Helpot hyötykasvit kasvamaan

Olisi ihanaa kasvattaa jotain helppoa, mutta ei ole oikein osaamista eikä ideoita. Kuulostaako tutulta? Tänä päivänä on lukuisia vaihtoehtoja viljellä vaikka mitä kivaa, ja kyllä, myös helposti. Tässä muutamia ideoita kokeiltavaksi jopa ihan ensikertalaiselle parveke- tai kasvulaatikkoviljelijälle.

Helpot hyötykasvit kasvamaan | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Salaatit

Salaatit ovat todella kivoja ja nopeita hyötykasveja kotitarveviljelyyn. Ne kasvattaa helposti siemenistäkin. Salaattien valikoima on runsas, joten valitse omaa makua miellyttävät lehtisalaatit tai kokeile vaikka maukasta lehtikaalia. Multaa, pussillinen siemeniä ja ruukku riittävät sekä loraus vettä siementen multaan peittelyn jälkeen. Kasvun ihmettä seuratessasi muista välillä kastella viljelyksiäsi. Lehtisalaatista saat nopeimmillaan satoa jo kolmessa viikossa. Salaatit viihtyvät myös viileämmässä Suomen kesässä.

Yrtit

Salaattien tapaan yrtit ovat nopeasti itäviä ja kasvavia, ja siksi mukavia kärsimättömälle viljelijälle. Yrttejä on mukava napsia kesän mittaan, mikä myös tuuheuttaa yrttiversoja. Yrttejä voi ostaa valmiina taimina, jolloin viljely on entistä helpompaa. Kokeile esimerkiksi minttua tai basilikaa, jos käytät niitä muutenkin ruuanlaitossa. Kastelu ja pieni lannoitus silloin tällöin ovat vaatimukset myös yrttien kasvatuksessa. Istuttamalla yrttisäkkiin voit unohtaa lannoituksen, sillä yrttisäkin multa sisältää kaiken tarvittavan yrttien kasvamiseen.

Herne

Herne on monikäyttöinen hyötykasvi. Siitä voi palkojen lisäksi syödä versoja ja kukkia, jotka sopivat muun muassa salaatteihin ja voileipien koristeeksi. Herne itää nopeasti. Se ei ole myöskään vaativa kasvuoloiltaan. Herneitä on erilaisia, makeimpana sokeriherne. Herneiden kasvattamisessa tarvitaan kuitenkin vähän lisävaivannäköä tukien rakentamisen vuoksi. 

Helpota näillä

Valmiit pussimultaseokset ovat aloittelijan valinta, ei avomaa ja sen kunnostaminen kasvimaaksi. Pussimullan ravinnepitoisuudet ja rakenne sopivat hyötykasviviljelyyn erinomaisesti. Kokeile myös valmiita yrttisäkkejä ja perunasäkkejä. Puutarhabrändeillä on erillisiä yrttiviljelypaketteja sisältäen kaiken tarpeellisen. Jos jatkuva kastelu pelottaa, hanki vesitäyttöinen kasvatusallas, jonka päälle isket viljelysäkin. Säkki imee itse vetensä, kunhan aika ajoin muistat täyttää säiliön. Muista hyödyntää valmiit taimet toreilta ja puutarhamyymälöistä. Lisäksi mitä isompi ruukku, sitä enemmän tilaa kasvilla on kasvaa ja sitä helpompaa itse kasvatus. 

Älä aloita näistä

Tutuista kasvihuonekasveista tomaatti, kurkku, paprika ja chili sekä avomaallakin kasvatettavat maissi ja meloni vaativat paljon lämpöä, kosteutta ja pitkän kasvuajan. Ne eivät sovellu laiskan ihmisen ruukkupuutarhaan tai viljelylaatikkoon. Harjoittele ensin helpommilla kasveilla ja siirry vaativimpiin harrastuksen viedessä kunnolla mennessään.

Teksti: AM

Aiheeseen liittyviä juttuja