Katupöly ja kuivat silmät

Katu- ja siitepöly ovat varmoja kevään merkkejä ja niin myös pölyhiukkasten takia kutisevat, kirvelevät, punaiset tai vuotavat silmät. Silmäoireita aiheuttavat yleisesti myös silmätulehdus ja kuivasilmäisyys, jolloin oireiden lisäksi pitää kartoittaa monia taustatekijöitä ja suunnitella niiden perusteella oikea hoito.

Katupöly ja kuivat silmät | Terveys | Kotiseutulainen

Silmän pintaa suojaa kyynelnesteen muodostama kostea, öljymäinen kalvo. Jos kyynelnesteen tuotanto häiriintyy, silmät tuntuvat kuivilta ja niitä alkaa helposti kirvellä. Ulkona ja tuulessa silmät alkavat vuotaa, koska suojaava kalvo pääsee haihtumaan liian nopeasti. Lisäksi katupöly ja siitepöly ärsyttävät ja aiheuttavat kutinaa. Pelkän katupölyn aiheuttamaan kirvelyyn riittää kevyt kostutustippa. Lievimmillään kuivasilmäisyys aiheuttaa epämukavuutta ja sumeutta silmissä, mutta joillekin se on elämänlaatua heikentävä tila. Pahimmillaan kuivuminen aiheuttaa sarveiskalvon pinnalle pieniä pinnan rikkoutumisia tai jopa haavaumia, jotka heikentävät näkemistä ja ovat kivuliaita.

Uniapnea, kilpirauhasen toimintahäiriöt, diabetes, Sjögrenin syndrooma, reumasairaudet, allergiat ja monet ihosairaudet kuten ruusufinni tai psoriasis sekä atooppinen ihottuma saattavat aiheuttaa kuivan silmän oireita. Lääkeaineista mm. beetasalpaajat, nesteenpoisto- ja verenpainelääkkeet, allergia- ja silmänpainelääkkeet aiheuttavat monille kuivan silmän vaivoja.

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti on hilseilevä luomenreunan tulehdustila. Tulehdus aiheuttaa usein punoitusta ja ärsytystä myös silmän pinnalle. Silmät voivat olla myös kutiavat ja luomen reunat karstaiset. Tähän auttaa silmäluomien ja luomenreunojen puhdistaminen, jolloin saadaan avattua meibomian rauhaset. Usein jo yksi hoitokerta riittää poistamaan ylimääräisen talin ja karstan. Kotihoitona jatketaan luomenreunan puhdistuspyyhkeillä ja lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Silmien kuivuus liittyy myös silmien luonnolliseen ikääntymiseen. Kyyneleritys vähenee iän myötä. Ulkoiset tekijät kuten kuiva sisäilma, ilmastointi, korkea tai kylmä lämpötila, tuuli, kosmetiikka ja näyttöpääte- tai muu lähityöskentely kuivattavat silmiä.

Runsas puhelimen ja muiden digilaitteiden käyttö aiheuttaa myös nuorille kuivan silmän oireita. Kuivasilmäisyyttä aiheuttavat taittovirhe- ja kaihileikkaukset.

Terveellinen ravinto ja riittävä veden juominen parantaa kosteustasapainoa silmissä. Ravinnosta saatavien öljyjen ja vitamiinien merkitys kyynelnesteen laadussa on suuri ja kaikkein nopeimmin apua saa oikealla ravintolisällä.

Kuivien silmien itsehoitoon on saatavilla monenlaisia tippoja ja geelejä. Oikeanlaisen tipan löytyminen on usein vaikeaa, eikä tippahoito aina ole ainoa tai paras kuivan silmän hoitokeino. Keinokyynelillä voidaan lievittää oireita, mutta niillä ei päästä vaikuttamaan kuivan silmän oireiden aiheuttajiin; esim. kyynelrauhasten erittämän kyynelnesteen määrään eikä tukkeutuneisiin kyynelnestettä erittäviin rauhasiin. Tukkeutuneista rauhasista ei enää erity öljyä silmän pinnalle ja kyynelnesteestä tulee liian suolapitoista, mikä puolestaan kuivattaa silmiä lisää.

Kun syyt silmän kuivuuteen on selvitetty, on helpompi valita siihen oikeat hoitokeinot. Kotihoitoina voivat olla tippojen lisäksi esim. rauhasten lämpö- tai höyrytyshoidot, luomen reunan hoito, silmien suojaaminen yöksi, ravintolisät, räpyttelyn tehostaminen tai vaikkapa veden juonnin lisääminen. 

Teksti: Pro-Auctore optikko Satu Järvinen

Aiheeseen liittyviä juttuja