Kelkkailukausi alkamassa

Someron kelkkaharrastajat ry:ssä on n. 350-400 jäsentä. Aktiivisia heistä jopa 180. Puheenjohtaja Jussi Talikka oli tyytyväinen 30 jäsenen talkoolaisjoukosta, joka laittoi uria kuntoon alkavaa kelkkailukautta varten.
− Ilman näitä talkoolaisia ei tästä hommasta tulisi mitään, Talikka korostaa ja jatkaa, että uraa on tällä hetkellä yhdistyksellä n. 200 kilometriä.

Kelkkailukausi alkamassa | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Uralla ajo on luvanvaraista. Jäsenillä on lupa, he ovat maksaneet jäsen- ja uramaksun. Muut halukkaat voivat ostaa päivä- tai viikonloppuluvan. 

− Luvan voi ostaa Vilukselan Teboililta, Jokioisten Seolta, Jussin baarista tai MH Huolto-osasta Somerolta.

Luvan myötä voi hankkia samasta paikasta urakartan, josta näkyy  nimetyt urat. 

− Siinä on selitetty myös uran vaativuustaso. Lähes kaikki urat sopivat vasta-alkajillekin. Häntälä on ainut, jossa on vaativampia paikkoja. 

Luvan ja kartan lisäksi tarvitaan kelkka, joka on vakuutettu eli pitää olla voimassaoleva liikennevakuutus. Yhdistyksellä ei ole kelkkoja vuokrattavana.

Kelkkailukausi alkamassa | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen
Kelkkailukausi alkamassa | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Uria auki viikonvaihteessa

Urien aukaisusta kerrotaan yhdistyksen nettisivuilla ja Facebook-sivulla.

− Ensi viikonvaihteeksi saadaan varmaan uravastaavien kanssa jo ensimmäiset urat auki. Nythän on hienosti lunta ja toivottavasti tulee pitkä kausi. 

Kelkkailijoilla on myös omat käyttäytymissääntönsä ja -ohjeensa. Missä ja miten tahansa ei saa ajella. Ajamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Uralla ajamiseen uran tekijän lupa. 

− Kannattaa tutustua kelkkaan, tarkistaa varusteet ja varautua sään ja kelin muutoksiin ja muiden auttamiseen. Maistissa ei kelkallakaan lähdetä ajelemaan. Moottorikelkkailun promillerajat ovat samat kuin autoilijoillakin, korostaa Talikka.

Moottorikelkkaa saa kuljettaa maastossa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Moottorikelkkailureitillä tai muulla tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla tulee olla ajokortti. Maastossa liikkuminen moottorikelkalla vaatii aina maanomistajan luvan. Valtion omistamille maille luvan myöntää Metsähallitus. Moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen.

Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa on 60 km/h ja jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h. Mikäli kelkkaan on kytketty perävaunu, jossa kuljetetaan henkilöitä, suurin sallittu nopeus on 40 km/h. Suojakypärä on kelkkailijan tärkein turvaväline ja siksi se on määrätty pakolliseksi kuljettajalle ja matkustajalle.

Lisää tietoa moottorikelkkailusta Liikenneturvan sivuilta osoitteesta www.liikenneturva.fi.

Aiheeseen liittyviä juttuja