Nyt se on alkanut 

Iso osa suomalaisista haluaa viettää joulua perinteisesti. Herkkuja on pöytä täynnä, koti on siivottu ja koristeltu, kuusen alla on paketteja ja perhe, joskus koko sukukin, on koolla.

Nyt se on alkanut  | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Hössötys. Että se ärsyttää. Ei siis se, että joku tekee valmiiksi kaiken. Siivoaa, tekee ruuat, petaa vieraiden peditkin, juoksee kaupasta lahjat, kirjoittaa kortit jne. Ei. Ärsyttävää on se, että sitä kaiken tekemistä sanotaan hössötykseksi ja sitten tullaan kuitenkin nauttimaan sen kaiken tekemisen antia. Kun ne asiat eivät vaan itsestään tule valmiiksi ja usein se, joka ne tekee, on perheen äiti tai isoäiti. 

Minun teoriani on, että sitä sanotaan vähättelevästi hössötykseksi juurikin sen takia, että sen kaiken työn tekevät useimmiten naiset. 

Joten ehdotankin, että tänä vuonna sitä sanaa ei käytetä ollenkaan. Annetaan heidän, jotka valmistavat perheen joulun, tehdä työnsä rauhassa ja ennemmin autetaan, jos voidaan ja osataan.

Jos joku haluaa nauttia joulusta pitkän kaavan mukaan ja ottaa siitä kaiken irti, annetaan niin tapahtua. Eihän se muilta pois ole.

Ei väheksytä, ei halveksita. Jos joulu ei itsellä eroa tavallisesta viikonvaihteesta, eikä halua sitä mitenkään juhlistaa, niin ok. Olkoon niin. 

Sekin on osa joulurauhaa. Että sen saa valmistaa ja viettää niin kuin haluaa, hyvien käytöstapojen rajoissa ja muita tai muiden häiritsemättä.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja