Terveyttä ja hyvinvointia tuhansien vuosien takaa

Ekokosmetologi ja perinnehoitaja Jenni Järvinen on tarjonnut erilaisia hierontoja ja hoitoja asiakkailleen jo yli kymmenen vuotta. Kalevalaista jäsenkorjausta, kuumakivihierontaa, kuppausta, parafiinihoitoja ja paljon muuta voi kokea Forssan Hämeentie 1ssä sijaitsevassa Lähde Hyvään Oloon ekohoitolassa.

Terveyttä ja hyvinvointia tuhansien vuosien takaa | Terveys | Kotiseutulainen

Ekokosmetologi ja perinnehoitaja Jenni Järvisen hoitolassa on herkkä ja harmoninen tunnelma.

Vanha hirsinen musiikkiopiston talo luo täydellisen miljöön mielen ja kehon rauhoittumiselle. Historiallinen tila, kauniit esineet ja rauhoittava taustamusiikki valmistelevat hellästi aisteja tulevaan hemmotteluun.

Yksi suosituimmista hoidoista on kuppaus.

− Kuivakuppauksessa käytetään aluksi lämpöisiä kiviä rentouttamaan ja avaamaan lihaksia sekä vilkastuttamaan aineenvaihduntaa. Sitten laitetaan kuppaus imukupit eli sarvet paikoilleen. Hetken annetaan vaikuttaa ja hierontaa jatketaan imukuppien avulla, Jenni kertoo, ja jatkaa, että kuivakuppaus on oiva apu kiputiloihin, turvotukseen ja paljon muuhun.

Entäs sitten se verinen versio?

− Verikuppaus tehdään asiakkaan kotona tai sitten Auran pirtin saunalla. Siinä asiakas menee hetkeksi saunaan, jotta saadaan keho lämpenemään ja aineenvaihdunta heräämään. Sitten suihkutilassa, makuu asennossa asetellaan imukupit selkään ja jalkoihin, vaihtelevasti noin 30-40 kappaletta. Seuraavaksi kupin alla olevaan ihoon viilletään kuppauskirveellä noin kymmenen pienen pientä viiltoa, kuppi takaisin paikoilleen ja näin niin sanottu hapan veri tai paha veri saadaan pois. Yleensä ihmisestä tulee noin 2-5 desiä verta ulos. Koko hoito kestää noin tunti, puolitoista,  sen jälkeen olo on kevyt ja tietynlainen paine kehosta on kadonnut, kertoo Järvinen.

Hänen mielestään kuppauksessa on ihanaa juuri se, että me saamme kehosta välillä jotain pois ajatellen miten paljon kaikenlaista joutuu kroppaan suun ja ihon kautta.

Terveyttä ja hyvinvointia tuhansien vuosien takaa | Terveys | Kotiseutulainen
Kuppauskirveet- ja sarvet sekä äänimaljat.

Lempeää jäsenkorjausta Kalevalasta

– Se on hyvin kokonaisvaltainen hoito, mikä aloitetaan jalkateristä ja edetään koko keho läpi. Liikeradat ovat rauhallisia, ei tehdä mitään äkkinäistä tai pakotettua. Etsitään nivelille ja lihaksille oikeaa liikkumarataa. Hoito saa tehdä “makeen kipeetä”, muttei liian kiipeetä, Jenni hymyilee.

Kynttilä korvaan?

− Hoidossa käytetään palavaa, ohutta mehiläisvaha kynttilää, joka laitetaan korvaan. Kynttilän paineen avulla korvakäytävä puhdistuu vaikusta ja vahasta. Se vähentää myös painetta otsa- ja nenäontelossa. Moni saa siitä apua myös tinnitukseen, Jenni sanoo.

Turvetta Ähtäristä

− Koko vartalo päästä varpaisiin sivellään turpeella, mutta ensin käydään tietysti saunassa ja iho kuoritaan hienolla merisuolalla turpeen imeytymisen parantamiseksi. Sitten takaisin saunan lempeään lämpöön ja annetaan turpeen hoitavien ainesosien vaikuttaa iholla. Parikymmentä minuuttia riittää ja sitten turve huuhdellaan suihkussa pois. Turvehan on tuhansia vuosia vanha hoitokeino iho-ongelmiin ja aineenvaihduntaan. Käyttämäni hoitoturve toimitetaan tänne Ähtäristä, ja siinä on miellyttävä sammaleinen tuoksu, kertoo Jenni. 

Teksti ja kuvat: Tuija Brooker

Aiheeseen liittyviä juttuja