Kasvomaskin käyttö silmälasien ja piilolinssien kanssa

Kasvomaskin käyttösuositus on ollut voimassa jo jonkin aikaa ja se on aiheuttanut haasteita etenkin silmälasien ja piilolasien käyttäjille.

Kasvomaskin käyttö silmälasien ja piilolinssien kanssa | Terveys | Kotiseutulainen

Kasvomaskin käyttösuositus on ollut voimassa jo jonkin aikaa ja se on aiheuttanut haasteita etenkin silmälasien ja piilolasien käyttäjille. Maski saa silmälasit helposti huurtumaan ja silmät kuivumaan normaalia enemmän. Myös ne, joilla ei ole tarvetta näönkorjaukselle, kärsivät kuivuuden tunteesta silmissä maskin kanssa. Tämä sama ilmiö on myös uniapneapotilailla laitteen maskin kanssa, joten kostutus ohjeet pätevät siihenkin pulmaan. Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten kasvomaskia voi käyttää turvallisesti ja mukavasti sekä silmälasien että piilolinssien kanssa.

Käytössä on yleisesti sekä kertakäyttöisiä että kankaasta valmistettuja maskeja. Lasien huurtuminen ja silmien kuivuminen ovat maskin materiaalista riippumaton ongelma. Linssien huurtuminen johtuu siitä, että hengittäessämme lämmin ilma pääsee ulos maskin yläosasta, osuu lämpötilaltaan viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan. Hengitysilma luo myös ylimääräistä kosteutta lasien ympärille.

Tässä  muutamia ohjeistuksia siihen, miten kasvomaskia käytetään mukavasti, mutta turvallisesti yhdessä silmälasien, aurinkolasien tai piilolinssien kanssa.

  • Käytä tiiviisti istuvaa kasvomaskia. Tiivis maski auttaa hengitysilman ohjaamista alaspäin pois linsseistä. Maski istuu parhaiten, kun se on napakasti nenää ja poskia vasten.
  • Aseta maski nenän päälle. Sen jälkeen aseta silmälasit / aurinkolasit maskin päälle, jotta ne eivät ole suoraan kosketuksessa kasvojen kanssa.
  • Pidä laseja alempana. Lasien pitäminen hieman alempana nenällä tuo enemmän tilaa silmien ja linssien välille, jolloin ilma pääsee kiertämään vapaammin.
  • Säädä maskin kokoa. Jos maski tuntuu liian löysältä, kokeile kiristää maskin kiinnitysnaruja.
  • Tarkista, että kehykset istuvat hyvin. Jos kehykset ovat löystyneet ajan myötä ja liukuvat siksi, voi niitä käydä kiristyttämässä optikolla.
  • Pese lasien linssit säännöllisesti. Suosittelemme kankaisen liinan ja linssien puhdistukseen tarkoitetun puhdistusaineen käyttöä. Jos haluat, että linssisi pysyvät puhtaana pidempään, kannattaa kokeilla puhdistamista helpottavalla käsittelyllä varustettuja silmälasilinssejä.
  • Silmälasien linsseille löytyy erilaisia huurteenesto tuotteita. Suihkutettava tuote on helppo käyttää ja antaa muutaman tunnin suojan linsseille. Lisäksi käteviä ovat kertakäyttöliinat tai huurteenesto mikrokuituliina. Tuotteet vähentävät selkeästi huurtumista.
  • Kokeile piilolinssejä. Jos edellä mainitut silmälaseihin liittyvät vinkit eivät toimi, voi olla paikallaan kokeilla piilolinssejä. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivimmista vaihtoehdoista.

Ohjeet piilolinssien ja kasvomaskin käyttöön

• Piilolinssit ovat turvallinen ja tehokas tapa nähdä selvästi, kun käytät kasvomaskia. Muista laittaa piilolinssit ennen kuin asetat maskin kasvoillesi.

• Käytä tiiviisti istuvaa maskia. Näin hengitysilma ohjautuu alaspäin, pois silmistä ja linsseistä. Tämä estää silmien kuivumista.

• Vältä koskemasta kasvojasi ja silmiäsi päivän aikana. Pese ja kuivaa kädet aina ennen piilolinssien käsittelyä ja sen jälkeen.

• Hyvä kostutustuote helpottaa vuotavia, ärtyneitä ja väsyneitä silmiä. Pyydä optikolta suositus oikeanlaisesta kostutustuotteesta ja siihen käyttöohjeistus.

Kirjoittaja: Satu Järvinen, Pro-Auctore, Optometrist / Optikko

Aiheeseen liittyviä juttuja