Onko tiedon valtatie enää normaalille surffarille lainkaan turvallinen paikka?

Internetissä tapahtuvien huijausten tai niiden yritysten määrä tänä päivänä on käsittämätön. IT-alan uutisjulkaisut pursuilevat varoituksia uudesta ja uskottavammasta huijausyrityksestä lähes päivittäin. Noin 1,2 miljoonan suomalaisen Facebook-käyttäjän tietoja on vuotanut hakkerien hyppysiin (maailman laajuisesti määrä koskee yli 500 miljoonaa käyttäjää).

Onko tiedon valtatie enää normaalille surffarille lainkaan turvallinen paikka? | Uutiset | Kotiseutulainen

Onko tiedon valtatie enää normaalille surffarille lainkaan turvallinen paikka? Tässä massiivinen kysymys, jonka purkamiseen yhden lehtijutun kirjaisinmäärä ei riitä vastaamaan. Koitetaan nyt yksinkertaistaa asiaa käymällä läpi muutama asia, jotta voisimme käyttää turvallisemmin tuota hienoa keksintöä ilman, että siitä koituisi meille haittaa. 

Yksi kulma, jota käyttäen lähestyn asiaa, on niiden suosio. Katseet on suunnattava siis internetin ilmiöihin, joiden perässä ihmiset selaimillaan itseään kuljettavat, asettaen itsensä alttiiksi verkossa piileville vaaroille. 

Internetin suosituimmat aiheet pienen tutkimuksen mukaan ovat Hollywood-leffat, pelien ympärille rakentuva maailma ja aikuisviihde. Todennäköisesti tätä lukeva henkilö käyttää jotain näistä viihteen muodoista. Sosiaalinen media ja kaistan kärkenä Facebook, on antoisa paikka huijarille. Aikuisviihdesivustot, jotka vaikuttavat harmittomilta, saattavat yhdellä väärällä klikkauksella puhkaista tietoturvan. Ja nyt vasta aletaan rapsuttelemaan jäävuoren kärkeä.

Netflixin ilmoitettiin tammikuussa puhkaisseen 200 miljoonan käyttäjän rajan, joten Netflixin käyttäjät ovat oiva kohde hakkereiden silmissä. Hämäräperäiset hakkerit tarjoavat sovelluksen nimissä laajempaa valikoimaa, johon kuluttajan on helppo haksahtaa.

Maailman suosituimmat aikuisviihdesivustot ovat ruuhkaisia ja niiden sivustoilla vierailee kuukausittain erään arvion mukaan yli 3 miljardia kuukausikävijää! Kyseessä on siis massiivinen bisnes sen tuottajille (vertailuksi Jeff Bezozin Amazonilla on kuukausittain n 2,3 miljardia ja Netflixillä 2,2 miljardia käyttäjää). Isoimmat ja mainettaan varjelevat sivustot pyrkivät pitämään huolta turvallisuudesta, koska kaupallinen huoli asiakkaista heille on todellinen. 

Tietoturvapalveluita toimittava kansainvälinen Heimdall Security ilmoitti tutkimuksessaan 2019, että esimerkiksi Pornhub-sivustolla vieraillessa on 53 %:n mahdollisuus törmätä haittaohjelmaan.

Ei ole syytä uskoa, että he olisivat pystyneet tuota ongelmaa poistamaan. Paitsi sivujen ollessa moraalisesti kyseenalaisia niiden sisällön takia (mm. Pornhub-sivusto poisti viimevuoden lopussa liki 700 tuhatta kyseenalaista videota palvelustaan), ne ovat todellinen uhka. Asiaan paremmin vihkiytyvälle suosittelen perehtymään Pulitzer-palkitun toimittaja Nicholas Kristofin kolumniin, jonka löytää New York Timesin sivuilta. Kristof ei säästele Googleakaan tässä asiassa. Sisältö voi olla järkyttävää.

Pelit ovat suositumpia kuin koskaan ja harvassa lienee vanhemmat, joiden jälkikasvu ei pelaisi jostain sovellutuskaupasta ladattua peliä. Niihin nokkelat hakkerit saavat ujutettua esim. niissä ilmestyvien mainosten mukana tietoja kaappaavan haittaohjelman. 

Kevennetäänpä meininkiä hieman ja keskitytään muutamaan arkiseen asiaa, mitä jokainen älylaitteen käyttäjä voi tehdä välttyäkseen harmilta tiedon valtatiellä kulkiessaan.

Salasana

Vahvan salasanan keksiminen ei ole kovin vaikeaa. 12345, salasana, tai tuttavallinen kirosana (nämä siis löytyvät suosituimpien listalta) eivät täytä hyvän salasanan kriteerejä. Yllättävän moni tällaiseen kuitenkin tyytyy. Vahvan salasanan kannattaa olla vähintäänkin 12-merkkinen. Käytä eri kohteissa eri salasanoja ja tee siitä niin henkilökohtainen, että muistat sen. Tällainen voi olla vaikkapa sitaatti lempparilaulustasi. Älä kuitenkaan viljele vinkkejä missään tapauksessa sosiaalisessa mediassa. Lemmikin nimet ovat aika huonoja. 

Jos tekee vaikeaa muistaa salasanoja, voit käyttää vaikka Google-tiliä niiden taltioimiseen. Itse kun olen Applen käyttäjä, annan laitteen luoda salasanan ja taltion ne itselleni turvalliseen paikkaan. Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan älylaite tai tietokoneeni. Yksinkertainen ja suht vaivaton prosessi, joka mikä jää useammalta tekemättä. Kun olet päivittänyt tämän kohdan, olet valmis siirtymään kohtaan 2. Mars!

Nettikaupat

Pandemian aikana verkossa shoppaileminen on kasvanut runsaasti, joten käsitellään muutama huomioitava asia tähänkin liittyen. Useimmiten verkkokauppahuijauksessa asiakas ei saa etukäteen maksamaansa tuotetta. Yhteydenotot myyjään myös tulevat mahdottomiksi. Luotettavan toimijan nettikauppa on aina alkua https:// mikä tarkoittaa, että yhteys on salattu. Jos selaimessa olevan nettikaupan osoite alkaa http:// tarkoittaa tämä sitä, että yhteys ei ole suojattu. Yleensä selaimessa on selkeästi lukkoikoni. Helppo ja hyvä muistaa!

Sivustolta ei ohjata ikinä pois, vaan pysytään samassa verkkotunnuksessa (pois lukien käynti maksutapatarjoajan sivuilla). Tarjotut maksupalvelut ovat luotettavien toimijoiden kautta, kuten pankit, luottokortit, Paytrail, Klarna, PayPal, etc. Myyvän yrityksen sivuilta näkee poikkeuksetta sen osoitteen, jonka voi kätevästi tarkistaa Google-haulla. Yrityksen y-tunnus ja yhteystiedot ovat selkeästi näkyvillä.

Yksikään pankki, nettikauppa tai muukaan vastuullinen toimija ei pyydä tilinumeroasi puhelimitse tai sähköpostilla. Hyvän nettikaupan tunnistaa pitkälti kohta kerrottavien sääntöjen mukaan. 

Ystävällinen ulkomaalainen puhelinpalvelija, joka ilmoittaa puhelimessa tarvitsevansa henkilötietojasi tai tilinumeroasi, on huijari. Tietokoneen äärellä kasvaneen tai kännykkä kourassa kasvanut nykynuori tietää tämän, mutta vanhemman sukupolven edustaja, jolle internet on vasta aukeamassa, saattaa haksahtaa herkemmin. Hyväuskoisuus on huonoa valuuttaa tiedon valtatiellä. 

Päivitä käyttöjärjestelmä ja virustorjunta

Kun laitteesi ilmoittaa päivityksestä, se ei tee sitä turhaan. Tietoturva ammattilaisten ja hakkerien taisto on veristä ja se ei pysähdy. Kun yksi keino murtaa tietoturvasi on blokattu, seuraava uhka on jo koneesi äärellä. Virustorjuntaohjelmia on saatavilla ilmaiseksi ja jos haluat ulkoistaa tällaiset asiat (oli kyseessä yksityinen tai yritys), palveluja on saatavilla helposti. 

Forssalainen IT-Admina esimerkiksi tarjoaa palvelua, joka mahdollistaa sen, että päivityksesi ja tietoturvasi on ajan tasalla ilman, että joudut tekemään minkäänlaisia toimenpiteitä itse. 

– Tuon kaltaiset ongelmat tulevat vastaan asiakkaiden suista päivittäin. Me olemme reagoineet asiaan kehittämällä palvelun (yksityisille ja yrityksille), jonka myötä hoidamme päivitykset asiakkaan puolesta etänä. Tietoturva ja käyttöjärjestelmäpäivitykset pysyvät kokoajan ajan tasalla. Ainoa asia, mitä koneenkäyttäjän tulee tehdä jotta päivitykset tapahtuvat, on sulkea kone käytön jälkeen, jolloin päivitykset asentuvat, kertoo Toni Kallionpää IT-Adminasta.

Tuossa muutama vinkki, jolla pidät yksityisyydestäsi huolta. Nämä ovat asioita, joihin voit vaikuttaa pienellä vaivalla. Totuus on kuitenkin se, että piittaamattomuus on vaarallisempaa kuin yksikään hakkeri ja suurin vika löytyy yleensä tuolin ja tietokoneen välistä.

Tämä juttu on hyvä päättää Edward Snowdenin viisaihin sanoihin: “Väittämä siitä, että et välitä yksityisyydestä, koska sinulla ei ole mitään salattavaa, ei poikkea yhtään siitä, ettet välitä sananvapaudestasi koska sinulla ei ole mitään sanottavaa.”

Teksti: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja