Omaan penkkiin herkullista maa-artisokkaa

Maa-artisokka on syötävä mukulajuures, jota voi viljellä perunan tapaan. Siihen ei kuitenkaan iske rutto eikä rupi, joten se on perunaa terveempi ja huolettomampi kasvatettava. Maultaan maa-artisokka on hienostuneen aromikas, pähkinäinen, makea ja jopa aavistuksen savuinen. Alkujaan maa-artisokka on intiaanien ikivanha viljelykasvi.

Omaan penkkiin herkullista maa-artisokkaa | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Lämmin kasvupaikka

Maa-artisokka on melko kiitollinen viljeltävä. Se viihtyy lämpimässä ja pehmeässä, multavassa maassa. Maan suhteen se on vaatimaton, mutta vettäläpäisevässä maassa se kasvaa paremmin. Hyvä paikka sille on esimerkiksi rakennuksen aurinkoisessa eteläpäädyssä. Sitä voi hyvin kasvattaa myös penkissä tai viljelylaatikossa.

Maa-artisokan istutus tapahtuu varhain keväällä huhti-toukokuussa tai syksylllä syys-lokakuussa. Mukuloita voi myös idättää ja esikasvattaa. Istutus tehdään 10-15 sentin syvyyteen rivivälillä 70-80 senttiä ja istutusvälillä 30-50 senttiä. Alkuun päästyään se leviää helposti sille sopivassa kasvupaikassa ja antaa hyvän sadon. Voit myös lisätä maa-artisokkaa sen omista mukuloista.

Satoa lannoittamalla

Maa-artisokka ei vaadi syväjuurisena kasvina juuri kastelua. Tosin pitkään jatkuessaan kuivuus verottaa sen satoa. Kohtalaista lannoitusta maa-artisokka kuitenkin vaatii ja sitä on hyvä antaa muutamassa erässä. Se pitää myös kompostin lisäämisestä. Toisaalta, jos maa itsessään on ravinteikas, antaa se satoa kyllä lannoittamattakin eikä vaadi sen kummempaa hoitoa tai huomiota. 

Kaunis, keltainen kukinto

Maa-artisokka kukkii syyskesällä. Se kasvaa yleensä jopa kaksimetriseksi. Vaikka se jättäisi kukinnan väliin vallan, voi se silti muodostaa satoa. Sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä, syyskuussa tai vasta loka-marraskuulla. Mukuloita voi korjata sulasta maasta pitkin syksyä ja keväällä ennen kasvuun lähtöä, sillä ne säilyvät maassa talven yli. Uhkana on ainoastaan vesimyyrät, jotka toisinaan herkuttelevat mukulat kadoksiin.

Syötäväksi, ei varastoon

Maa-artisokan mukulat nahistuvat helposti, eivätkä siksi säily pitkään. Ne kannattaakin herkutella heti. Maa-artisokasta saa muun muassa herkullista keittoa ja risottoa.

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja