Kuosikalenteri ”Vahvat ja terävät 2021”

Kuosikalenteri ”Vahvat ja terävät 2021” esittelee Forssassa painettuja kuoseja 1970-luvun alkupuolelta.  Kuoseja ovat suunnitelleet sekä Finlaysonin omat suunnittelijat Forssan ateljeessa että freelancerit, jotka möivät suunnitelmiaan ateljeelle.

Kuosikalenteri ”Vahvat ja terävät 2021” | Uutiset | Kotiseutulainen

Kuluvan vuoden kalenterin ”Kuosikarkkeja” -teemana oli 1960-luvun lopun kuosit. 70-luvun alkupuoli on loogista jatkoa 1960-luvulle. 

− Museon tekstiilikokoelmien inventoinnissa olimme myös laittaneet merkille joukon suurikokoisia ja 1970-luvun alkuun sijoittuvia kuosimalleja. Vahvat ja terävät 2021-kalenteriin päätyivät näistä sellaiset kuosit, joiden suunnittelija tutkimuksen kautta pystyttiin varmistamaan. Kaikkia aikakauden kuoseja emme ole vielä inventoineet – odotamme pääsevämme urakan kimppuun, kunhan Kuosikeskus ensi kesänä Kehräämöllä avataan!, kertoo museolehtori Kristiina Huttunen Forssan Museolta.

Kalenterin nimi syntyi kuvioista ja väreistä 

− Isot, selkeät ja terävän väriset väripinnat ovat sellaisia piirteitä, jotka usein yhdistetään 1970-luvun suunnitteluun. Myös kuviokoot olivat isoja – olihan 1970-luku ”jättikukkien” aikaa kodintekstiileissä ja näin myös Finlayson-Forssa Oy:n tuotannossa. Toki kalenterista löytyy isojen kukkien lisäksi pienikokoisia kukka-aiheita ja abstrakteja kuosiaiheita. Yhteistä kaikille kalenterin kuoseille ovat vahvat, 1970-luvulle tyypilliset värit.

Entä mikä on Sinun, Kristiina Huttunen, henkilökohtainen suosikkikuosi 2021 kalenterissa?

− Kaikki kuosit ovat jostain näkökulmasta suosikkejani. Tällä hetkellä minuun vetoaa eniten kannen kuosi, joka löytyy huhtikuun kohdalta. Sen tekijä on Pirkko Hammarberg. Muita suosikkejani ovat toukokuun kuosi, suunnittelijana Stiina Toivio, ja Ulla Nummikosken japanilaisesta visuaalisuudesta muistuttava marraskuun kuosi. Niin kuin voi huomata, suosikkeja on vaikea nimetä. 

Osta omaksi tai anna lahjaksi 

Kalenterin voi ostaa museolta sekä kortilla että käteisellä. Myös kalenterin lähettäminen postitse onnistuu ja maksaminen izettle-palvelun kautta tai laskulla. Lisätietoja asiasta löytyy Forssan museon sivuilta www.forssanmuseo.fi

Museon lisäksi kalenteria myyvät Suomalainen kirjakauppa, Prisma, Rykkeri, Forssan Likka ja Ilona.

Kuosikalenteri on Forssan Museon ja MAK Median yhteistyössä valmistama ja MAK Median tuottama. 

Aiheeseen liittyviä juttuja