Ihana ja kiusallinen kevät silmäoireiselle

Vihdoinkin aurinko alkaa lämmittää keväisiä päiviä ja tuo mukanaan valoa. Toisaalta kevät voi olla haastavaa aikaa monille herkkäsilmäisille, erityisesti niille, jotka kärsivät siitepölyallergioista ja kuivista silmistä.

Ihana ja kiusallinen kevät silmäoireiselle | Terveys | Kotiseutulainen

Siitepölyallergia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mukaan lukien silmäoireita. Myös pelkkä katupöly saa herkimmät silmät vuotamaan ja oireilemaan. Yleisimpiä silmäoireita keväällä ovat kutina, jolloin silmät voivat tuntua kutisevilta ja ärsyyntyneiltä. Oireista seuraa jatkuvaa tarvetta hieroa niitä. Punaisuus, jolloin silmät saattavat muuttua vähitellen punaisiksi ja jopa tulehtuneiksi allergisen reaktion ja kuivan silmän pinnan seurauksena. Veden vuotaminen on ikävä vaiva, joka häiritsee pääasiassa ulkona, mutta tilanteen pahentuessa, myös sisätiloissa. Silmät voivat vuotaa vetistä nestettä katupölyn, kuivuuden tai allergian aiheuttaman ärsytyksen takia. Silmäluomien turvotus on yleistä ärsytyksen seurauksena.  

Nämä oireet voivat vaihdella yksilöittäin ja niiden vakavuus riippuu silmien herkkyydestä ja allergiasta. Siitepölyallergiaan liittyvät silmäoireet voivat olla erityisen voimakkaita keväällä, kun kasvit alkavat kukkia ja siitepölyä on ilmassa enemmän. On tärkeää, että allergikoilla on käytössään asianmukaiset lääkkeet ja hoitokeinot, jotta he voivat hallita oireitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tähän voi sisältyä antihistamiinien käyttöä, silmätippoja tai muita allergiaoireisiin tarkoitettuja lääkkeitä. Lisäksi allergisten reaktioiden välttäminen, kuten pitämällä ikkunat suljettuina ja välttämällä ulkoilua korkean siitepölypitoisuuden aikana, voi auttaa lieventämään oireita.

Seuraavilla vinkeillä voi koettaa helpottaa oloa ja auttaa silmiä voimaan paremmin. Kokeile allergialääkkeitä, kuten antihistamiineja, jotka voivat auttaa lievittämään allergiaoireita, nenän tukkoisuutta, aivastelua ja kutisevia silmiä. Joillakin allergialääkkeillä voi olla rauhoittava vaikutus, joten varmista, että tiedät niiden vaikutukset ennen kuin otat niitä. Silmätipat auttavat lievittämään kutinaa, punoitusta ja vetistystä. Kuivasilmäisyyteen kouluttautunut optikko auttaa löytämään oikeanlaisen tipan oireiden perusteella. Kokeile nenäsumutetta tai suolavesiliuosta huuhtelemaan nenäkäytävät ja poistamaan nenästä siitepölyä ja muita allergeeneja. Vältä ulkoilua korkean siitepölypitoisuuden aikana, kuten tuulisina päivinä tai aamuisin, kun siitepölypitoisuudet ovat yleensä korkeimmillaan. Käytä aurinkolaseja ja hattua suojautuaksesi siitepölyltä ja vähentääksesi sen joutumista silmiin ja hengitysteihin. Aurinkolasit auttavat myös näkemään paremmin häikäistymisen vähentyessä. Optikon tai lääkärin konsultaatio on tarpeen, jos allergiaoireet ovat vakavia tai et saa helpotusta itsehoidolla. Lääkäri voi määrätä tehokkaampia lääkkeitä ja optikko voi lisäksi suositella muita hoitovaihtoehtoja. 

Aurinkoisia kevätpäiviä ja nautitaan valosta!

Satu Järvinen, optometristi, kliinisen optometrian maisteri

Aiheeseen liittyviä juttuja