Tulevaisuuden tekijät ovat Sitran hankkeen myötä myös Tulevaisuuden purkajat

Forssan ammatti-instituutin ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat aloittaneet Viksbergin Rytyntiellä sijaitsevien pienkerrostalojen purkamisen. Oppilastyönä suoritettavaa purkua koordinoi ja valvoo oppilaitoksen lisäksi kokeneet kiertotalousosaajat.

Vasemmalla lehtori Mikko Pietilä ja oikealla Cedcon Oy:n yrittäjä Janne Salonen.

Rytyntie viiden pihalle on kuljetettu pari suurta purkukonttia ja korviin kantautuu paukkeen ja mäiskeen lisäksi iloinen puheensorina. Lähemmäs astellessa purkukohteena olevan harmaan elementtikerrostalon välistä pilkistää noin parinkymmenen rakennusalan opiskelijan kirkkaankeltaiset työvaatteet ja kypärät.

Perinteisesti talonrakentajan koulutukseen on kuulunut rakentamisen perustaidot, kuten kirvesmiestyöt, muuraus, raudoitus sekä erilaisten rakennuselementtien varastointi- ja asennustyöt. Työelämästä saatujen vinkkien myötä ja Sitran tukeman Tulevaisuuden purkaja -hankkeen myötä tutkintoa muokattiin ja Forssan ammatti-instituutissa oli tänä syksynä mahdollista valita tutkinnon osa sähköasennuksista tai purkutyöstä.

–Olimme positiivisesti yllättyneitä siitä, että purkutyön valitsi 24 opiskelijaa 33:sta. Aloitimme varsinaisen purkamisen lokakuun viimeisellä viikolla kiintokalusteiden eli kaapistojen purkamisella, Fain rakennusalan lehtori Mikko Pietilä kertoo. 

– Tämän koulutuksen tavoitteena on saada alalle tekijöitä. Kaupunkialueella pitää usein purkaa vanhoja huonokuntoisia rakennuksia ja ammattitaitoisia tekijöitä on hankala löytää. Koulutus vastaa siis suoraan työelämän kysyntään. Tulevaisuudessa meillä Forssassa voitaisiin kouluttaa purkualan ammattitutkintoon tai jopa erikoisammattitutkintoon.

Kaikki purettava materiaali lajitellaan asianmukaisesti ja lajittelu onkin yksi työn tärkeimmistä vaiheista.

– Harjoittelemme asianmukaisten ja turvallisten menetelmien lisäksi materiaalien tunnistamista ja oikeaopista lajittelua. Purkualalla toiminenhan tulee kannattavaksi vasta siinä vaiheessa, kun jakeet voidaan kierrättää ja mahdollisesti jopa myydä valmiiksi lajiteltuina.

”Kaupunkialueella pitää usein purkaa vanhoja huonokuntoisia rakennuksia ja ammattitaitoisia tekijöitä on hankala löytää. Koulutus vastaa siis suoraan työelämän kysyntään.”

Ammattilaiset kouluttajina

Vanhan rakennuksen purkuhanke on vaativa kokonaisuus, jonka toteuttamisessa tarvitaan rakennusmateriaalien mahdollisten haitta-aineiden ja työturvallisuuden osalta lainsäädännön tuntemusta ja ammattitaitoa. 

Koulun omien opettajien lisäksi koulutusyhteistyössä on kiertotalousyritykset Kierivä Oy ja Ytekki Oy. Vastaavana kouluttajana projektissa toimii hyvinkääläisen Cedcon Oy:n yrittäjä Janne Salonen.

– Olen tehnyt tämän purkukohteen osalta alusta asti yhteistyötä Ytekki Oy:n kanssa. Olin mukana purkukartoituksessa ja purkumateriaaliselvityksessä ja eri jätemäärien arvioinnissa. Minulla on yli 25 vuoden kokemus kierrätysalalta, josta noin 15 vuotta purkualalta, Salonen kertoo.

Purkuprojektin valmistelu ja suunnittelu on alkanut jo elokuussa. Salonen kehuu, että opiskelijat ovat olleet motivoituneita ja aidosti innostuneita purkamisesta ja sen harjoittelusta.

– Olen tyytyväinen, että koulu lähti mukaan hankkeeseen. Näin meillä on tulevaisuudessa mahdollista saada purkualalle helpommin ammattitaitoisia tekijöitä.

Tällä hetkellä purettavassa talossa on asuntoja kolmessa kerroksessa. Opiskelijat kantavat ulos loppuja kiintokalusteita ja väliseinän kappaleita. Myös matot ja väliseinät alkaa olla pikkuhiljaa purettuna. 

– Seinien välistä puretut villalevyt on niputettu huoneistoihin odottamaan oikeaa jätelavaa. Villat puretaan levyinä hajottamatta niiden rakennetta ja välttämättä pölinää. Tämä on tärkeää, jotta työskentely-ympäristö pysyy turvallisena ja puhtaana, Salonen sanoo.

Oma paikka löytynyt

Toisen kerroksen ovi avautuu ja huoneistosta tulee ulos pari rakennusalan opiskelijaa. Heidän vanavedessään kävelee media-alan opiskelija kameroiden kanssa. Rakennusalan lehtori Mikko Pietilä kertoo, että purkamisesta kootaan parhaillaan myös opetusmateriaalia.

Kaikki kohteessa ahkeroivat ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

– Opiskelin vuoden muuta alaa, mutta tulin siihen tulokseen, että se ei ollut minun työtäni. Rakennusalasta taasen tiesin heti, että tätä minä haluan tehdä. Tässä työssä näkee oman kädenjäljen ja pääsee toteuttamaan itseään, Sella Leino kertoo.

Leino jatkaa kertomalla, että pitää erityisesti työn on vaihtelevuudesta ja fyysisyydestä. Nuoren naisen sanoihin yhtyy samalla luokalla oleva Joonas Taskinen, jonka mielestäpurkamisessa mielenkiintoisinta on tähän mennessä ollut kiintokalusteiden ja seinien avaaminen.

– Paikkojen rikkominen on enemmän meidän juttu kuin sähkökuvien tuijottelu. Tämä sopii paremmin meidän aivoille, Leino ja Taskinen nauravat yhteen ääneen.

Sivusta Salonen ja Pietilä korjaavat, että vaikka purkaminen on hetkittäin rikkomista, oppilaille on tähdennetty, että oikeasti purkaminen ja rikkominen ovat kaksi eri asiaa.

Ammatti-instituutin opiskelijat ahkeroivat Rytyntiellä tämän vuoden loppuun. Forssa Asuntojen omistamat kerrostalot on määrätty purettaviksi, sillä ne ovat hyvin huonossa kunnossa. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tilalle ei ihan pian olla rakentamassa uutta, vaan tontti jää tyhjilleen.

– Me hoidamme sisäpurun ja kun se on saatu hoidettua, valmiit ammattilaiset tulevat hoitamaan vielä ulospäin näkyvimmän osuuden eli rungon purkamisen, Pietilä kertoo.

Aiheeseen liittyviä juttuja