Forssan Puutarhakeskus Jaakkolan kevään taimimyynti on alkanut: Päärynäpuiden lajisto on uusiutunut menestymään Suomen kesässä

Forssan Puutarhakeskus Jaakkolaan tuodaan nyt päivittäin taimikuormia ja niitä laitetaan esille myytäväksi. Hedelmäpuita tulee eri paikoista Suomea, lähimmät Tammelasta ja kauimmat ulkomailta. Hedelmäpuissa uusia myyntiin tulevia lajikkeita ovat muun muassa Vaahteramäen Eemeli eli makea kirsikkapuulajike Ruotsista ja Tsaarittaren päärynä ´Tsarskaja´eli aromikas herkkupäärynä.

Forssan Puutarhakeskus Jaakkolan kevään taimimyynti on alkanut: Päärynäpuiden lajisto on uusiutunut menestymään Suomen kesässä | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

– Puun voi istuttaa aina kun maa on sulana. Minä olen kerran istuttanut puun lämpimänä joulupäivänä, yrittäjä Matti Jaakkola naurahtaa ja jatkaa.

 – Hedelmäpuita istuttaessa pihasta on hyvä valita lämmin paikka ja katsoa, että veden kulkusuunta on poispäin puusta esimerkiksi hyvä paikka on kumpare.

Hedelmäpuita istuttaessa maahan on hyvä lisätä luujauho lannoitetta ja biohiiltä. Luujauho on yleislannoite, joka on erinomainen perusravinne monivuotisille kasveille ja puille. Hidasliukoisuutensa ansiosta ravinteet liukenevat hitaasti ja ylilannoituksen vaaraa ei ole. Biohiili puolestaan vahvistaa kasvua, tasaa kosteutta ja varastoi ravinteita itseensä, tehden mullasta ravintorikkaampaa. Puita istuttaessa, ne on hyvä tukea tukiseipäällä ja huolehtia kastelusta siihen asti, että puulla on hyvä juurikasvu.

Kaksin aina satoisampi

Kevät ja loppukesä ovat otollista aikaa karsia hedelmäpuita. Leikkaamaton hedelmäpuu on kaunis koristepuu, mutta hoidettuna se tuottaa runsaammin satoa. Hedelmäpuita on hyvä pitää ilmavina ja ei liian korkeina. Näin hedelmäpuusta on helppo poimia satoa.

 – Hedelmäpuiden leikkaaminen ehkäisee hedelmärupea ja muumiotautia kuten myös lajikkeen valinta. Osa hedelmäpuista ovat luontaisesti kestävämpiä sienitauteja vastaan. Ilmavuudella voi pitää sienitauteja kurissa, vaikka niiden itiöitä on maassa ja naapurustossa. Hedelmäpuista kirsikka- ja luumupuut tulee leikata vasta loppukesästä, Matti Jaakkola neuvoo.

Vanhemmat hedelmäpuut ja marjakasvit tarvitsevat niille tehtyjä lannoitteita. Esimerkiksi nurmikolle tarkoitettu lannoite on liian typpipitoinen hedelmäpuille ja sadon tuottamisen sijaan se vain kasvattaa oksia.

Hedelmäpuissa on hyvä myös muistaa, että kaksin on aina satoisampaa. Hedelmäpuut tarvitsevat yleensä kahden eri lajikkeen ristipölytystä, mutta omena-, kirsikka- ja päärynäpuissa on myös lajikkeita, jotka pärjäävät yksin.

 – Päärynöiden lajisto on Suomessa uusiutunut ja niiden istutus on lisääntynyt. Nykyään päärynäpuu ehtii kasvaa syötävään kokoon ja kypsyä Suomen kesässä, toisin oli muutamia kymmeniä vuosia sitten, Matti Jaakkola kertoo.

Ammattilaisilta kotipuutarhaan käyttöön ovat tulleet myös kelta- ja omenatoukka-ansat. Ne ripustetaan hedelmäpuihin toukokuun puolivälissä ja ne houkuttelevat keltaisella värillään ja feromonipyydyksellään tuholaisia ansaan.

Teksti ja kuva : Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja