Kysy eläinlääkäriltä: Takki päälle pakkasella, vai ei?

Kysyimme eläinlääkäri Katariina Thomsonlta eläinsairaala Vethausista, miten koirat ja kissat pitäisi pukea pakkasella vai pärjääkö eläimet omalla turkillaan. Entä ravinto, pitääkö talvella saada energiapitoisempaa ravintoa?

Kysy eläinlääkäriltä: Takki päälle pakkasella, vai ei? | Uutiset | Kotiseutulainen

Onko koiralla tai kissalla luontaisesti tietoa siitä, kuinka kauan voivat ulkoilla pakkasilla vai onko asia ihmisen kädessä? 

− Eläin toki tuntee kylmää ja kertoo kylmyyden tunteesta tärisemällä, vetäytymällä kasaan, pörhistämällä turkkiaan sekä tärisemällä. Se myös nostelee jalkojaan ja esimerkiksi koira saattaa vikistä tai äännellä kertoen epämukavasta olosta. Kuitenkin esimerkiksi kovilla pakkasilla koiran korvanlehdet saattavat paleltua ilman, että koira sitä varsinaisesti ilmoittaa, joten kyllä aina on ihmisen vastuulla huolehtia, että lemmikki ei ole ulkona liian kylmässä liian kauaa.

Onko koiralle tai kissalle ohjeellisia pakkasrajoja, joissa pitäisi tarkkailla paleltumisriskiä?

− Koiran tai kissan kylmänkestävyys riippuu hyvin paljon siitä, mihin se on tottunut, minkälainen karvapeite ja turkki sillä on, minkälainen ruumiinkunto sillä on, onko se lihava tai laiha tai lihaksikas. Lisäksi eläimen ikä vaikuttaa kylmänsietoon, hyvin nuoret ja taas vanhat eläimet sietävät kylmyyttä huonommin kuin keski-ikäiset lemmikit. Tietyt koirarodut taas on luotu kylmiin olosuhteisiin jolloin niiden sekä ruumiinkunto, että turkin laatu ja paksuus on soveltuva pakkaskeleille. Eli mitään tiettyjä rajoja ei voi asettaa vaan seurata eläimen kehonkieltä siitä, vaikuttaako se viihtyvän kylmässä vai paleltaako sitä. Paleltumisriski lisääntyy toki lämpötilan laskiessa mutta myös sen mukaan minkälaiset tuuliolosuhteet ovat sekä miten kauan lemmikki joutuu olemaan kylmässä. Kissoilla ja koirilla korvanlehdet ovat herkkiä paleltumaan.

Pitääkö koira tai kissa pukea pakkasella? Kasvaako näille lemmikeille talveksi paksumpi karva vai ei?

 − Tämä on hyvin yksilökohtaista, tarvitseeko pukea vai ei. Lähtökohtaisesti lemmikki pysyy lämpimänä jos sillä on tavallinen turkki ja se pysyy reippaassa liikkeessä eikä pakkasta tai viimaa ole liikaa. Jos taas lemmikillä on hyvin ohut tai harva turkki, se on hoikka tai lihasköyhä tai jos se on nuori tai vanha, niin on syytä laittaa säänmukaisesti vaatetusta päälle. Tämä lisää eläimen mukavuutta ja tekee ulkoilusta miellyttävämpää eläimelle. Jos taas koiralla on tavanomainen, hyvä turkki, sillä on normaali lihaskunto ja ruumiinkunto (ei ole laiha), niin se pärjää varmasti ilman vaatetusta tavallisessa talvisäässä. Kissan pukeminen voi olla haasteellista mutta toki jos on karvaton kissa ja se on vietävä ulos, esimerkiksi eläinlääkäriin kuljetuksen vuoksi, on sille tarpeellista pukea puku päälle koska sillä ei ole suojaavaa karvapeitettä. Karvapeite reagoi vuodenaikaisvaihteluihin niillä lemmikeillä, jotka asuvat ulkona, eli jotka altistuvat suurimman osan päivästä ulkoilman säätilan vaihteluille. Ne lemmikit, jotka viettävät suurimman osan aikaa sisätiloissa, ei kasva sellaista talviturkkia, jolla ne yhtäkkiä pärjäisivät pitkiä aikoja ulkona pakkasella.

Pitääkö lemmikin ravintoa muuttaa kylmänä vuodenaikana?

 − Erityisesti nuoret, vanhat, sairaat sekä luonnostaan hoikat lemmikit voivat tarvita talviaikaan korkeampienergistä ruokaa. Toki on tärkeää seurata lemmikin painoa, ettei tule ruokkineeksi liikaa jotta lemmikki lihoo, mutta esim. vinttikoiran tyyliset koirat saattavat talvella laihtua koska ravinnosta saatavaa energiaa menee ulkoillessa lämmöntuotantoon ja niillä ei ole ns. vararasvaa, josta lämpöenergiaa ottaa. Samoin vanhat eläimet saattavat olla hyvin riippuvaisia päivittäisestä ravinnosta saatavasta energiasta ja niiden painoa on talvikaudella seurattava, etteivät ne tarpeettomasti laihdu.

Aiheeseen liittyviä juttuja