Todella hienosti ovat lehdet liikkuneet Kotiseutulaisen lehtipisteistä! Mökkiläiset, matkaavat ja jakelualueemme ulkopuolella asuvat ovat todella löytäneet lehden lehtipisteistä.

Täytämme pisteitä mahdollisuuksien mukaan niin kauan kuin painosta riittää ja vaihdamme telineisiin uuden numeron heti sen ilmestyttyä.

Maire Soiluva
Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja