Suomalaisiin on vaikea tutustua, kun korona vie mahdollisuudet

Furkan kysyi Jaylanilta syksyllä ensimmäisenä koulupäivänä: “Voinko istua sun vieressä?” Samalla tavalla on alkanut myös monen suomalaisen pitkä ystävyys. Ero on se, että he ovat kotoisin Syyriasta. Jaylanin äidinkieli on kurdi ja Furkanin arabia. Nyt he opiskelevat yhdessä suomeksi Forssassa aikuisten perusopetuksessa.

Suomalaisiin on vaikea tutustua, kun korona vie mahdollisuudet | Uutiset | Kotiseutulainen

Jaylan on ollut Suomessa kaksi ja puoli vuotta ja Forssassa reilun vuoden. Furkan muutti tänne puolitoista vuotta sitten. Alussa piti tutustua uuteen maahan kotoutumiskoulutuksessa ja siellä sai uusia ystäviä. Suomalaisiin on vaikea tutustua, kun elämä on rajoittunut koronan takia. Koulussa omassa ryhmässä on vain maahanmuuttajia. 

Jaylan odottaa sitä, että hän pääsee perusopetuksen jälkeen lukioon. Siellä puhutaan paljon suomea. Silloin voi saada myös suomalaisia ystäviä ja sulkapalloharrastukseen pelikaverin. 

Kun Suomessa juhlittiin ystäviä, Syyriassa vietettiin rakkauden juhlaa Eid Al-Hobia. Syyriassa juhlassa ei säästellä. Usein mennään ulos syömään, ja mitä kalliimpi ravintola sen parempi. 

− Joskus lahjaksi annetaan pieni sininen, valkoinen tai punainen nalle, jolla on kädessä punainen sydän”, kertoo Furkan, ja Jaylan täydentää: 

− Siinä lukee usein englanniksi Love, rakkaus!

 Kuulostaa hyvin tutulta! Syyriassa valkoinen on ystävyyden väri, ja punainen kuuluu vain rakkaalle. Ystävälle voi antaa lahjaksi valkoisen ruusun. Vaikka ystävänpäivänä on paljon punaista väriä, ei tarvitse pukeutua kokonaan punaisiin. 

− Huivissa, takissa tai mekossa voi olla punaista, näyttää Furkan. 

Lahja on tärkeä, mutta sen ei tarvitse olla tavaraa. Ystävälle voi lähettää kirjeen tai laulutaitoinen voi laulaa. Tänä vuonna Furkan ei mennyt puolisonsa kanssa ravintolaan, vaan he valmistivat kotona makeisia ja hyvää arabialaista ruokaa. Lahjaksi hän sai kellon ja puolisolle hän antoi vaatteita. 

Jaylan juhli oman perheen kesken. He söivät riisiä ja kanaa, jossa mausteena oli myös kardemummaa. Yhdeltä koulukaverilta Jaylan sai lahjaksi myös paidan ja hän antoi lahjaksi korvakorut. 

Koulussa joka päivä on ystävänpäivä.

Teksti ja kuvat Jaana Virkkunen

Aiheeseen liittyviä juttuja