Haaveammattina valmistua maanviljelijäksi Mustialasta

Artturi Ala-Viikari piirsi ensimmäisen luokan piirustustunnilla haaveammatikseen maanviljelijän kuvan. Artturi on pienestä pojasta saakka nähnyt itsensä Punkalaitumella sijaitsevan kotitilan jatkajana. Nyt unelma on toteutunut, sillä Artturi valmistui maatalousyrittäjäksi Hämeen ammatti-instituutista. Jos sinulla on sama haave kuin Artturilla, niin voit tulla keväällä tutustumaan paikan päälle tilaamalla esittelyajan omalle porukalle.

Haaveammattina valmistua maanviljelijäksi Mustialasta | Opiskelu | Kotiseutulainen

Mustialan opiskelijat Veikko Rautanen, Mikko Manni, Peetu Kerttula (traktorin sisällä) ja Artturi Ala-Viikari (oikealla)ovat tyytyväisiä käytännönläheiseen opetukseen. Kuva Kirsi Sippola.

Tammelassa sijaitseva  Mustialan opetusmaatila on saanut alkunsa tsaarin aikaan jo 1840 -luvulla. Silloin opiskelijat olivat ruotsinkielisiä ja kansakunnan kermaa. Suomenkielinen opetus alkoi 1890-luvulla. Mustialassa opetetaan edelleen maatalouden päteviä ammattilaisia ja tehdään tutkimusta yhteistyökumppaneiden kanssa. Samalla kampuksella toimivat sekä Hämeen ammatti-instituutti että Hämeen ammattikorkeakoulu. Nykyisin opetus- ja tutkimusmaatila on 1200 hehtaarin luomutila, jossa tuotetaan maitoa. Navetassa on noin 60 lypsävää lehmää sekä vasikat ja hiehot kaupan päälle.

Käytäntöä, teoriaa ja Väylä-opinnot

Maaseutuyrittäjä hallitsee yrittäjyyden perustaitojen lisäksi koneiden käytön ja huollon sekä tuotantoeläinten hoidon. Kaiken perustana on vastuullisuus. 

Punkalaitumelaisen Artturi Ala-Viikarin opiskelupaikan valinnaksi Mustiala oli itsestäänselvyys, sillä hänellä oli tuttavapiirissä ja sukulaisissa useita oppilaitoksesta valmistuneita. 

− Parasta opinnoissa on ollut käytännönläheinen opetus, jossa on sopivassa suhteessa myös teoriaa. Opettajat ovat asiantuntevia ja kaverit sekä verkostoituminen on myös tärkeää. Ei sovi myöskään unohtaa, että Huttulassa tarjottava ruoka on ollut erinomaista, kehuu Artturi.

Artturi Ala-Viikari on suorittanut ammatillisen perustutkinnon loppuvaiheessa Väylä-opintoina 30 opintopistettä Hämeen ammattikorkeakoulun agrologiopintojen puolella. HAMKin opinnot sovitaan osaksi ammatillista perustutkintoa.

− Olen tyytyväinen Väylä-opintoihin, jotka mahdollistivat opintojen jatkumisen suoraan toisen asteen tutkinnon jälkeen. Väylä-opinnot suoritettuani pääsin Hämeen ammattikorkeakoulun puolelle suoraan ilman pääsykoetta, Artturi kiittelee.

Haaveammattina valmistua maanviljelijäksi Mustialasta | Opiskelu | Kotiseutulainen
Haaveammattina valmistua maanviljelijäksi Mustialasta | Opiskelu | Kotiseutulainen
Mustialan kulttuurimiljöössä on opiskeltu jo 1840-luvulta lähtien. Opetusmaatila on nykyisin luomutila, jossa tuotetaan mm. maitoa. Kuvat: Minna Leino.

Kiinnostuitko opinnoista? Varaa oma tutustumisaika!

Jos olet kiinnostunut opiskelemaan Mustialassa maatalousalan perustutkintoa, niin koronakevään aikana on mahdollista tilata oma esittelykierros paikan päälle. Tule yksin tai pienellä ryhmällä ja lähde ajelulle talviseen Mustialaan! Esittelyajan voit tilata Tourun Tarjalta, joka on Mustialan ammatillinen ohjaaja, puh. 050 5220 799 tai tarja.touru@hamk.fi.

Tutustumiskierroksella näet, kuinka Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat pitävät huolta opetusmaatilasta, sillä opintoihin liittyy työskentelyä koulutilan navetassa, konehalleissa, pelloilla ja metsissä. ​ Lehmät vaativat hoitoa joka päivä, vuoden ympäri. Luonnonkauniin kampusalueen rakennukset, puistot, pellot sekä metsät ja vesistöt ovat ainutlaatuinen opiskelupaikka ja osa opiskelijoista asuukin Mustialan kampusalueen opiskelija-asunnoissa.

Monimuoto-opiskelijoille on tarjolla myös verkko-opintoja. Varsinkin sukupolven vaihdosta suunnittelevat aikuisopiskelijat arvostavat verkko-opintoja, jotta voivat opiskella kotoaan käsin. Tosin osa haluaa tulla paikankin päälle, jotta voi verkostoitua ja päästä välillä ihmisten ilmoille.

Maatalousalan perustutkintoa suorittamassa olevat Peetu Kerttula, Mikko Manni ja Veikko Rautanen arvostavat Mustialassa etenkin hyvää ruokaa ja mukavia opettajia ja asuntolanvalvojaa. Nuoret miehet kertovat, että oppilaitoksen sijainti Tammelassa on hyvä. Komeat rakennukset ja oikean merkkiset koneet ja laitteet saavat nuorilta miehiltä myös kehuja.

Lisätietoja Youtubesta HAMIn ammattitutkintokoulutuksista:

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti 

Aiheeseen liittyviä juttuja