Juha Puhtila laihtui yli 60 kiloa puolessatoissa vuodessa

Mahalaukun kavennusleikkaus. Sitä ennen kuuden viikon tiukka ruokakuuri ja sen jälkeen oikeat ruokailutottumukset ovat vieneet forssalaiselta Juha Puhtilalta,33, puolessatoista vuodessa 61,7 kiloa painosta pois.

Juha Puhtila laihtui yli 60 kiloa puolessatoissa vuodessa | Terveys | Kotiseutulainen

Juha Puhtila painoi enimmillään 180 kiloa. Hän kävi Miamissa joulukuussa 2018 ja huomasi, kuinka lihavia amerikkalaiset ovat. Juhan tavoite on saada paino sataan kiloon. Miehellä on pituutta 188 senttiä.

− Pari vuotta sitten, kun painoin 180 kiloa, olin lopultakin valmis täydelliseen elämäntapamuutokseen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olin yrittänyt useaa laihdutuskuuria, mutta aina paino tuli takaisin, Puhtila sanoo.

Nyt 188 senttiä pitkä mies painaa 118,3 kiloa. Tavoite on päästä sadan kilon painoon. Vaatekoko oli enimmillään 7XL, nyt 2XL.

Puhtila sanoo, että ”pääkoppa” on ensin hoidettava kuntoon, jotta on riittävän motivoitunut laihtumaan pysyvvästi. 

− Taustalla oli koulukiusaamista, masennusta, traumoja, isän kuolema ja heikko itsetunto. Mutta sain  avattua kaikki mielen lukot.

Armeija jäi mieheltä kesken, sillä polvet eivät kestäneet, kun painoa oli liikaa.

Laihtusleikkaukseen pääsy vaatii itsekuria

Jotta pääsee vatsalaukun kavennuseikkaukseen on painon pudottava seitsemän prosenttia kuuden viikon aikana. Puhtila pudotti painoaan 15 kiloa, mikä oli tarpeeksi. Lääkäri ei jousta tippaakaan tästä.

Leikkaus tehtiin viime joulukuussa Hämeenlinnan keskussairaalassa. Koronan vuoksi aika siirtyi eteenpäin. Leikkaus tehtiin tähystämällä ja se kesti kolme tuntia. Sairaalasta pääsi pois seuraavana päivänä ja sairauslomaa sai kaksi viikkoa.

− Kahden viikon ajan sain syödä vain nestämäistä ruokaa ja se alkoi tökkiä. Jouluaattona sain jo hieman maistaa kiinteää ruokaa, Puhtila kertoo.

Laihdutusleikkauksen jälkeen on opeteltava aivan uusi ruokarytmi ja ruuan määrä, jotta leikkauksesta on hyötyä eikä paino ala nousta.

− Vähintään kolmen tunnin välein on syötävä pari, kolme desilitraa, sillä mahalaukkuni on nyt nyrkin kokoinen. Ensin nyrkin kokoisia, nyt kämmenen kokoisia annoksia.

Leikkauksen jälkeen Puhtila laihtui kuukauden ajan viisi kiloa viikossa. Nyt määrä on pienentynyt.

Entisen paheensa, suklaan, Puhtila on jättänyt pois. Samoin ennen ruokailuvälit olivat liian pitkiä ja tuli ahmittua liikaa ruokaa. Hän kokkaa itse ruokansa eikä osta valmiita mikroaterioita. Mies on innostunut nyt savustamisesta, niin kalan kuin lihan.

Kunto ja arvot kohdilleen

− Huomaan kuinka huonossa kunnossa olin. 20 kilometrin pyöräilylenkki menee kevyesti nyt tavallisella 7-vaihteisella polkupyörällä.

Painon noustessa Puhtila sai diagnoosin kakkostyypin diabeteksestä ja verenpaineesta, joihin hän sai lääkityksen. Nyt molemmista lääkkeistä on voitu luopua. Kolesteroli- ja sokeriarvot ovat hyvät.

Leikkauksen jälkeen on kontrollit kolmen ja kuuden kuukauden välein sekä vuoden kuluttua.

− Forssan aluesairaalassa on ravitsemusterapeutti, jonka on antanut neuvoja. Olen saanut lähetteen fysikaaliseen hoitoon, sillä selässä on kipuja, kun painopiste on muuttunut, Puhtila sanoo.

Juha Puhtila on Forssassa etsivä nuorisotyöntekijä ja hän auttaa syrjäytyneitä nuoria pääsemään elämästä kiinni.

Hän on huomannut, että nuorilla on samanlaisia tunnelukkoja kuin hänellä oli. Tämä ajaa nuoren syömään väärin, juomaan liikaa ja masennukseen. 

− Älä luovuta. Asiat kylä järjestyvät, Puhtila neuvoo nuoria, sillä apua on tarjolla.

Kun koronasta päästään, Puhtila alkaa taas käydä lavatanseissa. Tanssimisen lisäksi hän valokuvaa  bändejä.

Puhtila virnistää ja sanoo, että emäntä on myös etsinnässä sosiaalisen median kautta.

− Sellainen, joka kunnioittaa ja ottaa toiset huomioon. Suorapuheisuus on myös valttia, Puhtila kertoo kriteereistä.

Teksti ja kuvat: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja